Στις Βρυξέλλες βρίσκεται από χθες ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης προσκεκλημένος από το Δίκτυο Νέων Βουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με στελέχη του ΕΛΚ και θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει συναντήσεις επιτροπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Στο πλαίσιο του ταξιδιού του, θα παρευρεθεί  σε γεύμα που οργανώνει ο Etienne Davignon, πρώην αντιπρόεδρος της Κομισιόν, στο πλαίσιο συναντήσεων της Ομάδας Φίλων Ευρώπης. Στο ανωτέρο γεύμα θα περερευθούν και εξέχουσες προσωπικότητες όπως οι Wided Bouchamaoui, βραβευμένος με το Νόμπελ Ειρήνης 2015, Mario Monti, πρώην Πρωθυπουργός της Ιταλίας,  Kristalina Georgieva, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συμπροεδρεύουσα της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου των Ηνωμένων Εθνών για την Χρηματοδότηση Ανθρωπιστικών Δράσεων, και Jaap de Hoop Scheffer, Πρόεδρος της Δανικής Συμβουλευτικής Επιτροπής για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και πρώην Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Σήμερα, ο κ. Καραγκούνης είχε την ευκαιρία να βρεθεί με τη Danuta Maria Hubner.  Η κ. Hubner είναι η Πρόεδρος της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων και πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.  Η συνάντησή τους διήρκεσε περίπου μια ώρα και αντάλλαξαν απόψεις πάνω σε ιδιαίτερα σοβαρά και ενδιαφέροντα θέματα, όπως η πορεία της Ευρώπης και της Ελλάδας, μέσα από το πρίσμα του Brexit.
Πιο συγκεκριμένα,  η κ. Hubner υποστήριξε ότι η ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους είναι απαραίτητη. Μάλιστα ως μέλος της ειδικής υποεπιτροπής της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων που ασχολείται με τα ζητήματα της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, τόνισε πως το θέμα ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας έχει συζητηθεί επανειλημμένα παρότι υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις.

Θεωρεί, δε, πως η ήδη αυξημένη εμπιστοσύνη που δείχνουν οι πολίτες προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς σε σχέση με αυτή που νιώθουν προς τις εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να ενδυναμωθεί ακόμη περισσότερο.  Δυο νέα προγράμματα λαμβάνουν χώρα προς αυτή την κατεύθυνση.  Στο πρώτο, ζητούμενο είναι η βέλτιστη αξιοποίηση των  ήδη υφιστάμενων Ευρωπαϊκών Συνθηκών. Στο δεύτερο, ζητούμενο είναι η περαιτέρω εξέλιξη των Συνθηκών αυτών, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη εναρμόνιση μεταξύ εθνικών Κοινοβουλίων.

Αποκάλυψε ότι η επόμενη μεγάλη συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα αφορά τις εκλογικές διαδικασίες, τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο, την αντιμετώπιση της δημιουργίας «τεχνικών ομάδων» που δε συνδέονται από κοινή ιδεολογία αλλά από αντιευρωπαϊκό μένος.  Η συζήτηση, τέλος, έκλεισε θίγοντας θέματα που σχετίζονται με τη διαφάνεια, τη διαφθορά και τη δημοκρατία.