Η συνεργασία Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου είναι σημαντική «για την ασφάλεια, την πρόοδο και την ευημερία του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού, καθώς οι ισχυροί δίαυλοι συνεργασίας και συνεννόησης με το Κάιρο, λειτουργούν ενισχυτικά ως προς την προστασία των ελληνικών κοινοτήτων και των εκκλησιαστικών μας Αρχών στην Αίγυπτο», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Ο υπουργός Εξωτερικών έδωσε συνέντευξη στην τελευταία έκδοση της εφημερίδας «ΝΕΟ ΦΩΣ» Καΐρου, με αφορμή την 4η Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας - Αιγύπτου - Κύπρου, παρουσία των ηγετών των τριών χωρών, Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, Αλέξη Τσίπρα, και Νίκου Αναστασιάδη. Το «ΝΕΟ ΦΩΣ» είναι ομογενειακή εφημερίδα της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και ο υπουργός Εξωτερικών  επεσήμανε τη σημασία της συνάντησης Κορυφής για τον Ελληνισμό της Αιγύπτου. Ακολουθεί η συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών στην ομογενειακή εφημερίδα:   

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως «με την 4η Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας - Αιγύπτου - Κύπρου, επιβεβαιώνεται για μία ακόμα φορά η πολιτική βούληση των τριών κρατών να ενισχύσουν τις βάσεις της τριμερούς συνεργασίας τους, που δεν στρέφεται εναντίον τρίτων, αλλά και η κοινή δέσμευσή τους για την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της ευημερίας στην ανατολική Μεσόγειο».  Αναφέρθηκε στην Ελλάδα ως «ένα βασικό πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή», που αποδεικνύει  την ετοιμότητά της να συμβάλει στην αντιμετώπιση των κρίσεων σε συνεργασία με όλες τις εμπλεκόμενες χώρες.

Ο Νίκος Κοτζιάς, στέλνοντας μήνυμα (μετά από σχετική ερώτηση) στον Ελληνισμό του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας, είπε: «Η μακραίωνη ελληνική παρουσία -του πατριαρχείου Αλεξανδρείας και των ελληνικών κοινοτήτων - στην Αίγυπτο είναι αποτέλεσμα, όχι μόνο της συνύπαρξης δύο χωρών στον ίδιο γεωστρατηγικό χώρο, αλλά και της κοινής ιστορικής διαδρομής τους. Ο Ελληνισμός της Αιγύπτου λειτουργεί ιστορικά ως γέφυρα φιλίας μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας. Μπόλιασε και ευεργέτησε την ελληνική κοινωνία με το δυναμισμό και τον κοσμοπολιτισμό του, ενώ παράλληλα συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη της Αιγύπτου, διατηρώντας την ελληνική του ταυτότητα».