Μια σημαντική απάντηση για τα εθνικά θέματα απέσπασε η Ντόρα Μπακογιάννη από τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μελβούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος ουσιαστικά χαρακτήρισε προσωπική άποψη τα όσα είπε ο πρόεδρος της γείτονος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Σε διπλωματική γλώσσα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας προχώρησε σε ουσιαστική αναδίπλωση τονίζοντας χαρακτηριστικά:

Όλες οι χώρες πρέπει να σέβονται τις συνθήκες και τις συμφωνίες, είτε τους αρέσει είτε όχι. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να εκφράζονται απόψεις για τα πλεονεκτήματα ή τα μειονεκτήματα των συμφωνιών. Αυτό είναι  ελευθερία έκφρασης. Έτσι έκανε και ο πρόεδρος Ερντογάν. Δεν  είναι απειλή προς την Ελλάδα ή άλλη χώρα.

Μιλώντας στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του  Συμβουλίου της Ευρώπης εκ μέρους του ΕΛΚ, η συντονίστρια εξωτερικών και άμυνας της ΝΔ απευθύνθηκε στον επικεφαλής του τουρκικής διπλωματίας και τον ρώτησε αν «η Τουρκία θα τιμήσει την υπογραφή της στις διεθνείς συνθήκες και συμφωνίες», καθώς όπως υπενθύμισε, «μετά την 15η Ιουλίου, όταν ο λαός της Τουρκίας προστάτευσε τη δημοκρατία του, έχουμε κάποιες περίεργες δηλώσεις από τον πρόεδρο Ερντογάν,  με τις οποίες φαίνεται να αμφισβητεί μακροχρόνιες συμβάσεις, όπως και η Συνθήκη της Λωζάννης, ή απειλεί την Ευρώπη με μη τήρηση της συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες».