Συνέντευξη στον ΒΗΜΑ FM παραχώρησε ο Έλληνας Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, λίγα 24ωρα μετά τα εγκαίνια της νέας ευρωπαικής Συνοριοφυλακής-Ακτοφυλακής απο τον ίδιο, η οποία πρόκειται να αντικαταστήσει την Frontex στην επίβλεψη και διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης. 

Ο κ. Αβραμόπουλος αρχικά δήλωσε ότι η Ευρώπη αιφνιδιάστηκε λόγω του πρωτοφανούς μεγέθους της μεταναστευτικής κρίσης "και εξαιτίας του ότι είχε μια μακρά παράδοση να στέλνει μετανάστες στο εξωτερικό και όχι να δέχεται". Συνέχισε λέγοντας ότι "με το ξεκίνημα της νέας Επιτροπής, ορίστηκε αρμόδιος Επίτροπος στον οποίο και ανατέθηκε μια αποστολή, σε χρόνο ρεκόρ να υιοθετηθεί μια ενιαία μεταναστευτική πολιτική. Μέσα σε 6 μήνες κάναμε πολλά", είπε.

Ο Επίτροπος συνέχισε λέγοντας ότι "πρέπει να ξεκαθαρίσουμε που θέλουμε να πάμε την  Ευρώπη, η οποία κατά τη γνώμη του, πρέπει να επιταχύνει τους ρυθμούς και τις διαδικασίες για να ολοκληρωθεί πολιτικά. Τελικά δεν είναι η οικονομική κρίση που θέτει σήμερα σε αμφισβήτηση και δοκιμάζει την Ευρώπη, αλλά η προσφυγική κρίση γιατί έχει να κάνει με τις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες κτίστηκε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα", δήλωσε χαρακτηριστικά.
 
Σχετικά με την  Ευρωπαϊκή Συνοριο-ακτοφυλακή ανέφερε ότι δεν αποτελεί ακριβώς μετονομασία της FRONTEX αλλά κάτι περισσότερο.  "Τώρα έχουμε να κάνουμε με έναν καινούργιο οργανισμό ο οποίος θα μπορεί να παρεμβαίνει πάντοτε με αίτημα του κάθε κράτους. Ακούστηκαν πολλά, ότι θίγεται η εθνική κυριαρχία κτλ. Ωστόσο, η ευρωπαϊκή Συνοριοακτοφυλακή είναι αποτέλεσμα συναίνεσης, διαλόγου και κοινών αποφάσεων όλων των κρατών μελών".
 
Ως προς την Ελλάδα, επεσήμανε ότι η χώρα μας, με την συνδρομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχει κάνει βήματα 100% αυτό το διάστημα -όπως και η Ιταλία-, ως προς τη διαχείριση της κρίσης. Όσοι εισέρχονται στη χώρα καταγράφονται.

Ερωτηθείς για τη Δήλωση Ελλάδας-Τουρκίας, τόνισε  ότι από τη στιγμή που άρχισε να εφαρμόζεται, τα αποτελέσματα είναι θετικά, με τις ροές να έχουν πέσει κάθετα. Συμπλήρωσε δε ότι η Τουρκία σέβεται αυτή τη συμφωνία, ενώ έχει λάβει 3 δισ. τα οποία πηγαίνουν στα ειδικά funds που έχουν δημιουργηθεί εκεί για να βοηθηθούν με ιατρική περίθαλψη, με στέγη, με διατροφή 3 εκατ. περίπου πρόσφυγες που είναι εγκατεστημένοι στο έδαφος της Τουρκίας. Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι άλλα θέματα που είναι ανοικτά και που έχουν να κάνουν με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας εξελίσσονται, πχ το Κυπριακό.  
 
Σε ερώτηση αναφορικά με την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση προς την Ελλάδα, ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι υπάρχει έλεγχος. "Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξαρχής είχε ζητήσει τη δημιουργία μιας διαχειριστικής αρχής η οποία θα έχει την απόλυτη ευθύνη για τη διαχείριση αυτών των ποσών, η οποία πλέον λειτουργεί. Ωστόσο παραδέχτηκε ότι ακόμα δεν έχουν απορροφηθεί τα ποσά που προβλέπονται από τα εθνικά προγράμματα. Συνέχισε λέγοντας ότι η συνολική χρηματοδοτική  βοήθεια που έχει διατεθεί  μέχρι στιγμής στην χώρα ξεπερνάει το 1 δις. ευρώ ενώ το μεγαλύτερο μέρος αυτής διατίθεται άμεσα προς τις ελληνικές αρχές. Δεν παρέλειψε δε να τονίσει ότι η  Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος αποδέκτης πόρων από τα Ταμεία για τη Μετανάστευση και την Ασφάλεια.
 
Ο Επίτροπος για μια ακόμη φορά σημείωσε ότι εκεί που πάσχει το σύστημα είναι στην μετεγκατάσταση. Στο σημείο αυτό έκανε αναφορά στη συνάντηση που είχα με την Καγκελάριο της Γερμανίας πριν από μια εβδομάδα στην Βιέννη όπου του γνωστοποίησε ότι η Γερμανία είναι σε θέση να δέχεται από την Ελλάδα 500 άτομα τον μήνα. "Φανταστείτε πόσο θα ελαφρυνθεί η κατάσταση αν όλες οι χώρες πάρουν οι κάθε μια το δικό της μέρισμα ευθύνης".
Δεν παρέλειψε δε αναφερθεί και στους παράτυπους μετανάστες οι οποίοι θα πρέπει να επιστρέφονται. Αυτό όμως για να λειτουργήσει, κατά τα λεγόμενα του κ. Αβραμόπουλου,  πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή άμεσα οι συμφωνίες επανεισδοχής που έχουν ήδη υπογραφεί είτε διμερώς – είτε με την Ευρώπη με διάφορες χώρες της Βορείου Αφρικής, ή και της Ασίας. "Τον τελευταίο καιρό στις Βρυξέλλες πήραμε μια πρωτοβουλία και αρχίσαμε επαφές από την Σενεγάλη μέχρι το Πακιστάν και το Αφγανιστάν. Το ενθαρρυντικό είναι ότι πλέον αρχίζουν να αλλάζουν τα πράγματα"
 
Σε ότι αφορά τώρα το ΝΑΤΟ είπε ότι σταδιακά αποσυρθεί διότι πλέον η Συνοριο-ακτοφυλακή θα έχει τα μέσα – αεροπλάνα, ελικόπτερα, σκάφη, στελεχιακό δυναμικό από όλες τις χώρες.

Κλείνοντας είπε "Έχουμε υποχρέωση απέναντι στην πατρίδα μας. Της οφείλουμε και δεν μας οφείλει. Απέναντι στα παιδιά μας και στις νεότερες γενιές. Πρέπει να διαφυλάσσουμε ως κόρη οφθαλμού την εθνική μας ενότητα, την κοινωνική μας συνοχή. Είναι δύσκολοι οι καιροί".
 
Τέλος, σε ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με την φράση "είμαι παρών" του Επιτρόπου, αναφερόμενος στην εσωτερική πολιτική σκηνή κατα τη πρόσφατη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της ΝΔ κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε:  "Είμαι παρών. Παλαιότερα, εκείνοι που πήγαιναν για επίτροποι ήταν συνήθως πολιτικοί υπο απόσυρση ή συνταξιούχοι. Εγώ έφυγα από εδώ ενεργός... Όπως και όλοι οι συνάδελφοι μου εκεί. Και όπως έλεγα-είναι άλλωστε μια αγαπημένη μου φράση που δεν θέλω να παρερμηνευθεί-«είμαστε πάντοτε στη διάθεση των γεγονότων». Δεν το έχω πει εγώ. Το έχει πει ο Ταλευράνδος. Να ευχόμαστε λοιπόν να είμαστε πάντοτε ενεργοί και να έχουμε πάντοτε στο μυαλό μας ότι έχουμε υποχρέωση απέναντι στην πατρίδα μας. Της οφείλουμε, δεν μας οφείλει. Έχουμε υποχρέωση απέναντι στα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές. Και το κυριότερο είναι πως θα πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού την εθνική μας ενότητα και την κοινωνική μας συνοχή. Είναι δύσκολοι οι καιροί, περιβαλόμεθα από μεγάλους κινδύνους, τόσο γεωπολιτικά όσο και γεωστρατηγικά. Εγώ δεν στέκομαι στα στερεότυπα των απειλών για την Ελλάδα, αλλά βλέπω έναν κόσμο  να βρίσκεται σε αναταραχή, μια Ευρώπη να είναι μπροστά σε αμφισβήτηση και έχουμε υποχρέωση και την  Ευρώπη να διαφυλάξουμε και πάνω από όλα την πατρίδα μας να κρατήσουμε ενωμένη".