current views are: 2

11 Οκτωβρίου 2016
Δημοσίευση14:00

Στουρνάρας: «Τα κόκκινα δάνεια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση σήμερα»

Ως τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει πλέον η χώρα χαρακτήρισε τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τον δανεισμό κομμάτων και ΜΜΕ.

Δημοσίευση 14:00’

Ως τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει πλέον η χώρα χαρακτήρισε τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τον δανεισμό κομμάτων και ΜΜΕ.

Ως τη μεγαλύτερη πρόκληση– ακόμα και από το ασφαλιστικό ή τα δημοσιονομικά- που αντιμετωπίζει πλέον η χώρα, χαρακτήρισε τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας. Μιλώντας στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε πως αν αντιμετωπιστούν θα αποτελέσουν μια μεγάλη ευκαιρία για την εξυγίανση των επιχειρήσεων και θα οδηγήσουν σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο.
Μιλώντας για αριθμούς ο διοικητής είπε ότι από το σύνολο των δανείων, «κόκκινα» έχουν καταστεί το 41,8% των στεγαστικών, το 55,3% των επιχειρηματικών.

Ακόμα, σε μια δήλωση που δεν διευκρινίστηκε ως την ουσία του περιεχομένου της, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε πως ο νόμος δεν απαγορεύει την αγορά των κόκκινων δανείων από τους ίδιους τους δανειολήπτες στην τιμή που θα τα εξαγόραζαν τα funds. Εξήγησε αναλυτικότερα πως η ΤτΕ έχει διαμορφώσει τον κώδικα δεοντολογίας, ένα μενού λύσεων, όπως χαρακτηριστικά είπε, ασκώντας ηθική πίεσης στις τράπεζες. «Ο ένας στους 6 δανειολήπτες είναι μπαταχτσήδες δεν μπορούμε να τους επιβραβεύσουμε αυτούς», πρόσθεσε.   

Σε κάθε περίπτωση δεν έγινε σαφές αν η δυνατότητα του δανειολήπτη υφίσταται στην αγορά του δανείου στην ονομαστική τιμή ή σε αυτή του fund ή και κατά πόσο υπάρχει η δυνατότητα της μαζικής εξαγοράς τους από τους δανειολήπτες.

Αξίζει να επισημανθεί πως ο κ. Στουρνάρας ενημέρωσε πως η ΤτΕ βρίσκεται σε επικοινωνία με τα αρμόδια υπουργεία (Οικονομίας, Δικαιοσύνης,
Ανάπτυξης) προκειμένου να διαμορφωθούν οι κατάλληλες ρυθμίσεις για το θέμα.

Σε ό,τι αφορά δε αυτά καθαυτά τα επιχειρηματικά δάνεια, ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως ο μη συνεργάσιμος μέτοχος δεν μπορεί να παραμείνει στην εταιρία. «Ή θα βάλει λεφτά ή θα πρέπει να φύγει», είπε και πρόσθεσε πως είναι απαραίτητη αυτή τη διαδικασία, υπογραμμίζοντας πως οι τράπεζες μπορούν να βρουν επενδυτές και να σωθούν θέσεις απασχόλησης. «Χρειάζεται νομοθεσία που να μπορούμε να μετατρέπουμε το δάνειο σε μετοχικό κεφάλαιο. Δεν επιτρέπεται σήμερα», επισήμανε με νόημα.

 


σχετικα αρθρα