«Η  ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων δεν ήταν τυχαία, αλλά καρπός πολύχρονων αγώνων και ταυτόχρονα τολμηρών επιλογών» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, στην ομιλία του στο 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον ο κ. Δραγασάκης πρόσθεσε: «Βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή του εγχειρήματος για την αριστερά του 21ου αιώνα πέρα από την δογματική παράδοση και την σοσιαλδημοκρατία, είμαστε στη μέση ενός στοιχήματος» και εν συνεχεία είπε ότι : «αυτό που συζητάμε είναι η ιδέα ενός νέου ξεκινήματος, ενός σχεδίου για ένα νέο ποιοτικό άλμα προς τα μπρος και για το οποίο η πρώτη ύλη υπάρχει».

Επισήμανε ότι για πρώτη φορά διαμορφώνεται με τέτοια σαφήνεια πλαίσιο κοινών διαπιστώσεων και στόχων που επιτρέπουν την συγκρότηση σχεδίου τόσο για το κόμμα όσο και την κυβέρνηση στο οποίο θα ενσωματώνονται μαθήματα από την εμπειρία αποδεικνύοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί όχι μια αριστερά που είναι αλάθητη αλλά μια αριστερά που μαθαίνει.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μίλησε για τις ανάγκες μιας αριστεράς που θέλει να είναι κινηματική και ταυτόχρονα θα έχει την ικανότητα να ασκεί την εξουσία και τόνισε ότι πρέπει να δοκιμάσουμε τον ριζοσπαστισμό μας και την αριστεροσύνη μας στους δεσμούς μας με την κοινωνία, καθώς και στο έδαφος της διακυβέρνησης, διοίκησης μάνατζμεντ, αποτελεσματικότητας και σύνδεσης της τελευταίας με την κοινωνική δικαιοσύνη.

Ο κ. Δραγασάκης είπε ότι το νέο ξεκίνημα είναι όχι μόνο αναγκαίο, αλλά και δυνατό, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο έμπειρος, αλλά και πιο ενιαίος -όχι μονολιθικός- με ενότητα προσανατολισμών, στόχων και επιδιώξεων και ταυτόχρονα με επίγνωση των ελλειμμάτων του.

Παράλληλα, χαρακτήρισε ως "αδύναμο κρίκο" την χαμηλή δεσμευτικότητα σε σχέση με την υλοποίηση των αποφάσεων αναφέροντας χαρακτηριστικά δεν εφαρμόζαμε το Καταστατικό, συμφωνούσαμε σε κανόνες αλλά δεν τους τηρούσαμε.

Το κλειδί ή ένα από τα κλειδιά για την παραπέρα πορεία του κόμματος και της κυβέρνησης είναι η απαίτηση και η δέσμευση για υλοποίηση των αποφάσεων και αν δεν τα καταφέρουμε πρέπει να εξηγούμε σε εαυτούς και αλλήλους το γιατί, είπε.

Αναφέροντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναλάβει ένα εγχείρημα υψηλών απαιτήσεων και μεγάλης ευθύνης, πρόσθεσε ότι το νέο υπόδειγμα της νέας αριστεράς και της νέας κοινωνίας είναι ζητούμενο και όχι δεδομένο, ενώ διαμορφώνεται στην δράση σαν να γίνεται η ναυπήγηση ενός πλοίου εν πλω.

Τέλος ο κ. Δραγασάκης κάλεσε σε επίδειξη μηδενικής ανοχής σε κάθε τι που προσβάλλει την ηθική και αξιακή υπόσταση της αριστεράς, τόνισε ότι για εμάς η άσκηση εξουσίας δεν είναι ούτε επάγγελμα, ούτε προνόμιο, αλλά ευθύνη και κατέληξε λέγοντας ότι το Συνέδριο αυτό δείχνει και είναι απόδειξη ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε στα σύνθετα καθήκοντα που έχουμε μπροστά μας.