Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να βρίσκεται στις ΗΠΑ, όπου και μίλησε στο Συνέδριο της Σχολής Fletcher του Πανεπιστημίου Tufts, για το μέλλον της Ελλάδας, πλην όμως στην Αθήνα η πολιτική αντιπαράθεση κτυπά κόκκινο.

Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, η βόμβα κατά της εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη, οι αποκαλύψεις Ολάντ για τα σενάρια δραχμής από την... Ρωσία αλλά και η εν εξελίξει αντιπαράθεση για το ΕΣΡ και το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών καθιστούν το πολιτικό κλίμα εκρηκτικό. Η Ν.Δ. ουσιαστικά μπλόκαρε χθες μία ακόμη προσπάθεια για τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, θέτοντας ως προϋπόθεση την προηγούμενη κατάργηση του νόμου Παππά, που ούτως ή άλλως εξετάζεται από το ΣτΕ. Παρά το γεγονός ότι νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κ. Χατζηδάκης είχε υιοθετήσει μία σαφώς πιο μετριοπαθή στάση, η Πειραιώς επιχειρηματολόγησε ότι θεωρεί το νόμο αντισυνταγματικό και, συνεπώς, θα συναινέσει στη λειτουργία του ΕΣΡ, αφού του επιστραφεί το σύνολο των αρμοδιοτήτων που αφαιρέθηκαν χάριν του Υπουργού Επικρατείας με τη νομοθετική παρέμβασης της κυβέρνησης Τσίπρα.

Ωστόσο, η στρατηγική της Ν.Δ. ενέχει και ρίσκο, εάν επαληθευτούν οι πληροφορίες που θέλουν τον εισηγητή του ΣτΕ να εισηγείται αρνητικά για τις προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών, με το Συμβούλιο να καλείται να αποφασίσει εάν οι προσφυγές είναι παραδεκτές, πριν καν προχωρήσει στην ουσία της υπόθεσης. 

Το ρίσκο έγκειται στο, πιθανό, σενάριο ο νόμος Παππά να κριθεί συνταγματικός, τύποις ή ουσία, από το ανώτατο δικαστήριο, αφαιρώντας έτσι ένα κρίσιμο επιχείρημα από την πολιτική φαρέτρα της Ν.Δ. Ίσως, πάλι, η πολιτική επιλογή της Πειραιώς να βγει μετωπικά στο εν λόγω ζήτημα, χωρίς καν την αυτοσυγκράτηση της επικείμενης απόφασης του ΣτΕ, να εδράζεται στο χθεσινό σχόλιο του Γραφείου Τύπου του κόμματος:

«Η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων γνωρίζει ότι ο νόμος Παππά είναι αντισυνταγματικός και ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες απαξιωμένος πολιτικά, νομικά και ηθικά».

Με άλλα λόγια, η Ν.Δ. ανεξαρτήτως της έκβασης της υπόθεσης στο ΣτΕ θα επιμείνει ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης υπήρξαν αντισυνταγματικοί. Άλλωστε, σύμφωνα με τους επιτελείς της Ν.Δ., η άποψή ότι οι κυβερνητικές επιλογές κατέτειναν στη δημιουργία ενός μιντιακού πλαισίου ευνοϊκού για την ίδια έχει καταστεί εδραία στην κοινωνία ενώ οι τελευταίες αποκαλύψεις για τους διαύλους επικοινωνίας μεταξύ της δικαστικής εξουσίας και του Μεγάρου Μαξίμου αφήνουν περιθώρια καλλιέργειας κλίματος συναλλαγής. Σε αυτό το σημείο θα επενδύσει η Ν.Δ, ακόμη κι αν το ΣτΕ εγκρίνει, και με τη βούλα, το νόμο Παππά.