current views are: 6

11 Οκτωβρίου 2016
Δημοσίευση17:00

Αντιδράσεις για την κατάργηση του ορίου ηλικίας των δικαστών

Εντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει το θέμα με την κατάργηση του ορίου ηλικίας των δικαστών, από το  Ποτάμι και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη

Δημοσίευση 17:00’

Εντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει το θέμα με την κατάργηση του ορίου ηλικίας των δικαστών, από το  Ποτάμι και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει το θέμα με την κατάραγηση του ορίου ηλικίας των δικαστών (παρά τη ρητή συνταγματική απαγόρευση που ορίζει ως όριο το 67ο έτος) από το Ποτάμι και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Σε ανακοίνωση του το Ποτάμι αναφέρει: 

«Τελικά φαίνεται ότι η επιχειρούμενη συναλλαγή της κυβέρνησης με την ηγεσία της Δικαιοσύνης, εκτός από οικονομικά, προέβλεπε κι άλλου είδους ανταλλάγματα. Με έκπληξη πληροφορούμαστε ότι αντικείμενο της συζήτησης με τον κ.Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν και η παράταση του ηλικιακού ορίου παραμονής στην υπηρεσία ανώτατων λειτουργών μετά το 67ο  έτος της ηλικίας, παρότι υπάρχει ρητή συνταγματική πρόβλεψη (άρθρο 88, παρ.5) για υποχρεωτική αποχώρηση μετά τη συμπλήρωσή του. 

Είναι τυχαία η συζήτηση, όταν η κυρία Θάνου πρέπει να αποχωρήσει σε κάποιους μήνες; Αλλά για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αυτά είναι ψιλά γράμματα. Αν επιχειρήσουν να περάσουν νομοθετική διάταξη, θα πρόκειται για συνταγματικό πραξικόπημα. Κι όσο αδίστακτοι και αν είναι πρέπει να ξέρουν ότι δεν θα περάσει».

Ο υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Κυβέρνηση συνηθίζει να ανοίγει ασύντακτα και επιπόλαια θέματα συνταγματικής τάξης, δοκιμάζοντας την αντοχή των θεσμών. Ο κ. Πρωθυπουργός οφείλει να διαψεύσει άμεσα οποιαδήποτε συζήτηση για παράταση του ορίου ηλικίας των ανώτατων δικαστών, γιατί κάτι τέτοιο θα συνιστούσε ωμή παράβαση του άρθρου 88 παρ.5 του Συντάγματος. Η δημιουργία εντυπώσεων ή αμφιβολιών για την ισχύ της συνταγματικής υποχρέωσης εντείνει την αναστάτωση που κυριαρχεί στο χώρο της δικαιοσύνης. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στα παιχνίδια της Κυβέρνησης και του κ. Πρωθυπουργού με το Σύνταγμα και καταγγέλλουμε απερίφραστα τον έλεγχο που επιχειρούν στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και τη λειτουργία των δικαστών». 


σχετικα αρθρα