Σφοδρή αντιπαράθεση, έχει ξεσπάσει, για άλλη μία φορά,  ανάμεσα στον Γιάννη Στουρνάρα και τον Γιάνη Βαρουφάκη, με αφορμή τις αναφορές του κεντρικού τραπεζίτη στην εξεταστική της Βουλής.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, στην πολύωρη κατάθεση του στην Επιτροπή Θεσμών και διαφάνειας, επιτέθηκε στον πρώην «τσάρο», Γιάνη Βαρουφάκη, υποδεικνύοντάς τον ως υπεύθυνο για το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διέκοψε στις 4 Φεβρουαρίου του 2015 να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα κατόπιν της δήλωσης του κ. Βαρουφάκη, που όπως υποστήριξε, «πήγε και τους είπε ότι είναι ο Υπουργός Οικονομικών μιας χρεοκοπημένης χώρας».

Ο κ. Στουρνάρας, επί της ουσίας απέδωσε σε αυτή τη στάση Βαρουφάκη την «απώλεια» του waiver για τα ελληνικά ομόλογα και το κλείσιμο της οικονομικής «στρόφιγγας» για τις ελληνικές τράπεζες, που στη συνέχεια οδήγησε στα capital controls

Ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε στον διοικητή της ΤτΕ μέσω λακωνικού μηνύματος του στο Twitter, τονίζοντας πως θα απαντήσει στις αναφορές του Γ. Στουρνάρα στο όνομά του στο σαββατιάτικο φύλλο της «Εφημερίδας των Συντακτών». Ενώ μια «πρόγευση» για την επίθεση που θα εξαπολύσει, έδωσε στην δήλωση που έκανε στην ιστοσελίδα real.gr.

Στην οποία μεταξύ άλλων σημείωσε:

«Παραδίδω τον κ. Στουρνάρα στην κρίση του ελληνικού λαού, ο οποίος μας κρίνει όλους»

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, κατηγόρησε τον Γιάννη Στουρνάρα πως «ενώ είχε ιερή υποχρέωση να συστρατεύεται στην προσπάθεια της εκλεγμένης κυβέρνησης για απομείωση του δημόσιου χρέους. Κι όμως. Εκείνος, σύμφωνα με τα χτεσινά λεγόμενά του, έλεγε στον κ. Ντράγκι να μην με ακούει».

Μάλιστα, o κ. Βαρουφάκης, κοινοποίησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, «τιτίβισμα» του δικηγόρου Γιώργου Μπούρχα, με απομαγνητοφωνημένο κείμενο συνέντευξης του στον Αλέξη Παπαχελά, στο οποίο εξιστορεί τα γεγονότα για την επίμαχη περίοδο. 

Διαχρονική η κόντρα τους:

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος της ΤτΕ έρχεται σε αντιπαράθεση με τον Γιάνη Βαρουφάκη. Ο Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, τον περασμένο Ιούλιο ανέλυσε το κόστος της λανθασμένης διαπραγμάτευσης, επιρρίπτοντας ευθύνες στον Γιάνη Βαρουφάκη, για την υπογραφή του 3ου μνημονίου.

Απαντώντας στον Γιάννη Στουρνάρα ο Γιάνης Βαρουφάκης έκανε λόγο για «αστείες ανακρίβειες».