Για σεβασμό του διεθνούς δικαίου ως προϋπόθεση συνεργασίας για την ανάπτυξη, αλλά και ως αυτονόητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη των σχέσεων συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας στην διάρκεια της ομιλίας του στην τριμερή σύνοδο Ελλάδας - Αιγύπτου - Κύπρου που διεξάγεται στο Κάιρο, προσθέτοντας ότι είναι ανάγκη για δίκαιη λύση στο κυπριακό ζήτημα.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα:

Χρειάζεται μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο κυπριακό ζήτημα, μια λύση που δεν μπορεί να περιλαμβάνει την είσοδο στρατευμάτων στην Κύπρου, μια λύση προς όφελος του κυπριακού λαού.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την τριμερή συνεργασία για την Ελλάδα ως στρατηγική επιλογή για προώθηση της ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας και συνανάπτυξης στην εύθραυστη περιοχή μας.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι μεγάλο μέρος των συνομιλιών, στο πλαίσιο της Τριμερούς, αφορούσε τις περιφερειακές εξελίξεις, υπογραμμίζοντας την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και ιδιαίτερα της αρχής της καλής γειτονίας ως βάση για την ανάπτυξη των σχέσεων των χωρών της ανατολικής Μεσογείου. Σε αυτό το σημείο τόνισε: «Το τελευταίο διάστημα είναι εξαιτερικά ανησυχητικό το γεγονός ότι ακούγονται φωνές από την περιοχή μας, που κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση και εγείρουν ακόμα και ζητήματα αμφισβήτησης θεμελιωδών διεθνών συνθηκών. Πιστεύω ότι η απάντηση σε οποιαδήποτε τέτοια αμφισβήτηση πρέπει να είναι κοινή, απολύτως σαφής και αταλάντευτη, τόσο από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας, όσο και από την πλευρά όλων των γειτονικών χωρών, που έχουν ως μοναδικό στόχο τη διατήρηση της σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας στην περιοχή».

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντελάχ Σίσι από την πλευρά του μίλισε για το ''παρελθόν επιβάλλει να συνεχίσουμε την συνεργασία μεταξύ μας και αυτό βάζει καινούριο πρότυπο για να εντάξουμε κι άλλες χώρες. Έχουμε την ανάγκη και πρέπει να το πραγματοποιήσουμε και αυτό μας βοηθά στις προσκλήσεις της περιοχής μας.

Την ίδια στιγμή, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην ανάγκη να θεσμοθετηθεί η συνεργασία των τριών χωρών σε διεθνείς οργανισμούς και για ενίσχυση των σχέσεων με την Αίγυπτο, την αντιμετώπιση κρίσεων και τις μεταναστευτικές ροές. 

Ο πρωθυπουργός έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο Αλ Νταχαντέια στις 11 ώρα Ελλάδος, ενώ στο αεροδρόμιο του Καΐρου τον υποδέχτηκε η υπουργός Επενδύσεων της Αιγύπτου, Ντάλια Χόρσιντ.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας, η αν. υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη και ο υφ. Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας.