Νέο μέτωπο πολιτικής και όχι μόνο αντιπαράθεσης, άνοιξε η αίτηση των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης πάνω από τα 67 έτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ενημέρωση που έκανε η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου στην Ολομέλεια του Εφετείου, παρουσία πολλών εφετών και προέδρων εφετών, την περασμένη Πέμπτη αμέσως μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου είπε πως το επίμαχο θέμα  τέθηκε, κατά τη συνάντηση που είχαν  με τον πρωθυπουργό, και όπως ανέφερε στους δικαστές «η θέση του ήταν πολύ θετική».

Στην εν λόγω πληροφορία αντέδρασαν με έντονο τρόπο οι δικαστικές ενώσεις, κάνοντας λόγο για πρωτοβουλία που ξεπερνά το όριο του Συντάγματος. Επιπλέον, οι εκπρόσωποι των δικαστικών ενώσεων χωρίς να αμφισβητούν στο ελάχιστο το δικαίωμα του πρωθυπουργού να συναντά και να συνομιλεί με την ηγεσία της Δικαιοσύνης, με τον τρόπο τους στηλιτεύουν τη σιωπηρή του άρνηση να δεχθεί τους εκλεγμένους εκπροσώπους των δικαστικών ενώσεων που έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα εδώ και πέντε μήνες. 

Πυροσβεστική παρέμβαση Παρασκευόπουλου και πολιτικές αντιδράσεις

Σε μία προσπάθεια να προλάβει τις έντονες αντιδράσεις στο χώρο της Δικαιοσύνης, αλλά και των πολιτικών κομμάτων, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος διαμήνυσε πως «δεν θα γίνει καμία μεταβολή εκτός του θεσμικού πλαισίου της νομιμότητας».

Για το θέμα αντέδρασε έντονα η Νέα Δημοκρατία που κάλεσε την κυβέρνηση «να σταματήσει τα παιχνίδια με τους θεσμούς, το Σύνταγμα τη Δικαιοσύνη και εν τέλει την ίδια τη Δημοκρατία». Παράλληλα η αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτήρισε αδιανόητη την οποιαδήποτε μεταβολή στο όριο ηλικίας των δικαστικών.

Πυρά κατά τη κυβέρνησης εξαπέλυσε και ο βουλευτής και συνταγματολόγος Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος τόνισε πως το Σύνταγμα δεν παραπέμπει στον κοινό νομοθέτη για τη ρύθμιση πτυχών του ζητήματος του ορίου ηλικίας των δικαστικών λειτουργών. Τα όρια είναι συνταγματικώς δεδομένα και σαφή. Ταυτόχρονα, τονίζει πως το άρθρο 88 παρ. 5 του συντάγματος, που αποκλείεται να αυξηθεί με νόμο, το δε άρθρο 118 παρ. 1 δεν αφήνει κανένα περιθώριο ερμηνευτικού αυτοσχεδιασμού.