Για σημαντική πρόοδο στην υλοποίηση των τελευταίων προαπαιτουμένων έκανε λόγο σήμερα η Κομισιόν, προσθέτοντας ότι τώρα τόσο η επιτροπή όσο και οι υπόλοιποι θεσμοί αξιολογούν την εκπλήρωση των εκκρεμοτήτων, την ώρα που η εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ έγκειται στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας και στο συμβούλιο Διευθυντών του ESM.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, Ανίκα Μπράιτχαρντ:
 
Σε συνέχεια της σημαντικής προόδου που έχει σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες, η Επιτροπή και οι υπόλοιποι θεσμοί τώρα αξιολογούν την εκπλήρωση των εκκρεμών προαπαιτούμενων, ενώ παράλληλα διενεργούνται συζητήσεις στην Ουάσινγκτον.

Επιπλέον, σημείωσε πως ο επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, θα συναντηθεί με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ, ανέφερε πως εναπόκειται στο Συμβούλιο των Διευθυντών του ESM και στο Eurogroup να δώσουν την τελική έγκριση.

Η κ. Μπράιτχαρτ υπενθύμισε, επίσης, ότι σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup, 1,7 δισ. εξ αυτών αφορούν την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και η εκταμίευση του 1,1 δισ. συνδέεται με την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων.

Ποια είναι τα προαπαιτούμενα λίγο πριν το Eurogroup

Τρία ήταν τα εκκρεμή προαπαιτούμενα και αυτά αφορούν στην ενίσχυση του θεσμικού ρόλου για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, στο μηδενισμό του τέλους για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στην εκκίνηση του διαγωνισμού για την σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού.

Τα δύο πρώτα προστέθηκαν σε νομοσχέδια που, ήδη, ψηφίστηκαν, ενώ η αποκρατικοποίηση της διαχείρισης της Εγνατίας ολοκληρώνεται σύντομα από το ΤΑΙΠΕΔ.