«Δεν υπήρξε σκέψη για τύπωμα νέου νομίσματος» τονίζει ο Γιάνης Βαρουφάκης σε ανακοίνωσή του που εστάλη στα αγγλικά σε διεθνή ΜΜΕ, ενώ προσθέτει ότι κατά την διάρκεια της υπουργίας του, δεν είχε συμμετάσχει στις διαβουλεύσεις του Αλέξη Τσίπρα με Ρώσους αξιωματούχους.

Όπως τονίζει ο κ. Βαρουφάκης: «Κατά την διάρκεια της υπουργίας μου δεν είχα συμμετάσχει στις διαβουλεύσεις του πρωθυπουργού με Ρώσους αξιωματούχους και, συνεπώς, δεν γνωρίζω τι συζητήθηκε», τονίζει ο κ. Βαρουφάκης.

Προσθέτει δε:

Όμως μπορώ να επιβεβαιώσω, ότι κατά την διάρκεια της θητείας μου στο Υπουργείο Οικονομικών δεν υπήρξε καμία σκέψη για τύπωμα νέου νομίσματος, πόσο μάλιστα προσέγγιση τρίτων είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό.

Η ανακοίνωση εστάλη σε διεθνή μέσα στα αγγλικά:

"During my time in government I was not involved in any of PM Tsipras' meetings with Russian officials and, thus, I was not privy to the topics discussed. But, as finance minister, I can confirm that not only was no one approached (in Greece or abroad) to discuss the minting of a new currency but that we never had such an intention either."

Το χρονικό της αποκάλυψης 

Η επίμαχη αποκάλυψη, το γεγονός δηλαδή, ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε στον Γάλλο πρόεδρο ότι ο Αλέξης Τσίπρας τον ρώτησε αν μπορεί να τυπώσει δραχμές στη Ρωσία περιλαμβάνεται στο βιβλίο δύο δημοσιογράφων που κυκλοφορεί αυτές τις ημέρες στη Γαλλία.

Στο βιβλίο με τίτλο «Ένας Πρόεδρος δεν πρέπει να τα λέει αυτά», που περιλαμβάνει εκμυστηρεύσεις του Φρανσουά Ολάντ σε δύο δημοσιογράφους της Le Monde, ο γάλλος πρόεδρος περιγράφει μια συνομιλία του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με τον κ. Ολάντ ο ρώσος πρόεδρος τού ανέφερε ότι ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στην Μόσχα, που είχε προηγηθεί, τον ρώτησε εάν θα μπορούσε να τυπώσει χαρτονομίσματα δραχμής στη Ρωσία.

Μιλώντας στο newpost.gr χθες ανώτατες κυβερνητικές πηγές, χαρακτήρισαν τα όσα αναφέρει το βιβλίο «ψεύδη και ανυπόστατες πληροφορίες που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι στιγμής δεν έχουν τοποθετηθεί για το αληθές ή όχι των ισχυρισμών του βιβλίου ούτε ο Φρανσουά Ολάντ, ούτε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.