Νικολόπουλος: Έρχεται «τσουνάμι» αντιδράσεων για τους πλειστηριασμούς

Νικολόπουλος: Έρχεται «τσουνάμι» αντιδράσεων για τους πλειστηριασμούς

Επίκαιρη ερώτηση με θέμα «Πρόταση – «ανάσα» για τα κόκκινα δάνεια», καταθέτει ο βουλευτής και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος, Νίκος Νικολόπουλος.

Η επίκαιρη ερώτηση του Ν. Νικολόπουλου στη Βουλή

«Οι έκρυθμες καταστάσεις που παρατηρούνται στα Ειρηνοδικεία, με αφορμή πλειστηριασμούς ακινήτων κατά πολιτών, προοιωνίζονται πραγματικό τσουνάμι αντιδράσεων και ανεξέλεγκτων συμπεριφορών όταν η διαδικασία «φθάσει» σε μαζικούς πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας!

Πρόσφατα ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς τάχθηκε αναφανδόν κατά των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, γεγονός που με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο, γιατί πρόκειται για το «κεραμίδι» εκατοντάδων χιλιάδων συμπατριωτών μας που απέκτησαν το σπίτι της διαμονής τους με κόπους και θυσίες, αλλά τώρα με την κρίση αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις δόσεις των δανείων τους.

Τόσο ο κ. Σάλλας, όσο και άλλοι έμπειροι τραπεζίτες υποστηρίζουν ότι υπάρχει τρόπος ν’ αποτραπούν οι πλειστηριασμοί α’ κατοικίας. Συγκεκριμένα, προτείνεται η καταβολή πολύ μικρότερου υπολοίπου του δανείου ετησίως.

Τονίζεται δε, ιδιαίτερα ότι με την πρόταση αυτή θα αποκατασταθεί, μίας μορφής, κοινωνική δικαιοσύνη έναντι όσων δεν έχουν κατοικία και πληρώνουν ενοίκιο, καθώς επίσης και έναντι των συνεπών δανειοληπτών, που αισθάνονται αδικημένοι.

Η συμβολική καταβολή ενός μικρού ποσού που μπορεί να γίνεται με παρακράτηση από μισθό, σύνταξη ή επίδομα, είναι δίκαιη και αντικειμενική. Μια τέτοια λύση, θ’ αποτελέσει προφανώς «βάλσαμο» για τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες, τώρα που βρισκόμαστε στην μνημονιακή κορύφωση της κρίσης.

Κατόπιν τούτων τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

1ον Είναι πράγματι «κόκκινη γραμμή» για την Κυβέρνηση η ματαίωση των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία;

2ον Αν ναι, ποιες διαδικασίες έχουν δρομολογηθεί, για να καμφθεί η άκαμπτη, ενδεχομένως, στάση των δανειστών και ποιες δικλείδες ασφαλείας προτίθεσθε να επιβάλετε, για ν’ αποτραπεί κάθε «πονηριά», απαράδεκτη και «αρπακτική» πρόθεση των τραπεζών και των ξένων funds»;

 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο