Θετική χαρακτήρισε την επικείμενη Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία ΕΕ-Καναδά (CETA) ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, διότι, όπως ανέφερε, θα απελευθερωθεί το εμπόριο και οι προμήθειες και θα ενισχυθεί ο ανταγωνισμός, δίνοντας ώθηση στην ελληνική ναυτιλία. Παράλληλα, είπε, θα προσελκύσει νέες επενδύσεις για τη χώρα μας στο πλαίσιο και των ιδιωτικοποιήσεων.

Η εκτίμηση αυτή έγινε στην ειδική επιτροπή της Βουλής, όπου ο Γ. Σταθάκης ενημέρωσε για περιεχόμενο και τις διαδικασίες σύναψης των διατλαντικών εμπορικών συμφωνιών. Πάντως, σημείωσε πως απαιτείται επικύρωσή τη από το Ευρωκοινοβούλιο και από τους 28 της ΕΕ. Μάλιστα, νωρίτερα, θα συνεδριάσουν εκτάκτως οι υπουργοί Εξωτερικού Εμπορίου της ΕΕ, προκειμένου να υπογράψουν δεσμευτική ερμηνευτική εγκύκλιο, η οποία θα αποσαφηνίζει ρητά, σειρά θεμάτων. Μεταξύ αυτών και η δέσμευση για το ποιος θεωρείται επενδυτής, που θα ξεκαθαρίζεται ότι μόνο επιχειρήσεις με έδρα τον Καναδά ή την ΕΕ θα θεωρούνται επενδυτές.

Υποστήριξε ότι θα υπάρξει ρητή αποσαφήνιση και για το νομικό πλαίσιο που αφορά δικαστικές διαμάχες μεταξύ επιχειρήσεων και κρατών μελών. Ταυτόχρονα, στην εγκύκλιο θα αναφέρεται η δέσμευση Καναδά και ΕΕ για πλήρη τήρηση των ύψιστων κανόνων προστασίας του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας και των εργασιακών δικαιωμάτων.

Απαντώντας στο επίμαχο θέμα της φέτας, που έθεσαν βουλευτές, ο υπουργός Οικονομίας υποστήριξε, ότι στην Σύνοδο της Μπρατισλάβα, υπήρξε θετική εξέλιξη και ότι η συμφωνία που έχει υπογραφεί με τον Καναδά είναι φιλική προς την Ελλάδα.  Ο Καναδάς, είπε, δεσμεύτηκε ότι στην παραγωγή της εγχώριας φέτας θα αναγράφεται στο εξής «feta made in Canada» μόνο στην περίπτωση που η παρασκευή της γίνεται με αιγοπρόβειο γάλα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις θα αναγράφεται «style feta». Ο κ. Σταθάκης διευκρίνισε τέλος, ότι η ελληνική κυβέρνηση διατηρεί επιφυλάξεις, σε ό,τι αφορά την Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, και πρόσθεσε ότι η χώρα μας έχει ήδη υποβάλει αίτημα αναστολής των διαπραγματεύσεων.