current views are: 7

13 Οκτωβρίου 2016
Δημοσίευση11:00

Βουλή: Επεισόδιο ανάμεσα σε Δρίτσα – Κεδίκογλου για την τραγωδία στην Αίγινα

Έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε στη Βουλή, ανάμεσα στον Θοδωρή Δρίτσα και Σίμο Κεδίκογλου, με αφορμή τη ναυτική τραγωδία στην Αίγινα, όπου έχασαν τη ζωή τους

Δημοσίευση 11:00’

Έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε στη Βουλή, ανάμεσα στον Θοδωρή Δρίτσα και Σίμο Κεδίκογλου, με αφορμή τη ναυτική τραγωδία στην Αίγινα, όπου έχασαν τη ζωή τους

Έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε στη Βουλή, ανάμεσα στον Θοδωρή Δρίτσα και Σίμο Κεδίκογλου, με αφορμή τη ναυτική τραγωδία στην Αίγινα, όπου έχασαν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη εξακολουθούν να εγείρουν ερωτήματα, τον περασμένο Αύγουστο.

«Δεν έχετε δικαίωμα, κύριε Κεδίκογλου να διεκδικείτε πολιτική υπεραξία σε βάρος νεκρών», ανέφερε ο Θοδωρής Δρίτσας ακούγοντας τον βουλευτή να δηλώνει, μεταξύ άλλων ότι το μόνο εναέριο μέσο που έσπευσε στην περιοχή ήταν το ελικόπτερο που μετέφερε τον υπουργό εκεί με τη σύζυγό του.

«Δεν έχω κανέναν απολύτως λόγο, ούτε εγώ, ούτε η κυβέρνηση, ούτε το Λιμενικό Σώμα, να καλύψουμε κανέναν, να κρύψουμε τίποτα, να κάνουμε οτιδήποτε. Αλλά καταλάβετέ το. Δεν είναι δυνατόν να ζητάτε από τον υπουργό να γίνει ανακριτής και εισαγγελέας ενώ υπάρχει δρομολογημένη ανάκριση αυτή τη στιγμή, που θα απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα. Ορθά η πολιτική αγωγή που εκπροσωπεί τους συγγενείς των θυμάτων θέτει τα ερωτήματα στη δικαιοσύνη. Θέτει αιτήματα. Κι αυτά η δικαιοσύνη, η ανακριτική διαδικασία φυσικά και θα τα απαντήσει», είπε ο υπουργός Ναυτιλίας.

«Κάνατε μια αφήγηση αυθαίρετη δική σας κατασκευασμένη με δημοσιογραφικά ή άλλα στοιχεία δήθεν έγκυρη. Μάλιστα, λέει, ότι πήγα με τη σύζυγό μου με ελικόπτερο και το μόνο που έκανε το ελικόπτερο ήταν να με μεταφέρει, όταν το ελικόπτερο αυτό, όπως και του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, από την πρώτη στιγμή συμμετείχε στην έρευνα διάσωσης. Και μόνο αυτό φτάνει» είπε επίσης ο Θ. Δρίτσας και συνέχισε: «Απορώ, αν θέλετε να μιλήσουμε σ’ αυτό το επίπεδο, μήπως κάποιοι επιδιώκουν να αθωώσουν κάποιους. Απορώ, μ’ όλον αυτόν τον ορυμαγδό μήπως υπάρχει τέτοια σκοπιμότητα να βγουν αθώοι κάποιοι. Εγώ οδήγησα στο κατηγορητήριο ανθρώπους; Εγώ προφυλάκισα κατηγορούμενο; Δεν υπάρχει δικαιοσύνη σ’ αυτή τη διαδικασία; Δεν υπάρχει ανακριτής; Δεν υπάρχει εισαγγελέας; Δεν εποπτεύεται όλη η προανάκριση και η ανάκριση από τον εισαγγελέα;».

«Σε μια τραγωδία όπως αυτή της Αίγινας χρέος μιας ευνομούμενης Πολιτείας είναι η εξακρίβωση των συνθηκών, ο εντοπισμός των υπευθύνων, η απόδοση των ευθυνών. Χρέος της Πολιτείας έναντι των θυμάτων και των συγγενών τους είναι η αλήθεια. Κανονικά η Βουλή δεν θα έπρεπε να ασχολείται με αυτό το ζήτημα. Όμως, επειδή δύο μήνες μετά η αλήθεια, αντί να φωτίζεται, συσκοτίζεται, είναι χρέος μας να ζητήσουμε απαντήσεις», δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ Σίμος Κεδίκογλου.

«Αφήστε αυτήν την καραμέλα περί πολιτικής αξιοποίησης. Εδώ θέλουμε να δούμε τον τρόπο που λειτούργησε το Λιμενικό αλλά και η φυσική και πολιτική του ηγεσία. Τα ερωτήματα πληθαίνουν και σε αυτό βοηθούν και οι δικές σας δηλώσεις και απαντήσεις στη Βουλή», είπε επίσης ο βουλευτής της ΝΔ.

Στην επίκληση της πληροφορίας ότι δεν βρέθηκε το DNA του ηλικιωμένου ιδιοκτήτη του σκάφους, ο Θοδωρής Δρίτσας κάλεσε τον κ. Κεδίκογλου να εγκαταλείψει την βεβαιότητα για το ένα ή το άλλο ενδεχόμενο.

«Το ποιος προσπαθεί να αθωώσει, κύριε υπουργέ, σε αυτήν την υπόθεση, φαίνεται από την ημέρα του δυστυχήματος. Πού ακούστηκε υπουργός να πηγαίνει εκεί πέρα και να κάνει δηλώσεις για τις ικανότητες του δράστη;», σχολίασε ο κ. Κεδίκογλου και προσέθεσε: «Και ο αρχηγός του Λιμενικού έπρεπε να είναι στο Κέντρο Επιχειρήσεων. Και αν η προανάκριση έχει τόσα κενά, ενώ εσείς ήσασταν στο Λιμεναρχείο, γεννώνται εύλογα ερωτήματα». Όταν ο βουλευτής της ΝΔ έκανε λόγο για ηθική αυτουργία επειδή, όπως είπε, «οι λιμενικοί κάθονταν απαθώς στο λιμάνι και κοιτούσαν», ο Θ. Δρίτσας κατηγόρησε τον κ. Κεδίκογλου για τυμβωρυχία.

«Η μόνη εντολή που έδωσα ήταν όλες οι πτυχές να διερευνηθούν», είπε ο υπουργός και προσέθεσε: «Ποιον έχετε που σας διοχετεύει πληροφορίες ανυπόστατες, στρεβλές; Ποια “πρακτοριλίδικη” ιστορία υπηρετείτε επιτέλους για να παίξετε παιχνιδάκια σε ένα τέτοιο σοβαρό ζήτημα; Είναι να βγαίνεις από τα ρούχα σου ή δεν είναι; Για ποιον λόγο η κυβέρνηση ή το Λιμενικό Σώμα να έχει λόγο να καλύψει; Αυτά που δημοσιεύτηκαν, ότι ήμουν εγώ πάνω στο σκάφος; Αυτό θέλετε να πείτε; Ή ο κ. Σταθάκης ή ο κ. Φλαμπουράρης; Αυτά θέλετε να πείτε; Τα ενσωματώνετε στη λογική σας;», συνέχισε οργισμένος ο υπουργός που άκουσε όμως τον βουλευτή της ΝΔ να δηλώνει ότι ουδέποτε ισχυρίστηκε κάτι τέτοιο αλλά πρέπει να υπάρξουν απαντήσεις για τη διαχείριση της κατάστασης από το Λιμενικό.


σχετικα αρθρα