Μια νέα διάσταση για τους λόγους για τους οποίους οι ελληνικές τράπεζες σταμάτησαν να δέχονται ρευστότητα από την ΕΚΤ και κατ’ επέκταση την άρση του περίφημου waver και την επιβολή των Capital Controls, έδωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας.

«Δεν μπορόυσα παρά να προειδοποιώ. Δεν έφταιγε κανένας άλλος. Έφταιγε η πορεία που είχαν πάρει τα πράγματα. Ξέρετε πότε η ΚΕΤ σταμάτησε να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα; Στις 4 Φεβρουαρίου, όταν τους επισκέφτηκε ο Βαρουφάκης», είπε ο κ. Στουρνάρας κατά τη διάρκεια της εξεταστικής επιτροπής και πρόσθεσε:

Πήγε και τους είπε πως είναι υπουργός μιας χρεοκοπημένης χώρας. Τους έπεισε ότι δεν υπάρχει γυρισμός με τον άνθρωπο αυτό.

Στη συνέχεια σημείωσε πως είχε προσωπική επικοινωνία με τον κ. Ντράγκι ζητώντας του να μην παίρνει στα σοβαρά αυτά που λέει ο τότε υπουργός των Οικονομικών. «Δεν γίνεται αυτό», φέρεται να απάντησε ο διοικητής της ΕΚΤ.

Ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε πως ήξερε για τις δηλώσεις αυτές του κ. Βαρουφάκη επειδή ήταν παρών σε σχετική συνεδρίαση του συμβουλίου της ΕΚΤ, στην οποία και ζήτησε προθεσμία 10 ημερών χωρίς όμως αποτέλεσμα. « Και κάπως έτσι ήθη το waver», σημείωσε.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Στουρνάρας επιβεβαιώσει ότι είχε διαύλους επικοινωνίας με την τότε κυβέρνηση στα πρόσωπα των κ.κ. Δραγασάκη και Τσακαλώτο οι οποίοι «ουδέποτε διακόπηκαν». « Σε εμένα έδειχναν κατανόηση και τελικά έγινε το σωστό», κατέληξε.