Κατηγορηματικός στο ό,τι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να είναι «ανυποχώρητη» μπροστά στους βρετανικούς «ελιγμούς» σχετικά με τους όρους του Brexit εμφανίστηκε σήμερα στην διάρκεια ομιλίας του στο Ινστιτούτο Ζακ Ντελόρ ο πρόεδρος της ΕΕ Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. 

«Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρό ότι, αν η Βρετανία επιθυμεί να έχει ελεύθερη πρόσβαση στην εσωτερική αγορά (της ΕΕ), θα πρέπει να σέβεται πλήρως όλους τους κανόνες και όλες τις ελευθερίες», δήλωσε ο Γιούνκερ στη διάρκεια ομιλίας του στο Ινστιτούτο Ζακ Ντελόρ στο Παρίσι.

«Δεν μπορεί να είναι κανείς με το ένα πόδι μέσα και με το άλλο πόδι έξω (...) Σε αυτό το θέμα θα πρέπει να είμαστε ανυποχώρητοι. Βλέπω τους ελιγμούς», υπογράμμισε.

Παρών στην ίδια εκδήλωση ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς επεσήμανε ότι διαφωνεί με τη Γερμανία για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να ενισχυθεί η ανάπτυξη στην Ευρώπη, εξηγώντας ότι η ΕΕ θα πρέπει να μπορεί να αναλάβει χρέος.

«Πιστεύω ότι πρέπει να ακολουθήσουμε μια πολιτική πραγματικής ανάπτυξης, η οποία δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της ανταγωνιστικότητας», επεσήμανε στην ομιλία του ο Βαλς.

«Γνωρίζω ότι αυτό είναι ένα σημείο έντονης διαφωνίας με τους Γερμανούς εταίρους μας και νιώθω άνετα με αυτό», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση της ΕΕ ο Γάλλος πρωθυπουργός εκτίμησε ότι αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ αόριστον, εξηγώντας ότι παρόλο που οι χώρες των Βαλκανίων θα μπορέσουν κάποια στιγμή να ενταχθούν στο μπλοκ, οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει κάποια στιγμή να πουν «αρκετά».

«Το θέμα της Τουρκίας είναι φυσικά στο μυαλό όλων (...) Η υποκρισία σχετικά με την ένταξή της θα πρέπει να σταματήσει κάποια στιγμή», είπε ο Βαλς.

''Κάποια μέλη δεν εφαρμόζουν το σχέδιο μετεγκατάστασης προσφύγων''

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε, δε, σήμερα τις χώρες μέλη της ΕΕ που δεν σέβονται το σχέδιο μετεγκατάστασης των προσφύγων, υπογραμμίζοντας ότι θα είναι «η αρχή του τέλους» για την Ένωση.

Η Επιτροπή παρουσίασε πέρυσι ένα σχέδιο μετεγκατάστασης 160.000 προσφύγων, κυρίως Σύρων σε διάφορες χώρες μέλη της ΕΕ. «Κάποια μέλη δεν το εφαρμόζουν», δήλωσε ο Γιούνκερ στην σημερινή ομιλία του.

«Θα είναι η αρχή του τέλους, αν ένας ορισμένος κανόνας τον οποίο έχουμε επεξεργαστεί δημοκρατικά δεν γίνεται σεβαστός από τις χώρες μέλη», τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν, αναφερόμενος κυρίως στην Ουγγαρία.

«Αν κάθε φορά που ένα κράτος μέλος δεν συμφωνεί με μια απόφαση, διοργανώνει δημοψήφισμα για να πει το αντίθετο από αυτό που λέει ο κανόνας δικαίου δεν θα καταφέρουμε να διαχειριστούμε και να κυβερνήσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση», εξήγησε ο Γιούνκερ.

Η ΕΕ «έχει θεμελιωθεί πάνω στο δίκαιο», υπογράμμισε. «Με λυπεί πολύ που βλέπω σήμερα ότι κάποια κράτη μέλη ξεχωρίζουν μη σεβόμενα πια τον ευρωπαϊκό κανόνα», συνέχισε ο ίδιος.