current views are: 10

13 Οκτωβρίου 2016
Δημοσίευση12:16

Αποκάλυψη Wikileaks: Ο Λευκός Οίκος ζήτησε από τον Μπιλ Κλίντον να πείσει τον Τσίπρα να υπογράψει το μνημόνιο

Τη συνδρομή του πρώην Προέδρου Μπιλ Κλίντον ζήτησε ο Λευκός Οίκος, προκειμένου να πειστεί ο Αλέξης Τσίπρας και να προχωρήσει σε συμφωνία με την Ευρωζώνη το 2015.

Δημοσίευση 12:16’

Τη συνδρομή του πρώην Προέδρου Μπιλ Κλίντον ζήτησε ο Λευκός Οίκος, προκειμένου να πειστεί ο Αλέξης Τσίπρας και να προχωρήσει σε συμφωνία με την Ευρωζώνη το 2015.

Τη συνδρομή του πρώην Προέδρου Μπιλ Κλίντον ζήτησε ο Λευκός Οίκος την Παρασκευή 10 Ιουλίου του 2015 προκειμένου να πειστεί ο Αλέξης Τσίπρας και να προχωρήσει στην υπογραφή του μνημονίου.

Όπως αποκαλύπτει το Wikileaks, πέντε ημέρες μετά το δημοψήφισμα στην Ελλάδα, ο  προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Τζον Ποντέστα επικοινώνησε με το γραφείο του πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον, με το ερώτημα εάν μπορεί να μεσολαβήσει προς την ελληνική κυβέρνηση για την επίτευξη συμφωνίας. 

Η απάντηση της πλευράς Κλίντον είναι θετική, ωστόσο ζητά περισσότερες πληροφορίες για την κατάσταση αλλά και εάν αντίστοιχη «πίεση» θα ασκηθεί προς την πλευρά του Βερολίνου. 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το απόσπασμα της ηλεκτρονικής επικοινωνίας, που δημοσιοποιεί το Wikileaks, ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου ανέφερε: «Είμαι στο τρένο και είναι δύσκολο να μιλήσω στο τηλέφωνο. Ο Λευκός Οίκος ρωτά να μάθει εάν ο Μπιλ Κλίντον έχει αρκετή άνεση με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ώστε να του τηλεφωνήσει και να του ζητήσει να πάει σε συμφωνία. Μπορείτε να τον ρωτήσετε εάν υπάρχει αυτή η πιθανότητα; Εάν ναι, μπορώ να του μιλήσω αφού αποβιβαστώ από το τρένο και να του εξηγήσω το σκεπτικό και τον στόχο. Ευχαριστώ».

Από το γραφείο του πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον η απάντηση ήταν η εξής: «Λέει ναι, αλλά χρειάζεται επιπλέον πληροφορίες από αυτές που έχει τώρα. Η πρώτη του ερώτηση είναι “θα πιέσουμε και την Μέρκελ επίσης;” Τι ώρα θα είσαι διαθέσιμος να μιλήσεις;».

Ωστόσο, από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, δεν διευκρινίζεται εάν τελικά ο κ. Κλίντον συνομίλησε με τον κ. Τσίπρα. 

 


σχετικα αρθρα