Τα επόμενα βήματα, μετά τη σκληρή αντιπαράθεση στη Βουλή με τον Αλέξη Τσίπρα για τη διαφθορά, σχεδιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Προφανής στόχος είναι όχι μόνον να εξασφαλίσει τη σημαντική διαφορά που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις αλλά να τη διευρύνει περαιτέρω, δημιουργώντας προϋποθέσεις πολιτικός απονομιμοποίησης της κυβέρνησης.

Προς αυτή την κατεύθυνση, στο στρατηγείο της Πειραιώς καταστρώνονται τα σχέδια δράσης προκειμένου αφενός να εμπεδωθεί η εικόνα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει την αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση που θα φέρει μετρήσιμα αποτελέσματα, αφετέρου δε να ενισχυθεί το λαϊκό προφίλ του Προέδρου του κόμματος. Με άλλα λόγια, στο ποιοτικό χαρακτηριστικό της αποτελεσματικότητας που φαίνεται να έχει ήδη προσωποποιήσει ο Πρόεδρος της Ν.Δ, οι επιτελείς του θέλουν να αθροίσουν και τη «λαϊκότητα», υπό την έννοια της αποδοχής από τα λαϊκά στρώματα της κοινωνίας. Διότι εάν κάτι καταγράφεται, πέραν πάσης αμφισβήτησης, στις δημοσκοπήσεις αυτό είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης εξασφαλίζει την ισχυρή στήριξη μικρομεσαίων και επιστημόνων (δικηγόροι, ιατροί, μηχανικοί κλπ). Ωστόσο, ο δρόμος που έχει να διανυθεί ακόμη ως προς τα πιο ασθενή στρώματα αλλά και ειδικές ομάδες πληθυσμού, όπως οι γυναίκες και οι νέοι, είναι ακόμη σημαντικός.

Βέβαια, προς την ενίσχυση του λαϊκού προφίλ της Ν.Δ. μοιάζει να εργάζεται πυρετωδώς και η ίδια η... κυβέρνηση. Στην αλυσίδα της αύξησης των φόρων και της μείωσης των συντάξεων προστέθηκε πλέον και το ζήτημα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για χρέη προς το Δημόσιο. Παρά την άρον – άρον αναδίπλωση της κυβέρνησης, στο επιτελείο της Συγγρού θεωρούν ότι το ζήτημα εγγράφηκε με ανεξίτηλο τρόπο στο συλλογικό υποσυνείδητο και εφεξής θα κυριαρχήσει στις συζητήσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι, σε πείσμα όσων γράφονταν μέχρι τα τέλη του 2014, η Ν.Δ. έσπευσε χθες να υπογραμμίσει ότι επί ημερών της καμία πρώτη κατοικία δεν βγήκε στο σφυρί, πολλώ δε μάλλον για οφειλές προς το ίδιο το Δημόσιο.