current views are: 7

13 Οκτωβρίου 2016
Δημοσίευση17:32

Τσίπρας στο συνέδριο – Το κρίσιμο ερώτημα είναι: Θα τα καταφέρουμε; (Βίντεο και φωτό)

Με την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αρχίζουν οι εργασίες του 2ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ στο κλειστό το Ταε Κβον Ντο. 

Δημοσίευση 17:32’

Με την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αρχίζουν οι εργασίες του 2ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ στο κλειστό το Ταε Κβον Ντο. 

Στην ανάγκη να καταρτιστεί ένα σαφές σχέδιο εξόδου από την κρίση στάθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην έναρξη του δεύτερου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ που διεξάγεται στο Ταε Κβον Ντο. Ο πρωθυπουργός έκανε εκτενείς αναφορές στα εσωκομματικά, εξαπέλυσε επίθεση στη Λαϊκή Ενότητα, ενώ επίσης έκανε μία αναδρομή στην πρώτη περίοδο διακυβέρνησης.

«Πρέπει να δώσουμε απάντηση σε ένα κρίσιμο ερώτημα: “θα τα καταφέρουμε;”» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

Όπως απέδειξε ο λαός, ξέρει και να δίνει μάχες και να υπομένει, αρκεί να έχει καθαρό τον ορίζοντα. Αλλά και το κόμμα απέδειξε ότι ξέρει να δίνει μάχες και να τις κερδίζει. 

Ο πρωθυπουργός επιχειρηματολόγησε κατά του ενδεχομένου εξόδου από το ευρώ, αφήνοντας ταυτόχρονα αιχμές κατά της Λαϊκής Ενότητας – τότε Αριστερής Πλατφόρμας.

Αναφερόμενος ειδικότερα στη διαπραγμάτευση υποστήριξε ότι «φτάσαμε στα άκρα,  , εξαντλήσαμε κάθε διαπραγματευτική ικανότητα, οδηγηθήκαμε σε στάση πληρωμών. Όμως οι θεσμοί είχαν φροντίσει να τον μετριάσουν με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Πήγαμε μέχρι εκεί που καμία κυβέρνηση με όρους αυτοσυντήρησης και πολιτικής ιδιοτέλειας δεν τόλμησε να πάει. Δεν μπορούσαμε να πάμε πιο πέρα, γιατί πιο πέρα το κόστος θα ήταν για την Ελλάδα και τις εργαζόμενες τάξεις δυσβάσταχτο» είπε και πρόσθεσε:

Πήραμε μία δύσκολη απόφαση: Επιλέξαμε να προχωρήσουμε στον ευρωπαϊκό δρόμο και να μην προχωρήσουμε σε μία καταστροφική αναδίπλωση. Η έξοδος από το ευρώ δεν είναι ένα προοδευτικό σχέδιο. Η αποχώρηση μας από το ευρώ θα σήμαινε ακαριαία λεηλασία, θα σήμανε απώλεια των καταθέσεων των λαϊκών τάξεων. Με αυτό το ενδεχόμενο βρεθήκαμε αντιμέτωποι, παρά το γεγονός ότι αποτελούσε επιλογή μίας μειοψηφίας μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, που λειτουργούσε ως κόμμα μέσα στο κόμμα. Αυτό δεν ήταν αριστερό, ούτε ριζοσπαστικό σχέδιο. Αυτό ήταν απλώς το σχέδιο του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας. Τις συνέπειες μίας εθνικής αναδίπλωσης δεν θα τις χρεωνόταν η ΕΕ, οι θεσμοί, το πολιτικό μας σύστημα. Θα το χρεωνόταν η ίδια η Αριστερά, και όχι μόνο στην Ελλάδα. Θα ήταν μία στρατηγικού χαρακτήρα ήττα. 

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας έστρεψε το βλέμμα του στην πολιτική συγκυρία και επέμεινε στην ανάγκη να ολοκληρωθούν τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, και ζήτησε την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

«Η συμφωνία του Ιούλη είναι απόλυτα σαφής. Όπως εμείς την τηρούμε έτσι οφείλουν και οι εταίροι μας. Η καθυστέρηση ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης σήμερα δεν έχει καμιά δικαιολογία. Το νεύμα που δίνεται από τη διαρκή σύγκρουση και διαμάχη μεταξύ των θεσμών είναι ακριβώς το αντίθετο απ’ αυτό που χρειαζόμαστε. Είναι άδικο» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

Η συμφωνία οφείλει να τηρηθεί απ’ όλους. Θέλω να καταστήσω σαφές η αόριστη προτροπή κάντε εσείς τα μαθήματά σας και βλέπουμε δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Εμείς τη συμφωνία θα την τηρούμε. Η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της αλλά ταυτόχρονα με τα μέτρα θα κλείσουν και τα μέτρα για το χρέος. Πρέπει να μπούμε στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης. Το αίτημά μας για τήρηση των συμφωνηθέντων το συμμερίζονται οι περισσότεροι συνομιλητές μας, ακόμη και εντός του Γερμανικού κοινοβουλίου

Η διεύρυνση

Στο θέμα της διεύρυνσης, ο πρωθυπουργός έκανε παράλληλα άνοιγμα στην κεντροαριστερά. «Οφείλουμε με το πολιτικό και θεωρητικό οπλοστάσιο της Αριστεράς να επιδιώξουμε προσεγγίσεις και συγκλίσεις και με την Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία αλλά και με τους Πράσινους, έχοντας πάντα κατά νου τα όρια αυτών των συγκλίσεων αλλά και τους κινδύνους που ενέχονται σε ένα τέτοιο εγχείρημα» είπε τονίζοντας πως «το συνέδριο μας όμως πρέπει να θέσεις αυτά τα ερωτήματα, πρωτόγνωρα για την ριζοσπαστική αριστερά και να προσπαθήσει να ανιχνεύσει τις πρώτες και πάντοτε προσωρινές απαντήσεις».

«Στόχος να μειωθεί 10 μονάδες η ανεργία»

Έθεσε εξάλλου ως στόχο, στο τέλος της πενταετίας να μειωθεί κατά 10% η ανεργία. «Πρέπει να ξανακερδίσουμε την εργασία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας ο οποίος αναφέρθηκε στα βασικά σημεία που θα κριθεί η κυβέρνηση:

  • Η στήριξη της εργασίας: «Να επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και ένα καθεστώς σταθερότητας στις εργασιακές σχέσεις. Σε αυτό το πεδίο θα δώσουμε μάχες σκληρές, προσερχόμαστε όμως με βασικότερο όπλο το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Θα αγωνιστούμε για μέτρα προστασίας και ενίσχυσης των εργαζομένων» είπε.
  • Κοινωνική οικονομία: «Θα δημιουργήσουμε ένα σύστημα συνεργατικής παραγωγής που θα λειτουργεί με βασικό στόχο για διασφάλιση της εργασίας. Είναι ένα πολιτικό πρόγραμμα που ήδη υλοποιείται, με την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου που σύντομα θα γίνει νόμος του κράτους» σημείωσε.
  • Συνέχιση του αγώνα για την καταπολέμηση της μεσαίας και μεγάλης φοροδιαφυγής: «Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι συνώνυμη της αναδιανομής. Έχουμε βεβαιώσει περίπου 1 δις. ευρώ σε διαφυγόντες φόρους σε 22 μήνες» επεσήμανε ο πρωθυπουργός
  • Ανοικοδόμηση του κοινωνικού κράτους: «Στόχος μας η ενίσχυση και δημοκρατική μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος, αλλά και η ανοικοδόμηση του εθνικού συστήματος Υγείας. Τα πρώτα βήματα έχουν ήδη ξεκινήσει. Μέσα στο 2017 ξεκινάμε ένα εγχείρημα για την πρόσληψη 10.000 γιατρών και νοσηλευτών στο ΕΣΥ. Κατατίθεται άμεσα το νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας».

«Βάλαμε τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο»

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορές και στην κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας, κάνοντας μία απαρίθμηση των όσων έχει υλοποιήσει η κυβέρνηση. Υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υλοποίησε την δέσμευσή του για την απλή αναλογική, όπως επίσης και για την ψήφο στα 17, το σύμφωνο συμβίωσης. Τόνισε επίσης πως «ξεκίνησε ο μεγάλος κοινωνικός διάλογος για την αναγκαία Συνταγματική μεταρρύθμιση, τον εκδημοκρατισμό του συνόλου των κρατικών θεσμών και την προώθηση μορφών άμεσης δημοκρατίας».

Ως προς τις τηλεοπτικές άδειες, υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια «κατά τη διάρκεια των οποίων θέριεψε η διαπλοκή μπήκε τάξη στο αρρύθμιστο τηλεοπτικό τοπίο. Ο διαγωνισμός για τις άδειες μετά από 27 χρόνια εσκεμμένης ασυδοσίας, είναι πια μια πραγματικότητα. Θέσαμε τις βάσεις για τη νομιμότητα και τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου. Αποδείξαμε ότι εμείς δε λογαριάζουμε από ονόματα και δε μας φοβίζουν οι εκβιασμοί. Και το κυριότερο εξασφαλίσαμε 258 εκατομμύρια για το δημόσιοι ταμείο, εκ των οποίων τα 80 έχουν ήδη κατατεθεί στα κρατικά ταμεία και κατευθύνονται ήδη, στο σύνολο τους, σε δράσεις κοινωνικής προστασίας. Για την στήριξη των παιδικών σταθμών και των δημόσιων νοσοκομείων».

Πρόταση για επιτροπή Δεοντολογίας

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ «χρειάζεται ένα ενιαίο πολιτικό κέντρο, μια Κεντρική Επιτροπή που θα εκλεγεί στη βάση των πραγματικών αναγκών του κόμματος και μιας πολιτικής Γραμματείας που θα είναι το μοναδικό πολιτικό κέντρο και θα λειτουργεί με αίσθηση ευθύνης και με πολιτική αλληλεγγύη» και συνέχισε:

Και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι είναι πιο σημαντικό για ένα μέλος του Κόμματος να είναι εκλεγμένο μέλος της ΠΓ, δηλαδή της ηγεσίας, παρά να έχει υπουργική θέση. Άλλωστε οι υπουργικές θέσεις δεν έχουν εκχωρηθεί ούτε παραχωρηθεί σε κανέναν με κριτήρια μονιμότητας.

Σε αυτό το πλαίσιο, πρότεινε να εκλεγεί «μία επιτροπή Δεοντολογίας που θα έχει την εξουσιοδότηση να είναι, όπου χρειάζεται, πολύ αυστηρή απέναντι σε μεμονωμένες περιπτώσεις»

«Γιατί δε θα πρέπει να αφήνουμε ούτε χαραμάδα για τη προπαγάνδα του παλιού πολιτικού συστήματος που αφού δε μπορεί να υπερασπιστεί εαυτόν, προσπαθεί να διασπείρει την εντύπωση ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ τους μοιάζει» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας.

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως «δεν λυγίσαμε και δε θα λυγίσουμε απέναντι στις δυνάμεις του παγκόσμιου καπιταλισμού. Δε θα λυγίσουμε και τώρα απέναντι στο παλιό σύστημα και στη διαπλοκή του» και υποστήριξε:

Ας ουρλιάζουν τα σκυλιά.

Δεν έχουν δόντια πια για να δαγκώσουν.

Θα προχωρήσουμε και θα νικήσουμε.

Γιατί η δύναμή μας είναι τεράστια.

Είναι η ίδια η δύναμη του ίδιου του ελληνικού λαού.

Έτσι θα τα καταφέρουμε.

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία


σχετικα αρθρα