Προφίλ πρωθυπουργού εν αναμονή οικοδόμησε, και χθες, στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποδεχόμενος παράλληλα την «πρόκληση» του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να μπει στην πολιτική παλέστρα. Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, που πολύ συχνά είχαν χαρακτήρα προσωπικού, ο κ. Μητσοτάκης επεδίωξε όχι μόνον να παρουσιάσει την άποψή του που κατέτεινε ότι ο κ. Τσίπρας είναι ο χειρότερος Πρωθυπουργός αλλά και τις θέσεις του για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και διαπλοκής που κατατρώει τη χώρα ιστορικά.

Ο αρχικός σχεδιασμός του Προέδρου της Ν.Δ., που δεν εξεπλάγη από τις, κατά τον ίδιο χυδαίες, προσωπικές επιθέσεις του κ. Τσίπρα ήταν όχι μόνον να αντέξει στα... πυρά αλλά και να απαντήσει στα ίσα προς τον Πρωθυπουργό. Και αυτός ο στόχος, λένε στην Πειραιώς, επετεύχθη καθώς ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνον ανέδειξε με αποδείξεις όλο τον ιστό διαπλοκής που επιχειρεί να υφάνει η κυβέρνηση (συχνά παρασύροντας και τη δικαιοσύνη) αλλά, παράλληλα, έδειξε και ένα ακόμη πρόσωπο, του πολιτικού δηλαδή που μπορεί να ανταπεξέλθει σε μία υψηλών τόνων αντιπαράθεση.

Κυρίως, όμως, ο κ. Μητσοτάκης έφυγε από την αίθουσα του κοινοβουλίου, όπου χθες περίσσεψε η ένταση, έχοντας στείλει ένα ηγετικό μήνυμα τόσο προς την κοινή γνώμη όσο και προς το εσωτερικό της κεντροδεξιάς.

Το πρώτο συνοψίζεται στην καταληκτική φράση του κ. Μητσοτάκη, όταν απευθυνόμενος προς τον Πρωθυπουργό ανέφερε ότι ο ίδιος θα επιμείνει σε μία υψηλού επιπέδου πολιτική αντιπαράθεση και επεσήμανε: «Θα συνεχίσω με όλους τους Έλληνες, ενωμένους... γιατί οι πολίτες που σας ψήφισαν δεν φταίνε για τα ψέματα και τις αποτυχίες σας».

Το δεύτερο μήνυμα αφορά στην σαφή επιδίωξη να εμφανιστεί ως ο πολιτικός που προσωποποιεί το όλον της κεντροδεξιάς. Κι αυτό επετεύχθη με την εισαγωγική αναφορά στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, και στη φράση του ότι «η δημοκρατία κινδυνεύει απ’ αυτούς που την επικαλούνται περισσότερο» αλλά και με τις αναφορές του στην μάχη του Κώστα Καραμανλή, το 2004 – 2009, κατά της διαπλοκής αλλά και στην προσπάθεια του Αντ. Σαμαρά, το 2012-14, να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρώπη, την ίδια ώρα που – ως αντιπολίτευση – ο ΣΥΡΙΖΑ τροφοδοτούσε την ένταση και το διχασμό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μετέβαλλε την πορεία του αν και οι «προκλήσεις» δεν έλειψαν και δεν ήταν λίγες οι φορές που τα κυβερνητικά στελέχη επιχείρησαν να προκαλέσουν ρήγματα στο στρατόπεδο της Ν.Δ. Αυτό επιδιώχθηκε και από τον Πάνο Καμμένο όταν επιχείρησε να τον φέρει αντιμέτωπο με τον Αντώνη Σαμαρά και από τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο που, εμμέσως πλην σαφώς, προκάλεσε τον Πρόεδρο της Ν.Δ. ότι υποβοηθά την παλινόρθωση των... ορφανών του εκσυγχρονισμού.