Δύο αφηγήματα της Νέας Δημοκρατίας σκοπεύει να αντικρούει η κυβέρνηση με κάθε ευκαιρία: το πρώτο, το είδαμε χθες βράδυ στη Βουλή. Είναι η διαβόητη …Νέα Διαπλοκή, που στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καν, επέμεινε πολλές φορές ο πρωθυπουργός. Αν ο  κόσμος πιστέψει τα περί «δικιάς μας» διαπλοκής, τότε η ΝΔ θα έχει πετύχει το στόχο της, που δεν είναι άλλος από το να πιστέψουν οι πολίτες πως «όλοι ίδιοι είναι». Θέμα απολύτως κρίσιμο για την κυβέρνηση, για λόγους ιστορικούς (το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς) αλλά και πιο άμεσους.

Στην Κουμουνδούρου έχουν λόγους να πιστεύουν, έτσι, ότι στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 2015 πολίτες πέρα από τα όρια της Αριστεράς ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή θα… τα έβαζε με τη διαπλοκή. Το δεύτερο αφήγημα της ΝΔ που θα αμφισβητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας είπε ψέματα στους πολίτες. Αυτοκριτική για όσα ειπώθηκαν πριν την ανάληψη των κυβερνητικών καθηκόντων βεβαίως, αυτοκριτική για όσα έγιναν ιδίως κατά το α’ 6μηνο διακυβέρνησης ασφαλώς, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είπε ψέματα στους ψηφοφόρους. Η μάχη στην προσωπική αξιοπιστία των κ.κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη προοιωνίζεται …αδυσώπητη, πάντως χθες συνεργάτες του πρωθυπουργού σημείωναν με ικανοποίηση ότι ο αντίπαλός τους βγήκε χθες τραυματισμένος. Αφού τόσο στην υπόθεση του δανείου προς την εφημερίδα «Κήρυκας Χανίων», όσο και για την υπόθεση της Siemens, ο πρόεδρος της ΝΔ έπεσε σε αντιφάσεις σε συνδυασμό με άλλες δηλώσεις ή γεγονότα, επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη.

Και για την οικονομία; Το Eurogroup; Στην Αθήνα εμφανίζονταν καθησυχαστικοί, ότι δηλαδή μόνο για τεχνικούς λόγους δεν έγινε η εκταμίευση της δόσης. Ως εκ τούτου, το 1,7 δισ. Ευρώ  θα εκταμιευθεί στις 24 Οκτωβρίου, στην επόμενη, δηλαδή, συνάντηση του ESM, όπου και τα επίσημα στοιχεία του Σεπτεμβρίου θα επιβεβαιώσουν ότι κινούμαστε πολύ πάνω από το στόχο μας, καθησυχάζει το Υπουργείο Οικονομικών.
Το μόνο που μένει να διερευνηθεί είναι πόσο είναι διατεθειμένο να τραβήξει το σχοινί η γερμανική κυβέρνηση και κυρίως, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παραδέχονταν στελέχη της κυβέρνησης.