Με σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, διεξάχθηκε η διαδικασία εξέτασης του υπουργού Νίκου Παππά, στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής. Ο κ. Παππάς υπεραμύνθηκε του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες, μάλιστα χαρακτήρισε την «ολοκλήρωση του διαγωνισμού νίκη για τη Δημοκρατία».  

Επεσήμανε, ο υπουργός Επικρατείας το «επόμενο άμεσο και απαραίτητο βήμα είναι η συγκρότηση για το ΕΣΡ»

Ο κ. Παππάς κατηγόρησε τους τηλεοπτικούς σταθμούς ότι πολλές φορές παρουσίαζαν αυτό τον διάλογο μέσα από τον παραμορφωτικό φακό των συμφερόντων των ιδιοκτητών τους. Δήλωσε περήφανος που έγινε αυτή η διαδικασία και ολοκληρώθηκε.  Ο κ. Παππάς τόνισε ότι έχουν ήδη εισπραχθεί 90 εκατομμύρια ευρώ από την διαδικασία και θα αξιοποιηθούν σε παιδικούς σταθμούς και νοσοκομεία αλλά και άλλα προγράμματα. 

Απάντηση στα «πυρά» Κοντομηνά

Ο κ. Παππάς, απάντησε και στα «πυρά» που δέχτηκε από τον Δημήτρη Κοντομηνά, σε πρόσφατη συνέντευξή του. «Ο κ. Κοντομηνάς με τον σταθμό Alpha συμμετείχε στη διαδικασία, όμως δεν κατάφερε να γίνει υπερθεματιστής και από την επόμενη ημέρα άρχισε με συγκεκριμένους δημοσιογράφους να με καθυβρίζει. Μέσα σε αυτά βάζω και το περιστατικό με τις περούκες». 

«Οι παλιοί ιδιοκτήτες των -παράνομων, όπως τόσες και τόσες φορές έχει κρίνει το ΣτΕ- τηλεοπτικών σταθμών, τσαλαπάτησαν το πολιτικό σύστημα και  τελικά, τον Έλληνα πολίτη, προκειμένου να αποκτήσουν τον τίτλο και, κυρίως, την ισχύ του «καναλάρχη», προσέθεσε.

Ενώ ο υπουργός Επικρατείας επανήλθε μετά από ερώτηση του Μάκη Βορίδη, στον Δημήτρη Κοντομηνά. «Μπορεί να ισχυριστεί τέρατα και σημεία ή να κάνει τέρατα και σημεία. Τα περί επιρροής της κυβέρνησης δεν έχουν τεκμηριωθεί». «Ο κ. Κοντομηνάς μπορεί να ισχυριστεί τέρατα και σημεία. όπως και να βάλει έναν δημοσιογράφο του να με ακολουθήσει στη Νέα Υόρκη.  Ο ένας από τους δυο ήταν εργαζόμενος στον ALPHA. Λέω λοιπόν: ακόμα και αυτός ο δημοσιογράφος μπορεί να μην έχει ο ίδιος την ευθύνη. Υφίστανται αφόρητες πιέσεις και έλαβε εντολή να κάνει αυτό το τερατούργημα», υπογράμμισε. 

«Είναι λυπηρό να βλέπει κανείς καναλάρχες να λένε κάτι και τα κόμματα να τρέχουν πίσω τους ασθμαίνοντας». 

Για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες

Για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών ο κ. Παππάς τόνισε ότι «όταν αναλάβαμε στο τηλεοπτικό τοπίο υπήρχαν δύο καμπύλες: μία φθίνουσα του αριθμού εργαζομένων και μία αύξουσα του ύψους των χρεών. Επομένως δεν έπρεπε να καθυστερήσουμε. Βάλαμε στον νόμο πολύ αυστηρούς όρους για την απασχόληση και μας επιτέθηκε η ΝΔ και οι καναλάρχες ότι βάζουμε πολύ υψηλό αριθμό εργαζομένων. Είναι επομένως υποκριτικό να μας επικρίνουν σήμερα. Ήδη ανακοινώσαμε πρόγραμμα για την απασχόληση σε όσους χάσουν την εργασία τους λόγω των επιχειρηματικών επιλογών που θα γίνουν».

«Ο αριθμός τέσσερα επελέγη με βάση και την διεθνή εμπειρία και τα στοιχεία της αγοράς», πρόσθεσε και τόνισε ότι «ο νόμος δεν συντάχθηκε από μηδενική βάση. Σε όλους τους άλλους νόμους ο αριθμός των αδειών καθοριζόταν με υπουργική απόφαση, ενώ τώρα έγινε με απόφαση της Βουλής. Στην Ελλάδα είχε συντελεστεί μία αεροπειρατεία, είχε υποκλαπεί ο αέρας της χώρας από μία συγκεκριμένη ομάδα επιχειρηματιών. Αυτή η αεροπειρατία είναι που σπάει».

Αναφορά στον επιχειρηματία Καλογρίτσα 

Ερωτηθείς για τον επιχειρηματία κ. Καλογρίτσα, ο Νίκος Παππάς απάντησε πως θεωρεί ανήθικο να μπαίνουν στο στόχαστρο άνθρωποι που δεν έχουν τη δυνατότητα και την οικονομική επιφάνεια να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Υποστήριξε δε πως οποιαδήποτε σχέση και να είχε η κυβέρνηση με κάποιον από τους υποψήφιους καναλάρχες, δεν θα μπορούσαν να καμφθούν οι διατάξεις του διαγωνισμού.

Για το ΣτΕ

Για όσους προβλέπουν ότι ο νόμος θα κριθεί αντισυνταγματικός από το ΣτΕ, ο υπουργός ανέφερε: «Τις αποφάσεις της δικαιοσύνης τις σεβόμαστε όλοι. Και με βάση αποφάσεις προηγούμενες αποφάσεις του ΣτΕ το καθεστώς μη αδειοδότησης είναι αντισυνταγματικό». Επισήμανε επίσης ότι μέχρι στιγμής έχουν απορριφθεί όλα τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει οι σταθμοί και μάλιστα με το σκεπτικό ότι υπάρχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος για την ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Σημείωσε επίσης ότι είναι ανησυχητικό ότι μπαίνουν στο στόχαστρο δικαστικοί σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων και προσπάθειας αποδόμησης του διαγωνισμού. 

Επεισόδιο ανάμεσα σε Παππά και Βενιζέλο

Ένταση επικράτησε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας μεταξύ του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά και του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, επί της διαδικασίας.

Ενώ ο κ. Παππάς απαντούσε σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του  Δημήτρη Κοντομήνα, παρενέβη ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Κύριε Βεζινέλο στη σειρά σας» είπε ο κ. Παππάς κουνώντας το χέρι του.

«Όχι το χέρι εσείς σε εμένα» απάντησε ο κ. Βενιζέλος.

«Γιατί τι είστε εσείς;» είπε ο κ. Παππάς. Ενώ ο κ. Βενιζέλος επέμενε «Όχι το χέρι εσείς σε εμένα».