current views are: 7

14 Οκτωβρίου 2016
Δημοσίευση16:22

Κριτική από τους «53+»: Να μην «πασοκοποιηθεί» ο ΣΥΡΙΖΑ – Η ήττα εξελίσσεται σε στρατηγική επιλογή

Έντονη κριτική άσκησε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ η τάση των «53+», η οποία παρενέβη σήμερα μέσω της ομιλίας της Κατερίνας Κνήτου.

Δημοσίευση 16:22’

Έντονη κριτική άσκησε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ η τάση των «53+», η οποία παρενέβη σήμερα μέσω της ομιλίας της Κατερίνας Κνήτου.

Έντονη κριτική άσκησε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ η τάση των «53+», η οποία παρενέβη σήμερα μέσω της ομιλίας της Κατερίνας Κνήτου.

Η ομιλία της κ. Κνήτου θεωρείται αντιπροσωπευτική της τάσης των 53+, οι οποίοι και αναδεικνύουν «σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει στις σχέσεις κόμματος -κυβέρνησης -κοινωνίας  με την μετατόπιση του κέντρου παραγωγής πολιτικής στην κυβέρνηση και την υποβάθμιση του ρόλου του κόμματος» αλλά και για «κρίσιμες αποφάσεις που ελήφθησαν ερήμην των μελών και των εκλεγμένων οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ».

Παράλληλα, απορρίπτουν τη «στροφή στο ρεαλισμό» που πρεσβεύουν μέλη της ηγετικής ομάδας, σημειώνοντας την «ανάγκη μιας επίπονης και δύσκολης προσπάθειας για την ιδεολογική ηγεμονία, στην πορεία μετασχηματισμού του κράτους, στην προοπτική μιας ριζικά διαφορετικής κοινωνίας. Επαναλαμβάνουμε, ο στρατηγικός μας στόχος είναι ο σοσιαλισμός με ελευθερία και δημοκρατία».

Στο κείμενο συμβολής σημειώνεται ότι η συμφωνία που υπεγράφη «απέχει έτη φωτός από ένα αριστερό, κοινωνικά και ταξικά προσανατολισμένο πρόγραμμα» και επισημαίνεται ότι υπάρχουν δείγματα ότι «η ήττα και ο συμβιβασμός μετεξελίσσονται σε στρατηγική επιλογή».

Οι 53+ κάνουν ακόμη λόγο για υστέρηση που υπάρχει ως προς την υλοποίησή του παράλληλου προγράμματος, στηλιτεύουν κρατικές πρακτικές (διοίκηση ΤΑΙΠΕΔ, υπερβολική καταστολή απέναντι σε  κοινωνικές κινητοποιήσεις, αμφισημία σε αξιακά για την αριστερά ζητήματα, προνομιακή συνάντηση με δικαστικούς, σε παράλληλους χρόνους, ΜΑΤ σε συνταξιούχους και ειρηνοδικεία) και χαρακτηρίζουν αναποτελεσματική την επικοινωνιακή στρατηγική.

«Να μην διολισθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε πασοκικές λογικές»

Ιδιαίτερα αιχμηρή ήταν η αναφορά στην περίφημη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς τη σοσιαλδημοκρατία. Σημειώνεται ότι όσα ακούγονται «οδηγούν το κόμμα και τις οργανώσεις του σε μετάλλαξη:  από ένα μαζικό, δημοκρατικό, πλουραλιστικό και πολυτασικό κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς, σε άνευρο πολιτικό μόρφωμα.

Στο πρόσφατο παρελθόν, το κόμμα μας πλήρωσε ακριβά προσχωρήσεις «παραγόντων» που ελάχιστη σχέση είχαν με την αριστερά, έπληξαν την αξιακή μας ταυτότητα, πρόσβαλαν τον κόσμο της αριστεράς με τις θεωρίες για την «αριστερά του τίποτα», αγνόησαν τη συλλογική έκφραση, υποτίμησαν την ανιδιοτελή προσφορά χιλιάδων αριστερών πατώντας πάνω τους και παριστάνοντας τους ηγέτες, που τους χρωστάμε κιόλας…. Συνεπώς, τουλάχιστον σε ότι μας αφορά: Είμαστε ανοιχτοί, ορθάνοιχτοι στον απλό κόσμο, που έρχεται ανιδιοτελώς να προσφέρει στην κοινή προσπάθεια. Είμαστε ανοιχτοί στον κόσμο των κοινωνικών κινημάτων.

Δεν θα δεχτούμε ποτέ το κόμμα μας, το κοινό μας σπίτι, να διολισθήσει σε πασοκικές λογικές. Η αριστερά είναι εδώ και είναι αποφασισμένη να νικήσει με το δικό της τρόπο, με τον τρόπο που φέραμε τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη θέση, στη κυβέρνηση της αριστεράς», σημειώνεται.


σχετικα αρθρα