Την άποψη ότι απαιτείται ψυχραιμία και πως προς το παρόν οι αποφάσεις ανήκουν στην δικαιοδοσία της ΕΠΟ, για το σκάνδαλο που συνταράσει το ελληνικό ποδόσφαιρο, εξέφρασε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM». Ερωτηθείς για το «τσουνάμι» αποκαλύψεων που συγκλονίζουν το ελληνικό ποδόσφαιρο, ο κ Γερουλάνος, τόνισε με νόημα: «Τα πράγματα είναι σαφώς πολύ δύσκολα. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε έναν καταιγισμό πληροφοριών. Νομίζω ότι κι εσείς βλέπετε ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να τα επεξεργαστεί κανείς αυτά αποτελεσματικά. Οι αποφάσεις για την ώρα μένουν στην ΕΠΟ κι εκείνη πρέπει να αποφασίσει τι δέχεται και τι δε δέχεται. Εμείς έχουμε τα δικά μας εργαλεία με τα οποία μπορούμε να παρέμβουμε, όπως είναι οι χρηματοδοτήσεις, η χρήση κρατικών γηπέδων, η χρήση κρατικής τηλεόρασης κλπ. Όπως θα εξελίσσεται αυτή η υπόθεση θα εκτιμήσουμε κι εμείς τι από αυτά μπορεί να συνεχίσει να διατίθεται για το ελληνικό ποδόσφαιρο».

Ακολούθως ο κ Γερουλάνος, αναφορικά με το ενδεχόμενο υποβιβασμού ομάδων, μη έναρξης των πρωταθλημάτων και αποκλεισμού των ελληνικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, επεσήμανε: «Σας λέω ότι είναι πολύ νωρίς, από αυτά που έχουμε δει μέχρι τώρα, να πάρει κανείς μια απόφαση η οποία θα πλήξει τόσο πολύ το ποδόσφαιρο. Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα έχουμε μια πιο καθαρή εικόνα γι' αυτό που συζητάμε, για το που θα προχωρήσει η δικαιοσύνη, για το ποιοι άνθρωποι θα είναι κατηγορούμενοι. Είναι σημαντικό σε αυτή τη φάση, όπως κάναμε και μέχρι σήμερα, έτσι και από εδώ και πέρα να κρατήσουμε σαν Πολιτεία την ψυχραιμία μας και να εκτιμήσουμε την κατάσταση πολύ προσεκτικά.

Θυμόσαστε πολύ καλά ότι πριν από δύο περίπου μήνες, μετά τον τελικό του κυπέλλου όπου έγιναν αυτά τα βίαια επεισόδια, όλος ο κόσμος φώναζε: "Κλείστε το πρωτάθλημα τώρα". Τότε πήραμε ένα ρίσκο να μην κλείσουμε το πρωτάθλημα -και καταλαβαίνετε ότι ήταν μεγάλο πολιτικό ρίσκο αυτό- αλλά να συνεχίσουμε γιατί έρχονταν οι πληροφορίες από την ΟΥΕΦΑ, οι οποίες και ουσιαστικά οδήγησαν σε αυτή την έρευνα που γίνεται τώρα. Το να φύγει το ελληνικό ποδόσφαιρο από το ευρωπαϊκό πλαίσιο μας στερεί από κάποια πάρα πολύ χρήσιμα εργαλεία, τα οποία αν δεν τα είχαμε δεν θα μπορούσαμε να έχουμε φτάσει μέχρι σήμερα εδώ. Αν θεωρούμε ότι μπορούμε να κρατήσουμε αυτά τα εργαλεία και να συνεχίσουμε την έρευνα αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό. Ξέρετε πολύ καλά πως λειτουργούν αυτά. Όσο τα πράγματα ήταν κλεισμένα και κανείς δεν πίεζε, τίποτα δεν έβγαινε προς τα έξω. Μόλις άρχισαν να έρχονται οι ποιοτικές πληροφορίες κι όταν αρχίσαμε να πιέζουμε κι εμείς από τη δική μας τη μεριά, τότε άρχισαν σιγά-σιγά να φαίνονται τα πρώτα δείγματα ότι κάτι μπορεί να γίνει με το ελληνικό ποδόσφαιρο».

Στην συνέχεια, ο υπουργός, στάθηκε και στην αντιμετώπιση από την Πολιτεία, απέναντι στις ομάδες του ελληνικού ποδοσφαίρου, τονίζοντας:«Δεν είπα ούτε ότι θα συνεχιστεί σίγουρα το πρωτάθλημα, ούτε ότι θα συνεχιστεί σίγουρα η χρηματοδότηση. Αυτό το οποίο λέω είναι ας κρατήσουμε την ψυχραιμία μας. Έχουμε χρόνο μπροστά μας μέχρι να ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Καλό είναι να δούμε όλες τις πληροφορίες που έρχονται, να δούμε πως εξελίσσεται η κατάσταση, να δούμε την ποιότητα της δικογραφίας και πάνω σ' αυτά να πάρουμε τις τελικές μας αποφάσεις για το επόμενο πρωτάθλημα. Επιμένω ότι αυτή η διαδικασία πρέπει να είναι μια διαδικασία εξυγίανσης και ενδυνάμωσης του ποδοσφαίρου. Δεν πρέπει να είναι μια διαδικασία η οποία θα το καταστρέψει για πολλά χρόνια».

Οσον αφορά σε ερώτηση για το εάν η επικοινωνιακή αλλαγή της ατζέντας εξυπηρετεί την κυβέρνηση, με δεδομένο ότι αυτές τις ημέρες συζητείται το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ο κ Γερουλάνος, απάντησε: «Κύριε Παπαγιάννη δεν είναι έτσι. Μια τέτοια έρευνα που αφορά περισσότερα από 100 άτομα, μια έρευνα η οποία θέλει πάρα πολύ προσεκτικούς χειρισμούς για να είναι βέβαιος ο άλλος ότι αυτά τα οποία μαζεύει είναι χρήσιμα, δεν μπορεί ούτε να επιταχυνθεί, ούτε να καθυστερήσει για να βολέψει κάποιον κάποια συγκεκριμένη στιγμή. Αντίθετα, αν ήταν κάτι το οποίο θα θέλαμε, είναι αυτά τα πράγματα να είχαν βγει πολύ νωρίτερα. Ο κόσμος αισθανόταν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με το ελληνικό ποδόσφαιρο και όσο δεν αισθανόταν ότι εμείς κάναμε κάτι γι' αυτό, αισθανόταν οργή.

Παρότι, λοιπόν, μας συνέφερε να βγουν τα πράγματα αυτά ακόμη νωρίτερα, αυτό που είπαμε κι αυτό που έκανε και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ήταν να δώσει οδηγίες να γίνουν αυτά τα πράγματα συστηματικά και σωστά. Είναι, λοιπόν, εντελώς συγκυριακό ότι τα δύο έρχονται μαζί και πραγματικά σας λέω ότι οι άνθρωποι που θέλουν να βασιστούν σε αυτή τη σύμπτωση για να κατηγορήσουν την Κυβέρνηση πιστεύω ότι κάνουν τεράστιο λάθος και για τους εαυτούς τους και για το ποδόσφαιρο».
TAGS