Περίοδο ακραίας πόλωσης εγκαινίασαν ο Αλέξης Τσίπρας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η σφοδρή αντιπαράθεσή τους επισφραγίστηκε από τους ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, που ως επί τω πλείστων είχαν και χαρακτήρα καθαρά προσωπικό.

Οι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως  είναι «παιδί της Siemens και της διαπλοκής» αλλά και η απάντηση του Αρχηγού Αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Η ταυτότητά σας γράφει ότι είσαστε ο πιο ψεύτης, ο πιο ανίκανος και πιο αποτυχημένος πρωθυπουργός», αποτελούν καθομολογία πρωτόγνωρες ύβρεις για κοινοβουλευτική συζήτηση, που δείχνουν τους τόνους που θα κινηθεί η νέα περίοδος. Ενώ είναι βέβαιο πως Τσίπρας και Μητσοτάκης έχουν κόψει κάθε δίαυλο επικοινωνίας.  

Ο Αλέξης Τσίπρας, υπό τις ασφυκτικές πιέσεις στο εσωτερικό του κόμματος και λόγω του συνεδρίου, αλλά και υπό των βάρος των δημοσκοπήσεων, που δείχνουν «πτώση» στην πρωθυπουργική εικόνα, οδηγείται στο να σηκώσει ψηλά τη «σημαία», της πάταξης της διαφθοράς και διαπλοκής, σημείο στο οποίο το κυβερνητικό επιτελείο, πιστεύει ότι υπερτερεί έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όμως παράλληλα, ο πρωθυπουργός θέλει να δείξει στους… αντιπάλους του πως η υπάρχει ακόμη το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς

Από την άλλη η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τέτοιου είδους συζητήσεις, όπως η χθεσινή για τη διαφθορά, αλλά και για την Παιδεία, ενισχύει το πρωθυπουργικό του προφίλ, μιας και βασικό θέμα στην ατζέντα της ΝΔ, που το ζητά με μετ επιτάσεως είναι οι εκλογές. Μάλιστα, το σκληρό... ροκ του κ. Μητσοτάκη, ενισχύεται και λόγω της δημοσκοπικής υπεροχής του ιδίου και του κόμματος του, έναντι του Αλέξη Τσίπρα. 

Κυβερνητικές πηγές και το σχόλιο Μητσοτάκη

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης «απέφυγε να δώσει σαφείς απαντήσεις στα δεκάδες ερωτήματα που του έθεσε ο Πρωθυπουργός». Ενώ επεσήμαναν οι ίδιοι κύκλοι, «Ακόμα και οι ελάχιστες εξηγήσεις τις οποίες προσπάθησε να δώσει ο κ. Μητσοτάκης (αποπληρωμή δανείων ΝΔ, δάνειο «Κήρυκα Χανίων»), δημιουργούν περισσότερα ερωτήματα, από όσα υποτίθεται ότι προσπάθησαν να απαντήσουν».

«Με αυτό το δεδομένο, και υπό το κράτος προφανούς εκνευρισμού, ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να υπεκφύγει, είτε με αμήχανους αστεϊσμούς (κυρίως στην πρωτομιλία του), είτε με ύβρεις (κυρίως στην δευτερομιλία του), επιδιώκοντας, έτσι, να συσπειρώσει τους βουλευτές του – τουλάχιστον, αυτούς που ήσαν παρόντες.Το μόνο που καταφέρνει ο κ. Μητσοτάκης με αυτή την επικοινωνιακή τακτική, είναι η αποδόμηση του εαυτού του», υπογράμμισαν.

Ενώ από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης,μετά την λήξη της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη διαφθορά και τη διαπλοκή.σχολίασε σε δημοσιογράφους πως «Νομίζω μάθατε πολλά καινούρια από μένα και τίποτε καινούριο από τον πρωθυπουργο». 

«Μια από τα ίδια. Απαντήσεις σε αυτά που έθεσα δεν πήρα όπως είδατε» πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ για τη μάχη που είχε με τον πρωθυπουργό.