Αυτές τις μέρες ξαναζούμε, σε πολύ μικρότερο βαθμό, τα περσινά  –ένα μίνι déjàvu: ΝΔ, Ποτάμι και ΠαΣοΚ προσπαθούν να ξαναβάλουν στο τραπέζι την τυφλή υλοποίηση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών με τον Β. Σόιμπλε να αρχίζει και πάλι τους εκβιασμούς. Από κοντά και τα γνωστά μέσα ενημέρωσης με τα Νέα να στηρίζουν απροκάλυπτα την πολιτική των Σαμαρά / Μητσοτάκη εξαπολύοντας καθημερινά [αναμενόμενο, πια...] επιθέσεις. Γράφουν [14.10.2016], λοιπόν, ότι η "κυβέρνηση έχασε, πέρυσι τέτοια εποχή, την ευκαιρία να κλείσει την πρώτη αξιολόγηση και να πάει γρήγορα προς το QE [ποσοτική χαλάρωση], για την έξοδο προς τις αγορές και –γιατί όχι;– τις ξένες επενδύσεις". Τι υποστηρίζουν; Ότι η κυβέρνηση πρέπει να υπογράφει και να υλοποιεί  χωρίς διαπραγμάτευση ό,τι της ζητούν οι δανειστές –ό,τι και αν είναι αυτό. Άποψη που υποστηρίζει δημόσια και ο Κυρ. Μητσοτάκης.

"Η ΝΔ", είπε ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, "όχι μόνο θα υλοποιήσει πλήρως και εγκαίρως το συμφωνηθέν από τη χώρα πρόγραμμα" αλλά  και "θα το συμπληρώσει [...] με επιπρόσθετες μεταρρυθμίσεις"! Και, σε αντάλλαγμα, "εκείνοι [σ.σ. οι δανειστές] θα συμβάλουν με χαμηλότερους δημοσιονομικούς στόχους", ενώ "χρειάζεται [και] μια επενδυτική έκρηξη ύψους 100 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία για να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο της στασιμοχρεοκοπίας". Εδώ η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά... Ο Κυρ. Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι θα εφαρμόσει όλες της μνημονιακές συνταγές –και ακόμα περισσότερες– και, ως διά μαγείας, λόγω της έλευσης στην εξουσία της ΝΔ, θα υπάρξει κοσμογονία και επενδυτική έκρηξη 100 δισ. ευρώ! Αυτό και αν είναι λαϊκισμός και [πολιτική] απάτη.

Και σήμερα όλοι οι νεοφιλελεύθεροι εξανίστανται γιατί "η κυβέρνηση θέλει να συνδέσει το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης με το χρέος –δηλαδή εκβιάζει" [Νέα], το συμπέρασμά τους! Αυτό, όμως, που είπε ο Αλ. Τσίπρας στο συνέδριο είναι "Pacta sunt servanda" -οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται. Ή διαφωνεί μ’ αυτό ο Κυρ. Μητσοτάκης και ο [μικρός] νεοφιλελεύθερος περίγυρός του; Γιατί η συμφωνία προβλέπει ότι η Ελλάδα θα έπαιρνε τα 2,8 δισ. ευρώ όταν υλοποιούσε τα 15 προαπαιτούμενα –και έχει νομοθετήσει αυτά που έπρεπε. Και δεν υπήρχε καμιά δικαιολογία για να μην τα εισπράξει. Το τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Π. Μοσκοβισί ["Είμαι πεπεισμένος ότι θα εκταμιευτούν τα 2,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα"], ενώ ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, επεσήμανε πως «η Ευρώπη πρέπει να κρατήσει τις υποσχέσεις της προς την Ελλάδα". Ακόμα και ο Γ. Ντάισλεμπλουμ, λίγο πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup, είπε ότι "φτάνουν ευχάριστα νέα". Όλοι πλην Β. Σόιμπλε! Ο οποίος, μη βρίσκοντας κάποιο πρόβλημα με τα προαπαιτούμενα, ζήτησε επίσημα στοιχεία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου, που καμιά σοβαρή χώρα –ούτε η δική του– μπορεί να τα έχει σε τόσο σύντομα χρονικό διάστημα. Με άλλα λόγια, η λογική του "γιατί δεν φοράς κράνος", που λέει και το γνωστό ανέκδοτο...

Ποιος εκβιάζει, λοιπόν; Pacta sunt servanda από όλους. Αυτό τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. Ο Β. Σόιμπλε παίζει το παιχνίδι του –εύκολα αντιληπτό. Η μπάλα στην εξέδρα μήπως και καθυστερήσει η δεύτερη αξιολόγηση, μήπως και προκαλέσει [ελεγχόμενη] οικονομική ασφυξία. Ο Β. Σόιμπλε δεν είναι ανόητος. Γνωρίζει ασφαλώς ότι η Ευρώπη δεν αντέχει άλλους κλυδωνισμούς και ότι το επόμενο διάστημα είναι δύσκολο καθώς οι πλειοψηφίες είναι οριακές σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Ο Μ. Ρέντσι έχει δημοψήφισμα [4 Δεκεμβρίου] στην Ιταλία για συνταγματικές αλλαγές. Αν χάσει θα ακολουθήσουν βουλευτικές εκλογές. Ο Φρανσουά Ολάντ δεν θα κερδίσει της προεδρικές εκλογές στη Γαλλία [Απρίλιος 2017], ενώ στην Ολλανδία ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούττε δύσκολα θα επανεκλεγεί [Μάρτιος 2017]. Ακόμα, οι [απρόβλεπτες] επιπτώσεις από το Brexit αναμένονται από το 2017. Η Ευρωζώνη, λοιπόν, δοκιμάζεται και ο Σόιμπλε τη θέλει "τακτοποιημένη". Με τόσα μέτωπα. όμως, γιατί ανοίγει πάλι θέμα Ελλάδας;

Ο Β. Σόιμπλε δεν θέλει να ρίξει τη σημερινή ελληνική κυβέρνηση  –δεν τον βολεύει αυτό σήμερα. Το σχέδιό του εξυπηρετεί και άλλο σκοπό, εκτός από το να ταπεινώνει την κυβέρνηση. Να μην δώσει απολύτως τίποτα για το χρέος πριν τις γερμανικές εκλογές [Σεπτέμβριος 2017]. Φοβάται ότι οι επιπτώσεις για το κόμμα του μπορεί να είναι σοβαρές στην κάλπη. Και αν μπορέσει, στην πορεία –και αυτό είναι το σημαντικότερο που φαίνεται πως έχει κατά νου ο Σόιμπλε–, να βγάλει από τη μέση την Α. Μέρκελ και να κατέβει αυτός ως υποψήφιος καγκελάριος. Όχι τώρα, όχι άμεσα –έχει [λίγο] χρόνο ακόμα. Και έχει και την στήριξη των Αμερικανών που στο πρόσωπό του βλέπουν τον άνθρωπο που μπορεί να ανακόψει, κατά τη γνώμη τους, περισσότερο από τη Α. Μέρκελ το ξενοφοβικό και ακροδεξιό κόμμα "Εναλλακτική για τη Γερμανία" [AfD].

Αν, λοιπόν, αυτό είναι το "προσωπικό σκέλος" του σχεδίου Σόιμπλε, υπάρχει και δεύτερο σκέλος, ευρύτερο πολιτικά: η ελληνική κυβέρνηση, παρά την ήττα και τη 'συνθηκολόγησή' της παραμένει, για τους λαούς και τις κοινωνίες της Ευρώπης μια αριστερή κυβέρνηση, που αντιπαλεύει τη λιτότητα. Ακόμα κι αν έχασε την πρώτη μάχη, το καλοκαίρι του 2015. Ο Σόιμπλε λοιπόν, παρότι δεν θέλει να τη ρίξει σήμερα, θέλει να τη ροκανίσει, να την ξεφτιλίσει, να τρώσει την αξιοπρέπειά της. Και σίγουρα δεν θέλει να της προσφέρει την απομείωση χρέους, κι ας ήταν αυτή η συμφωνία. Γιατί μια τέτοια εξέλιξη δεν θα ήταν απλώς μεγάλη επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά θα μπορούσε να έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις σε όλο τον Νότο, καθώς και σε όλη την Ευρώπη. Και αυτό ο Σόιμπλε δεν το θέλει με τίποτα.

Frank Underwood