Ναι στο διάλογο αλλά όχι στη συναπόφαση σε ό,τι αφορά το μάθημα των Θρησκευτικών, σημειώνει ο Νίκος Φίλης, υπογραμμίζοντας ότι υπήρξε δημόσια τοποθέτηση της κυβέρνησης δια του πρωθυπουργού και του ίδιου του υπουργού στη Βουλή.

Σημειώνει δε, ότι την ευθύνη για το οποίο μάθημα την έχει το κράτος.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στις αλλαγές στο Γυμνάσιο, λέγοντας ότι ο στόχος είναι να περιοριστεί η σχολική διαρροή και όλοι οι μαθητές να λαμβάνουν την γενική μόρφωση.

Ο κ. Φίλης είπε ότι τα ιδιωτικά σχολεία μπορούν να έχουν δραστηριότητες , όπως και πριν, μετά τη λήξη του ωραρίου, δεν επιτρέπεται όμως να δημιουργούν δομές φροντιστηρίων με παιδιά εκτός ιδιωτικού σχολείου γιατί αυτό είναι μια άλλη επιχείρηση που υπακούει σε άλλους κανόνες.

Ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στο περιστατικό στη Μυτιλήνη, όπου γονείς έβαλαν λουκέτο σε σχολείο που θα πάνε αύριο, Δευτέρα, παιδιά προσφύγων και έκανε λόγο για εξαιρετικά μειοψηφικές καταστάσεις που δεν ανταποκρίνονται στο γενικότερο αίσθημα αγάπης και αλληλεγγύης τα ελληνικού λαού προς τους πρόσφυγες. 
Είπε μάλιστα ότι η Μυτιλήνη εδώ και ένα χρόνο δείχνει μια μεγάλη αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, ενώ απαντώντας στο επιχείρημα των γονέων ότι δεν ενημερώθηκαν, ο υπουργός είπε ότι ακόμα και αν δεν είχε γίνει η απαραίτητη ενημέρωση, τη ζητάς, δεν κλείνεις ένα σχολείο με λουκέτο.