''Δεν μεταφέρει κάτι συγκεκριμένο στις συνομιλίες για το Κυπριακό η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδια για Ευρωπαϊκές και Ευρωασιατικές Υποθέσεις, Βικτόρια Νιούλαντ'' τόνισε σήμερα ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Κύπρος Πρόεδρος υπογράμμισε ότι στη σημερινή συνάντηση του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί «συζήτησε και τα θέματα που ήγειρε και γραπτώς στη Βικτόρια Νιούλαντ».

Σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, η κ. Νιούλαντ «έδειξε να κατανοεί τις ενστάσεις και τα όσα προβάλλονται» και επισήμανε ότι η αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσπαθεί να δει, αν μπορεί να γεφυρωθούν οι διαφορές.

Αν η άλλη πλευρά εμμένει στα όσα γνωρίζουμε, τόνισε ο κ. Αναστασιάδης «τότε η κατάσταση περιπλέκεται».

Ωστόσο, σημείωσε ότι σήμερα με τον Μουσταφά Ακιντζί παρατηρήθηκαν «περαιτέρω συγκλίσεις» σε ορισμένα των θεμάτων, αλλά επισήμανε ότι παραμένουν «κάποιες διαφορές».

Ανέφερε, επίσης, ότι συζητήθηκαν τα θέματα της αποτελεσματικής συμμετοχής στη διακυβέρνηση, του τρόπου λήψεως αποφάσεων και την ενδεχόμενη ανάγκη τροποποιήσεων μελλοντικά του Συντάγματος.

Σε ερώτηση εάν οι συνομιλίες είναι παραγωγικές, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε καταφατικά.

«Θα υπάρχουν διαφορές και θα παραμείνουν διαφορές προ της ολοκληρώσεως -εάν και εφόσον οι προτάσεις θα είναι τέτοιες που να επιτρέπουν την ολοκλήρωση. Αλλά θέλω να πιστεύω ότι όλοι εργαζόμαστε προς εκείνη την κατεύθυνση και θέλω να ελπίζω ότι στο τέλος θα υπάρξει κατανόηση εκεί όπου δεν εδράζεται σε ισχυρά επιχειρήματα η επιχειρηματολογία της άλλης πλευράς για θέσεις οι οποίες δεν μας βρίσκουν σύμφωνους», κατέληξε.

Η κ. Νιούλαντ συναντήθηκε και με τον Μουσταφά Ακιντζί, με τουρκική πηγή που παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στο Κυπριακό να επισημαίνει το γεγονός ότι η συνάντησή τους «ξεκίνησε σε θερμό κλίμα, με την τουρκοκυπριακή ηγεσία να εμφανίζεται αποφασισμένη να εκμεταλλευτεί από τη συζήτηση για να αναπτύξει τις θέσεις της ενώπιον της αμερικανικής ηγεσίας».