Να φέρει τον Κ. Μητσοτάκη σε θέση απολογούμενου στη συζήτηση περί διαπλοκής θα επιδιώξει σήμερα ο Α. Τσίπρας, επικαλούμενος παλιές, νεότερες αλλά και προσωπικές ιστορίες…

Οι παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης από τις προηγούμενες «γαλάζιες» κυβερνήσεις αλλά και οι σημερινές απόπειρες παρέμβασης από πρόσωπα που σχετίζονται με την αξιωματική αντιπολίτευση, είναι –κατά την κυβέρνηση- ένα από τα βασικά θέματα προς συζήτηση. «Υπήρχαν στο παρελθόν πολύκροτες υποθέσεις που συγκαλύφθηκαν…», αναμένεται να πουν ο πρωθυπουργός και ο αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλος.

Επιπλέον: Η Ζήμενς είναι ένα χωριστό, όσο και ξεχωριστό, κεφάλαιο, με το οποίο θα επιχειρηθεί να πληγεί το προσωπικό κύρος του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Δεν θα είναι όμως και η μοναδική προσωπική υπόθεση: στο κεφάλαιο «τραπεζικά δάνεια», η δανειοδότηση του Κήρυκα Χανίων με 300.000 είναι ένα θέμα που με βεβαιότητα θα ακουστεί από τα υπουργικά έδρανα. Άλλωστε, ο Υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς έχει προϊδεάσει πως θα ακουστούν ονόματα…

Επ’ αφορμή των αποκαλύψεων που έχουν γίνει στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια σε μέσα ενημέρωσης και κόμματα, η πλειοψηφία φαίνεται πως έχει συγκεκριμένα στοιχεία στα χέρια της για κάποια «θαλασσοδάνεια»: για το πώς τα πήραν κάποιοι, με ποιες εγγυήσεις, αν τα αποπλήρωσαν και πώς εν τέλει απήλλαξαν από τυχόν ποινικές ευθύνες τα τραπεζικά εκείνα στελέχη που είχαν χορηγήσει τα επίμαχα δάνεια.

«Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να μιλήσουμε για την attica bank», υποστήριζε εξάλλου μέλος της κυβέρνησης, υπονοώντας ότι οι πραγματικά χαμένοι από το άνοιγμα αυτού του φακέλου δεν θα είναι στην κυβέρνηση.

Και βέβαια, τηλεοπτικές άδειες. Εκεί όπου κυβέρνηση και Ν. Παππάς περιμένουν τα πυρά της αντιπολίτευσης, ενώ θα επιμείνουν από την πλευρά τους ότι για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες μπαίνει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο. Με σημαντικά κέρδη για τα δημόσια ταμεία, με σημαντικά κέρδη για την κοινωνία εν τέλει.

Στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι το θέμα της διαπλοκής αποτελεί προνομιακό γι΄αυτούς γήπεδο, θυμίζοντας συν τοις άλλοις ότι ο πρόεδρος της ΝΔ είχε επιχειρήσει, όπως υποστηρίζουν, να αποφύγει τη συζήτηση.

Αλλά και τα περί «Νέας Διαπλοκής» δεν είναι τίποτε άλλο –λένε από το κυβερνητικό «στρατόπεδο»- από μια …φιλότιμη προσπάθεια να ξεχαστεί η επί δεκαετίες διαπλοκή.