Το δαιδαλώδες πλαίσιο πάνω στο οποίο καλείται να κινηθεί η ελληνική οικονομία προκειμένου να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους της ανέλυσαν στην αρμόδια υποεπιτροπή της Βουλής, ο υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης.

Κοινή συνισταμένη των τοποθετήσεων, αποτέλεσε η αναγνώριση της σύνθετης φύσης του προβλήματος που περιπλέκεται και από τους διαγκωνισμούς μεταξύ των πιστωτών  και τα προβλήματα που προκύπτουν.

Συγκεκριμένα ο κ. Σταθάκης αναγνώρισε πως το χρέος με τη μορφή που έχει σήμερα δεν είναι βιώσιμο, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως για την αντιμετώπισή του δεν αρκεί απλά η ρύθμιση των πρωτογενών πλεονασμάτων για τα επόμενα χρόνια. «Χρειάζεται κάτι περισσότερο», είπε.

«Είμαστε σε κομβικό σημείο γιατί ο υπολογισμός της βιωσιμότητας εξαρτάται από ισχυρές υποθέσεις εργασίας», πρόσθεσε με νόημα, εξηγώντας πως χρειάζονται αποφάσεις άμεσα για το χρέος που να συμπέσουν με την ανάλυση βιωσιμότητας του ΔΝΤ τα προσεχή Χριστούγεννα.

Ο υπουργός αναγνώρισε πάντως πως διαφορετικές όπως είπε φωνές στους Θεσμούς γεγονός που καθιστά τις εξελίξεις κομβικά. Επιχειρώντας μάλιστα να σταχυολογήσει τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης, έκανε λόγο για τήρηση της συμφωνίας του Eurogroup,  άμεσο κλείσιμο της επερχόμενης αξιολόγησης και έναρξη της συζήτησης για το χρέος.

Σε κάθε περίπτωση κ. Σταθάκης, υπογράμμισε με νόημα πως το ζήτημα του χρέους το χειρίζεται ο υπουργών των Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος «100%» και ότι οι όποιες τοποθετήσεις από την κυβέρνηση κινούνται σε αυτή ακριβώς την κατεύθυνση.

Από την πλευρά του ο κ. Χριστοδουλάκης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την εκκρεμότητα που υπάρχει στην αποπληρωμή τοκοχρεολυσίων το 2019. Όπως είπε, πρόκειται για μια χρονιά όπου το μνημόνιο θα έχει τελειώσει και η χώρα θα πρέπει να βγει στις αγορές προκειμένου να δανειστεί 14 δις ευρώ για να αποπληρώσει τις δανειακές της ανάγκες. «Ωστόσο», σημείωσε:

Η έξοδος στις αγορές ενδέχεται να οδηγήσει σε σενάρια ανατρεπτικού χαρακτήρα όσον αφορά την πιστοληπτική δυνατότητα της χώρας με έναν τρόπο οδυνηρό που θα συνοδεύεται με ένα πολύ δύσκολο πρόγραμμα προσαρμογής από αυτά που συνηθίζει το ΔΝΤ.

Σε αυτό πάντως ο κ. Σταθάκης απάντησε πως αν η Ελλάδα έχει βγει μέχρι τότε στις αγορές, θα «αντιμετωπιστεί εύκολα».

Σε γενικές γραμμές ο πρώην υπουργός φάνηκε να δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στον τομέα της ανάπτυξης παρά στον στόχο της απομείωσης του χρέος, λέγοντας πως αν η οικονομία πετύχει ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 3,3% θα μπορούσε να πετύχει τη μείωση του χρέους στο 130% κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας.

Ο κ. Χριστοδουλάκης, προειδοποίησε πως η χώρα θα πρέπει να διαφυλάξει το χαμηλό επιτόκιο δανεισμού και να μη το χάσει μέσω μιας «άτσαλης» διαπραγμάτευσης. Σημείωσε δε πως η χώρα μας δεν κινδυνεύει με χρεοκοπία αν έχει προβλήματα αποπληρωμής των 225 δισ. ευρώ (δάνεια από Ευρωπαϊκούς Θεσμούς και τα κράτη μέλη της ΕΕ), αλλά έδειξε προβληματισμένος αναφορικά με το πώς μπορεί να γίνει απομείωση του χρέους χωρίς νέα συμφωνία (προυποθέτει μνημόνιο). Μάλιστα, προειδοποίησε για το ρόλο του υπερταμείου, λέγοντας πως θα πρέπει όσο το δυνατό γρηγορότερα η Ελλάδα να ανακτήσει τη κυριότητά του, προκειμένου να μη δώσει λάθος «σήμα» στις αγορές πως η δημόσια περιουσία αξιοποιείται μόνο για την κάλυψη των αναγκών του χρέους.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Σταθάκης έθεσε μέσα στις μεσοπρόθεσμες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν ως και το 2018 είναι η σταθεροποίηση των επιτοκίων του συνόλου του χρέους. Ωστόσο αυτή είναι μια επιλογή που από τους δανειστές απορρίπτεται, καθώς αποτελεί μια έμμεση μορφή «κουρέματος».