Η χθεσινή αποκάλυψη των Wikileaks για την παραίνεση του Λευκού Οίκου στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον ώστε να παρέμβει προσωπικά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μία εβδομάδα μετά το δημοψήφισμα ώστε να υπογράψει το μνημόνιο, προκάλεσε αίσθηση.

Η εν λόγω είδηση όμως γέννησε και ένα ερώτημα: Τι ώθησε τον Μπαράκ Ομπάμα να εμπιστευτεί τον Κλίντον ώστε να μεσολαβήσει, στον έλληνα πρωθυπουργό. Προφανώς, ο αμερικανός πρόεδρος προχώρησε σε αυτή την κίνηση έχοντας κατά νου ότι ο κ. Κλίντον είχε οικοδομήσει μία καλή διαπροσωπική σχέση με τον κ. Τσίπρα, και κυρίως ότι τον εμπιστεύεται.

Αυτό που όμως είναι γνωστό είναι το γεγονός ότι οι κ.κ. Τσίπρας και Κλίντον πράγματι έχουν καλές σχέσεις. Μάλιστα, ο αμερικανός πολιτικός ήταν από τους πρώτους που συνεχάρη τον πρωθυπουργό για την εκλογική του νίκη, καθώς του τηλεφώνησε στις 4 Φεβρουαρίου του 2015. Και το πρόσωπο που έφερε κοντά τους δύο πολιτικούς είναι η κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου η οποία ήδη από την από την εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην αξιωματική αντιπολίτευση, είχε πολιτικά προσεγγίσει το κόμμα, είχε προσωπική σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα και συνομιλούσε μαζί του. Από την άλλη η κυρία Αγγελοπούλου διατηρεί άριστη επαφή και με τον Μπιλ Κλίντον,  όντας μάλιστα Ιδρυτικό Μέλος του Clinton Global Initiative, δηλαδή του ιδρύματος της οικογένειας.

Η σχέση του πρώην πλανητάρχη με τον έλληνα πρωθυπουργό ενισχύθηκε όταν ο δεύτερος ανήλθε στην εξουσία, αλλά και κατά τη διάρκεια της κρίσιμης διαπραγμάτευσης το ταραχώδες πρώτο εξάμηνο του 2015 που οδήγησε ως γνωστό στο τρίτο μνημόνιο. Το τηλεγράφημα των Wikileaks, μάλιστα επιβεβαιώνεται από την πληροφορία που είχε φέρει στη δημοσιότητα η «Καθημερινή της Κυριακής» στις 26 Ιουλίου του 2016, σύμφωνα με το οποία, πράγματι ο πρώην πρόεδρος, είχε συνομιλήσει με τον πρωθυπουργό δίνοντάς του την εξής συμβουλή:

Ό,τι και να συμβεί στις διαπραγματεύσεις, μη βγεις επ' ουδενί από το δωμάτιο.

Το επισφράγισμα, ήταν η παρουσία του πρωθυπουργού τον περασμένο Σεπτέμβριο –λίγες μέρες μετά τις εκλογές- στη Νέα Υόρκη σε εκδήλωση του Clinton Global Initiative, κατόπιν πρόσκλησης της κυρίας Αγγελοπούλου, η οποία μάλιστα έκανε αισθητή την παρουσία της προλογίζοντας τη συζήτηση.

Αναμένουμε με ενδιαφέρον τυχόν νέες αποκαλύψεις…