Σκληρή απάντηση στον Γιάννη Στουρνάρα, για τις ευθύνες που του επέρριψε, ο κεντρικός τραπεζίτης, στην εξεταστική της Βουλής, έδωσε μέσω δήλωσής του ο Γιάνης Βαρουφάκης.  

«Παραδίδω τον κ. Στουρνάρα στην κρίση του ελληνικού λαού, ο οποίος μας κρίνει όλους» δήλωσε μεταξύ άλλων,  μιλώντας στο Real.gr ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε πως: «Ως υπουργός οικονομικών επιχειρηματολογούσα ότι το δημόσιο χρέος μας ήταν μη βιώσιμο (δηλαδή ότι το κράτος είχε πτωχεύσει) και έπρεπε να κουρευτεί». «Ως υπουργός οικονομικών ενός πτωχευμένου κράτους ταξίδευα (οικονομική θέση!) για την Φραγκφούρτη με σκοπό να πείσω τον πρόεδρο της ΕΚΤ ότι προαπαιτούμενο ανάκαμψης ήταν η απομείωση του δημόσιου χρέους», υπογραμμίζει ο πρώην υπουργός.

Ενώ επισημαίνει πως: «Ως εκλεγμένος από 140 χιλιάδες ψηφοφόρους έκρινα ότι ο διορισμένος από τον κ. Σαμαρά (αρχικά ΥπΟικ και κατόπιν) Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, είχε ιερή υποχρέωση να συστρατεύεται στην προσπάθεια της εκλεγμένης κυβέρνησης για απομείωση του δημόσιου χρέους. Κι όμως. Εκείνος, σύμφωνα με τα χτεσινά λεγόμενά του, έλεγε στον κ. Ντράγκι να μην με ακούει. Τον παραδίδω στην κρίση του ελληνικού λαού ο οποίος μας κρίνει όλους».

Υπενθυμίζεται πως ο Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, έριξε ευθύνες στον τέως υπουργό Οικονομικών για την άρση του waiver, καθώς όπως είπε αυτό έγινε όταν επισκέφτηκε τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στη Φρανκφούρτη.

«Δεν μπορούσα παρά να προειδοποιώ. Δεν έφταιγε κανένας άλλος. Έφταιγε η πορεία που είχαν πάρει τα πράγματα. Ξέρετε πότε η ΚΕΤ σταμάτησε να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα; Στις 4 Φεβρουαρίου, όταν τους επισκέφτηκε ο Βαρουφάκης», είπε ο κ. Στουρνάρας κατά τη διάρκεια της εξεταστικής επιτροπής και πρόσθεσε:

Πήγε και τους είπε πως είναι υπουργός μιας χρεοκοπημένης χώρας. Τους έπεισε ότι δεν υπάρχει γυρισμός με τον άνθρωπο αυτό.