«Φωτιά» έχει ανάψει στο πολιτικό σκηνικό από τις αποκαλύψεις που αφορούν στην Ελλάδα και τον Αλέξη Τσίπρα και περιέχονται στο νέο βιβλίο του Φρανσουά Ολάντ, που κυκλοφορεί στα γαλλικά βιβλιοπωλεία. Ανάμεσα σε άλλα, ο Ολάντ φέρεται να εκμυστηρεύτηκε ότι ο Αλέξης Τσίπρας ρώτησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν αν μπορεί να τυπώσει δραχμές στην Ρωσία. Μιλώντας στο newpost.gr, ανώτατες κυβερνητικές πηγές, χαρακτήρισαν τα όσα αναφέρει το βιβλίο «ψεύδη και ανυπόστατες πληροφορίες που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».

Σε κάθε περίπτωση η σοβαρότητα του θέματος επιβάλλει στον Ολάντ και τον Πούτιν να τοποθετηθούν για το αληθές ή όχι των ισχυρισμών του βιβλίου. Ενώ η αντιπολίτευση με ανακοινώσεις, ζητά απαντήσεις από την κυβέρνηση για τα όσα υποστηρίζουν οι δημοσιογράφοι στο βιβλίο. 

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση

Η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της, τονίζει ότι αποδείχθηκε για ακόμη μία φορά «πως ο κ. Τσίπρας αντιμετώπιζε πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη. Ερήμην των πολιτών και σε αντίθεση με την εντολή που είχε λάβει από τον ελληνικό λαό» και συνεχίζει:

Όλοι συνειδητοποιούν ότι με τον κ. Τσίπρα δεν μπορεί να υπάρχει καμία ασφάλεια για την πορεία που ακολουθεί η χώρα. Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι στον κατήφορο που οδηγεί τη χώρα με την πολιτική του δεν θα ξανασκεφτεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Κρίμα που οι αποκαλύψεις του Πούτιν στον Ολάντ για το τύπωμα δραχμών του χάλασαν τη φιέστα», είναι το σχόλιο του ΠΑΣΟΚ για την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται:

«Τέτοιος θρίαμβος το δημοψήφισμα που το όχι του λαού έγινε ναι σε όλα, όσα ζητούσαν οι δανειστές. Δοξάστε τον».

Το Ποτάμι, από την πλευρά του ζητεί από τον κ. Τσίπρα να απολογηθεί. «Λέει ψέματα λοιπόν και ο Ολάντ και ο Πούτιν. Και ο μόνος που λέει αλήθεια είναι ο κ. Τσίπρας. Δεν ζήτησε από τον κ. Πούτιν να τυπώσει η Ελλάδα δραχμές στη Ρωσία. Ο Πούτιν το φαντάστηκε και ο Ολάντ παραπλανήθηκε. Τίποτα δεν συνέβη σύμφωνα με τις διαρροές του Μαξίμου» σημειώνει χαρακτηριστικά το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη και προσθέτει:

Το παιχνίδι με τη δραχμή ήταν κάτι που είχε αποκαλύψει το Ποτάμι. Και αυτός είναι ο λόγος που πιέζαμε για να γίνει μία συμφωνία πριν κατρακυλήσουμε εκτός Ευρώπης. Τώρα ήρθε ή ώρα να απολογηθεί ο κ.Τσιπρας για τα όσα επικίνδυνα έγιναν και χρέωσαν τη χώρα αρκετές δεκάδες δισεκατομμύρια.

Ο επίμαχος διάλογος Πούτιν - Ολάντ

Στο βιβλίο με τίτλο «ένας πρόεδρος δεν έπρεπε να το πει αυτό» (στα γαλλικα «Un président ne devrait pas dire ça»),  ο Ολάντ φέρεται να αποκαλύπτει σε δύο δημοσιογράφους της εφημερίδας Le Monde ιδιωτικές συζητήσεις κατά το 2015. Το βιβλίο αφιερώνει ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ελληνική κρίση το καλοκαίρι του 2015 όταν η χώρα με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα ήταν στα πρόθυρα της εξόδου από το ευρώ, το περίφημο Grexit.

Πούτιν προς Ολάντ: «Πρέπει να σου δώσω μια πληροφορία(…) Η Ελλάδα μας υπέβαλε ένα αίτημα να τυπώσει δραχμές στη Ρωσία, καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν»…

Και συνεχίζει ο ρώσος πρόεδρος: «θα ήθελα να σου δώσω αυτή την πληροφορία που καταλαβαίνεις καλά ότι δεν είναι στην πρόθεσή μας».

“Τι τους απάντησες;” ρωτάει ο Ολάντ.

“Απάντησα ότι μπορούμε να το κάνουμε, αλλά εσύ τι πιστεύεις;” ρωτάει ο Πούτιν».

Σύμφωνα μάλιστα με τους δύο δημοσιογράφους – συγγραφείς του βιβλίου απόδειξη είναι ότι εκείνη την στιγμή οι έλληνες αξιωματούχοι έβλεπαν με καλό μάτι την έξοδο από την Ευρώπη.

Η τηλεφωνική επικοινωνία μετά το δημοψήφισμα και ο... Λαφαζάνης

Σε μία από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του πρωθυπουργού με τον κ. Πούτιν, σύμφωνα με την «Καθημερινή», που έγινε στις 6 Ιουλίου του 2015, την επομένη του δημοψηφίσματος, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και εκεί μετέβη κάποια στιγμή ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα, ο κ. Τσίπρας μαζί με τον κ. Λαφαζάνη μετακινήθηκαν σε διπλανή αίθουσα και ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Πούτιν. Ο κ. Λαφαζάνης, απαντώντας σε ερώτηση της «Κ», ανέφερε ότι σε εκείνη την τηλεφωνική επικοινωνία δεν υπήρξε αναφορά σε δραχμή, καθώς «ο Τσίπρας είχε ήδη πάρει τις αποφάσεις του», όπως λέει. Δεν αποκλείει, πάντως, κάποιο αίτημα για βοήθεια ή κάτι παρεμφερές κάποια άλλη στιγμή να παρερμηνεύθηκε και να μεταφέρθηκε με αυτό τον τρόπο.