Ενέργεια, εμπόριο, υποδομές, τουρισμός, γεωργία, τεχνολογία, διαλιμενική συνεργασία και ασφάλεια ήταν οι βασικοί τομείς που συζήτησαν, στη σημερινή Τριμερή Σύνοδο του Καϊρου ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης και ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπτνέλ Φατχ Αλ Σίσι.

Η συνάντηση θεωρήθηκε ως ένα ακόμα βήμα για την ενδυνάμωση των σχέσεων των τριών χωρών και στους τομείς που αναφέραμε, αλλά και γενικότερα στο θέμα της προσπάθειας προώθησης της σταθερότητας στην περιοχή. Με τη διακήρυξη του Καϊρου, που υιοθέτησαν οι τρεις αρχηγοί, επιβεβαιώνεται ότι η τριμερής συνεργασία προάγει την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και την ενίσχυση της ασφάλειας της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Συζητήθηκαν εκτενώς οι περιφερειακές εξελίξεις, Συρία, Υεμένη, Λιβύη, όπου  κοινή γραμμή ήταν οι συντονισμένες προσπάθειες των μετριοπαθών δυνάμεων ειδικότερα για το Κυπριακό και το Παλαιστινιακό.

Επίσης, συζητήθηκε το θέμα των μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών, όπου ο πρωθυπουργός της Ελλάδας τόνισε την ανάγκη για μία συνεκτική περιφέρειακή μεταναστευτική στρατηγική, που να αντικαθιστά τις επικίνδυνες διόδους των διακινητών της Μεσογείου με νόμιμες και ελεγχόμενες οδούς προς την Ευρώπη.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος σημείωσε πως η συνάντηση «αντανακλά την ταύτιση απόψεων, ιδιαίτερα αναφορικά με την ποιοτική αλλαγή και το άλμα της διμερούς συνεργασίας, ενισχύοντας την ήδη ισχυρή εταιρική σχέση σε διάφορους τομείς».

«Για την Ελλάδα, η τριμερής αυτή συνεργασία αποτελεί στρατηγική επιλογή για την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας, της σταθερότητας και συνανάπτυξης στην εύθραυστη περιοχή μας», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. Όπως σημείωσε, «η θάλασσά μας, η Μεσόγειος Θάλασσα που μας ενώνει, είναι η θάλασσα που εκκόλαψε τους σημαντικότερους πολιτισμούς για τη διαμόρφωση της παγκόσμιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς». Πρόσθεσε,δε, πως παραμένει και η θάλασσα που είναι επίκεντρο διεθνώς κρίσεων στους τομείς της ασφάλειας, της οικονομίας και της μετανάστευσης.

«Προτάσσουμε ένα μοντέλο συνεργασίας με συγκεκριμένες δράσεις, αξιοποιώντας και τη γεωστρατηγική μας θέση στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων», υπογράμμισε. «Υπογραμμίσαμε εκ νέου την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και ιδιαίτερα της αρχής της καλής γειτονίας, ως βάση για την ανάπτυξη των σχέσεων των χωρών της Αν. Μεσογείου»,ανέφερε.

Αναφορά Τσίπρα στα ελληνοτουρκικά 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αλ.Τσίπρας, χωρίς να κατονομάσει, έστειλε μήνυμα προς την Τουρκία, ειδικότερα για το σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Συγκεκριμένα, είπε:

Το τελευταίο διάστημα είναι εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός ότι ακούγονται φωνές από την περιοχή μας που κινούνται στην αντίθετη κατευθυνση και εγείρουν ακόμα και ζητήματα αμφισβήτησης θεμελιωδών διεθνών συνθηκών. Πιστεύω ότι η απάντηση σε οποιαδήποτε τέτοια αμφισβήτηση πρέπει να είναι κοινή, απολύτως σαφής και αταλάντευτη, τόσο από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας, όσο και από την πλευρά όλων των γειτονικών χωρών, που έχουν ως μοναδικό στόχο τη διατήρηση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της συνεργασίας στην περιοχή

 

«Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου είναι αυτονόητη προϋπόθεση για την εξασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή μας, καθώς και η μόνη δυνατή βάση για την ανάπτυξη των σχέσεων συνεργασίας και φιλίας ανάμεσα στις χώρες μας», πρόσθεσε.  

Κυπριακό 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι απαραίτητη, όμως, για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο σήμερα είναι και μία δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, μία λύση, επί τη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ. «Στηρίζουμε σταθερά τις συνομιλίες που διεξάγονται σε αυτήν τη δύσκολη, αλλά εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο», είπε.  

Ο Αμπτνέλ Φατχ Αλ Σίσι σημείωσε ότι η θέση της Αιγύπτου επανεκφράστηκε και στις σημερινές συνομιλίες ως στήριξη στην ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος, την επανένωση  του νησιού, στο πλαίσιο των ψησιμάτων του ΟΗΕ για μία δίκαιη και ειρηνική λύση.

Ο Ν. Αναστασιάδης ενημέρωσε τους δυο αρχηγούς για τις παρούσες εξελίξεις στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. «Θέματα σημαντικά που αν δεν επιλυθούν, δεν μπορούν να οδηγήσουν σε επίλυση», ανέφερε και εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον Αμπτνέλ Φατχ Αλ Σίσι για τη στήριξη που προσφέρει. Η στήριξη της Ελλάδας είναι μία ανιδιοτελής και διαχρονική στήριξη «και νιώθω την ανάγκη να εκφράσω αυτό που εκφράζει και τη βούληση του κυπριακού λαού γενικότερα», συμπλήρωσε. 

Εμβάθυνση της συνεργασίας στην ενέργεια 

Για τους οικονομικούς τομείς συνεργασίας, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στον τομέα της ενέργειας, όπου συζητήθηκε η δυνατότητα εμβάθυνσης συνεργασίας και η μεταφορά φυσικού αερίου από τα σημαντικά κοιτάσματα της Αιγύπτου και της Κυπριακής Δημοκτρατίας προς την Ευρώπη, καθώς και για την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών μας. Επίσης, συζήτησαν για τη συνεργασία στον κρίσιμο τομέα της ανάπτυξη και συναποφάσισαν να θεσμοθετήσουν τακτικές συναντήσεις μεταξύ των αρμόδιων υπουργών.

Υιοθετήθηκε κοινή δήλωση προθέσεων για την περιβαλλοντική προστασία, τις θαλάσσιες μεταφορές και την ανάπτυξη των λιμένων.  Συζητήθηκαν, επίσης, οιδυνατότητες δραστηριοποίησης κατασκευαστικών εταιρειών των τριών χωρών σε αυτόν τον τομέα, αλλά και τη  διαλιμενική συνεργασία, για τον τουρισμό, τους τομείς δικτύων και μεταφορών και τη συνεργασία για μεταφορά τεχνογνωσίας στον τομέα κατασκευής και συντήρησης οδικών δικτύων και οδικής ασφάλειας, αλλά και της καινοτομίας, της νέας τεχνολογίας και της πληροφορικής.

Ασφάλεια στη Μεσόγειο 

«Η ασφάλεια της Ευρώπης εξαρτάται από την ασφάλεια και τη σταθερότητα των γειτόνων της και η ασφάλεια στη Μεσόγειο χωρίς συνεργασία με την Αίγυπτο δεν μπορεί να υπάρξει», είπε ο Αλ. Τσίπρας και συμπλήρωσε ότι η ενεργοποίηση του συμβουλίου ΕΕ-Αιγύπτου σε τακτική βάση είναι σημαντική και για τις δύο πλευρές.

Παράλληλα,, οι τρεις ηγέτες τόνισαν την ανάγκη για άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών στη Συρία, εξασφάλιση ειρήνης και σταθερότητας στη χώρα, όπως βεβαίως και στη Λιβύη, με αποφασιστική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και των γενεσιουργών αιτιών της. Στάθηκαν στη σημασία της δίκαιης επίλυσης του παλαιστινιακού ζητήματος και υπογράμμισαν την αναγκη για έναρξη αξιόπιστων ειρηνευτικών συνομιλιών, για ένα βιώσιμο παλαιστινιακό  κράτος στη βάση των συνόρων του 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ο Αλ. Τσίπρας, αναφερόμενος στα τρία ελεαιόδεντρα που φύτεψαν οι τρεις αρχηγοί στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου,σημείωσε ότι «συμβολίζουν την κοινή δέσμευση και στόχους μας, τόσο τη διαδρομή όσο και τον προορισμό μας».  «Τα τρία δέντρα από την Ελλάδα, ευελπιστούμε να είναι 3 εκατομμύρια δέντρα το συντομότερο δυνατό», σχολίασε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος. Ο Νίκος Αναστασιάδη επεσήμανε, οι τρεις χώρες έχουν να αντιμετωπίσουν κοινές προκλήσεις και προβλήματα και πως η συνεργασία τους δεν λειτουργεί ενάντια σε όποιο τρίτο κράτος. Ο Κύπριος Πρόεδρος ανέφερε ότι προσβλέπει να τους υποδεχτεί κατά την 5η Τριμερή Σύνοδο, που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία, τον επόμενο χρόνο.