Από αύριο κατ’ ουσίαν, το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει στο.. ψητό, με δύο κεντρικά επίδικα, που συνδέονται όμως μεταξύ τους: το «πάση θυσία στην κυβέρνηση» και τις πολιτικές συμμαχίες.

Εδώ και καιρό έχει ξεκινήσει η συζήτηση στους κομματικούς κόλπους, αν πρέπει να φροντίσει ο ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει, με κάθε θυσία, στην εξουσία ή αν, αντιθέτως, πρέπει να έχει περισσότερο το... μυαλό του στην κλειστή δεξαμενή ψηφοφόρων του (κάτι μεταξύ του 20 -25%). Η συζήτηση αυτή δεν είναι άσχετη με το αν είναι πιθανή μια επί της ουσίας λύση για το χρέος μέσα στο 2016.

Το ένα «στρατόπεδο» υποστηρίζει με πάθος το κλείσιμο της αξιολόγησης χωρίς καθυστερήσεις και άρα, δυνητικά, με κάποιες υποχωρήσεις ενδεχομένως... Τη στιγμή που το άλλο στρατόπεδο ισχυρίζεται πως, όσο είναι κραταιός ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, είναι μάταιο η κυβέρνηση να υποχωρεί προκαλώντας περαιτέρω αιμορραγία των ποσοστών της.

Επ’ αυτού, η τάση των «53+» δηλώνει σε κείμενό της, «είμαστε στην κυβέρνηση όχι πάση θυσία, αλλά όσο θεωρούμε ότι μέσα σε αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες και τους ποικίλους εκβιασμούς μπορούμε με αριστερή οπτική να ασκήσουμε πολιτική προς όφελος των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων. Το δικό μας χρέος, ως κόμμα, είναι ακριβώς αυτό».

Ο αντίλογος (εν προκειμένω από την «Ενωτική Κίνηση» και την «Πλατφόρμα 2010») είναι ότι ένας σχεδιασμός που παραδίδει την εξουσία συνιστά ομολογία ήττας, επιπλέον δεν ταιριάζει στην ιστορία της Αριστεράς, που είναι «μαθημένη για τα δύσκολα».

Η παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση δεν είναι άσχετη, ωστόσο, από το αίτημα κάποιων μέσα στο κυβερνών κόμμα για πολιτικά ανοίγματα «εδώ και τώρα». Η ώσμωση απόψεων του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου με τον Νίκο Χριστοδουλάκη και τον Νίκο Μουζέλη τις τελευταίες ημέρες, αλλά και σήμερα στο Συνέδριο η παρουσία του Φώτη Κουβέλη, της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου επιβεβαιώνουν πως ένα πρώτο άνοιγμα έχει ήδη γίνει...

Το τι θα επακολουθήσει δεν είναι ακόμη σαφές, ένα όμως είναι σίγουρο: καμία «πτέρυγα» του ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει συζήτηση με το ΠΑΣΟΚ!