Τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για τη δανειοδότηση των κομμάτων και των ΜΜΕ έδωσε στην Εξεταστική Επιτροπή ο Γιάννης Στουρνάρας.

Ο κεντρικός τραπεζίτης είπε πως ο συνολικός δανεισμών των ΜΜΕ αντιστοιχεί σε 1,3 δισ. ευρώ και άλλα 420 εκατ. ευρώ για τα κόμματα. Από αυτά, ωστόσο, σε καθυστέρηση βρίσκονται τα 317 εκατ. ευρώ, δηλαδή μόλις το 25% της συνολικής χρηματοδότησης γεγονός που καθιστά τον δείκτη των δανείων στα ΜΜΕ από τους καλύτερους σε όλες τις κατηγορίες (επαγγελματικών, ναυτιλιακών κτλ).

Όπως είπε, το σύνολο των οφειλών επιχειρήσεων όπως ο ΔΟΛ, ο ANT1, ο Πήγασος, η Καθημερινή, ο ΣΚΑΙ, το Πρώτο Θέμα (κ.α.) αγγίζει τα 844 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 229 εκατ. ευρώ δόθηκαν από την περίοδο 2010 και μετά.  «Όλα τα δάνεια είναι ενήμερα εκτός του ΔΟΛ του Πήγασου και του ΤΗΛΕΤΥΠΟΥ», είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, τα παραπάνω στοιχεία αφορούσαν περίοδο έως και τον Ιούνιο του 2015, χωρίς να συμπεριλαμβάνουν δηλαδή τα όσα συνέβησαν έκτοτε και τα πιθανά νέα προβλήματα που ενδέχεται να αντιμετώπισαν στη συνέχεια τα ΜΜΕ.

Σε ό,τι αφορά δε τα κόμματα, ο κ. Στουρνάρας διασαφήνισε πως ένα μεγάλο τμήμα των οφειλουμένων αφορά τόκους και όχι σε αρχικά κεφάλαια. Αναλυτικότερα ο τελευταίος δανεισμός κόμματος αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ το 2014 αλλά και το ΚΚΕ λίγο νωρίτερα.

Από εκεί και πέρα, ο κ. Στουρνάρας επιτέθηκε στον προκάτοχό του, Γιώργο Προβόπουλο, λέγοντας πως «μπορεί να έχει ψυχολογικά προβλήματα επειδή οι εξελίξεις δεν τον δικαίωσαν». «Ο κ. Προβόπουλος ας κρίνει τη περίοδο που ήταν διοικητής», δήλωσε.

Ακόμα, υπερασπίστηκε τους χειρισμούς του στην υπόθεση της Τράπεζας Αττικής και επιτέθηκε εκ νέου στον κ. Προβόπουλο, λέγοντας πως δεν τον ενημέρωσε ποτέ για το πρόβλημα της τράπεζας με το κοινό πρόσωπο στη θέση προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου. Απαντώντας δε σε ερώτημα για τη διαρροή της απόφασης της ΤτΕ για διακοπή της ρευστότητας προς την Αττικής, ο κ. Στουρνάρας διευκρίνισε πως δεν έσπευσαν οι ιδιώτες να βγάλουν χρήματα από τη τράπεζα αλλά το δημόσιο.

Υπεθυμίζεται ότι ο πρώην διοικητής της ΤτΕ, Γιώργος Προβόπουλος, είχε κατηγορήσει τον Γιάννη Στουρνάρα για ολιγωρία στη διαχείριση της Attica Bank την περίοδο που ήταν υπουργός των Οικονομικών.