«Καταφέρατε να υποθηκεύσατε το μέλλον της χώρας» είπε, προς την κυβέρνηση, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, στη Βουλή κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη διαφθορά και τη διαπλοκή.

Η Φ. Γεννηματά αναφέρθηκε στην  απουσία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, από την αίθουσα της ολομέλειας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της και είπε:  «Ο "τζάμπα μάγκας" το έβαλε στα πόδια. Δεν κάθισε να ακούσει τις απαντήσεις σε όσα μας κατηγόρησε».

«Υποθηκεύσατε το μέλλον της χώρας, χαρίζοντας στους πιο ακραίους του νεοφιλελευθερισμού, όσα ζητούσαν από το 2009» σημείωσε η Φ. Γεννηματά και  κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι φόρτωσε στην πλάτη των πολιτών τα capital controls, το τρίτο μνημόνιο, καθώς και ένα νέο χρέος ύψους 86 δισ. ευρώ. 

Η κ. Γεννηματά έκανε λόγο για χαμηλό επίπεδο της συζήτησης στην oλομέλεια. Kατηγόρησε την κυβέρνηση για «τυχοδιωκτική διαπραγμάτευση και πολιτική», ενώ επανέφερε την πρότασή της για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, με αντικείμενο τις εξελίξεις στην οικονομία από το 2000 και μετά.

Για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η Χαριλάου Τρικούπη αποτελεί το μοναδικό κόμμα που ζήτησε έλεγχο των οικονομικών του και οδήγησε στη δικαιοσύνη δικό του στέλεχος.«Σας καλώ να βάλετε ανεξάρτητους ελεγκτικούς μηχανισμούς να ελέγξουν τα οικονομικά σας και να στείλετε και εσείς τα πορίσματα στον εισαγγελέα», είπε.

«Η έρευνα σας ασχολήθηκε με όλο το παρελθόν; Ή ακολούθησε επιλεκτική διαδρομή; Μήπως για μία ακόμη φορά η περίοδος 2004-2009 ήταν απούσα;», διερωτήθηκε και συμπλήρωσε:  «Το σιντριβάνι της Κουμουνδούρου έγινε Κολυμβήθρα του Σιλωάμ που μέσα μπαίνουν διεφθαρμένοι και βγαίνουν αναβαπτισμένοι άδολοι επαναστάτες».

Μίλησε για «τρίγωνο της διαπλοκής», που  έχει τους φυσικούς του αυτουργούς, οι οποίοι - κατά τη γνώμη της - είναι οι  Ν. Παππάς και Χρ. Σπίρτζης. Διερωτήθηκε τελικά αν ο πρωθυπουργός είναι ο ηθικός αυτουργός. Στο τέλος είπε ότι  «η πολυδιαφημισμένη “πάλη” με τη διαπλοκή έγινε ταγκό για δύο». 

«Έχετε κρατήσει τίποτε από το αριστερό παρελθόν σας; Ή έχετε απλά τα πορτρέτα του Τσε και του Βελουχιώτη πάνω από τα γραφεία όπου συναντάτε τους καναλάρχες;» διερωτήθηκε στη δευτερολογία της η Φώφη Γεννηματά και συνέχισε:

Στην ιστορία της παγκόσμιας αριστεράς η περίπτωσή σας θα διδάσκεται ως αντιπαράδειγμα.