Καθοριστική προοιωνίζεται η σημερινή συνεδρίαση στο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αν χθες ήταν η μέρα που οι κορυφαίοι του κόμματος κατέβασαν τα …όπλα τους, σήμερα είναι η μέρα που θα χτυπηθούν οι… στρατοί. Επιπλέον, με ενδιαφέρον αναμένονται τοποθετήσεις και από άλλους κορυφαίους, όπως ο Νίκος Βούτσης, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο Αριστείδης Μπαλτάς, ο Δημήτρης Βίτσας.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης ήταν κατά βάση εκείνο το στέλεχος που αποφάσισε να μπει μπροστά και να σπάσει την επίπλαστη κομματική νηνεμία, κάποιοι …στοιχήθηκαν πλάι του (Νίκος Φίλης, Πάνος Λάμπρου κ.α.), όταν απέναντί του βγήκαν οι Νίκος Παππάς και Δημήτρης Παπαδημούλης. Σε ρόλο …κυανόκρανου, Γιάννης Δραγασάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Το επίδικο γνωστό (για τους αναγνώστες του newpost.gr. εδώ και μέρες) και υποδαυλίζεται από δημοσιεύματα των σημερινών εφημερίδων: Πρόκειται οι εταίροι, και κυρίως το ΔΝΤ που δεν έχει πει ακόμη το μεγάλο «ναι», να ζητήσουν και άλλα μέτρα; Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συζητήσει στο Συνέδριό του για όσα ζητά η άλλη πλευρά ή θα πάει με …λευκή πετσέτα στη διαπραγμάτευση;, είναι τα ερωτήματα.

Ο Αλέξης Τσίπρας με την εισαγωγική ομιλία του ζήτησε κατ’ ουσίαν γρήγορο κλείσιμο και της 2ης αξιολόγησης, έτσι ώστε να μπορεί να ζητήσει από τους δανειστές να εκπληρώσουν και εκείνοι τις υποχρεώσεις τους (για το χρέος και την ποσοτική χαλάρωση).

Η λεγόμενη «αριστερή αντιπολίτευση» (53+, Σκουρλέτης, Φίλης) επισημαίνουν τους κινδύνους άνευ όρων παράδοσης στις αξιώσεις των δανειστών, γεγονός που θα επιφέρει περαιτέρω αποξένωση από την κομματική βάση και τους ψηφοφόρους, συνεπώς μεγαλύτερη δημοσκοπική …αιμορραγία. Στον αντίποδα, η Ενωτική Κίνηση και η Πλατφόρμα 2010 κατηγορούν τους συντρόφους τους ότι δείχνουν διαθέσεις παράδοσης της εξουσίας. Και μάλιστα σε ποιον; Στον Κυριάκο Μητσοτάκη!

Υπάρχει όμως και ένα ακόμη επίδικο: ποιοι θα καθορίζουν τις κρίσιμες στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης, πού θα παίρνονται οι αποφάσεις αυτές.

Οι τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ όλο το βράδυ χθες, συνεδρίαζαν προκειμένου να δουν την τακτική που θα ακολουθήσουν σήμερα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η Ενωτική Κίνηση υπολογίζεται ότι διαθέτει το 40% και πλέον, του Σώματος του Συνεδρίου, και από 15% η Πλατφόρμα 2010 και οι «53+». Ενώ το υπόλοιπο 30% διαχέεται μεταξύ ΠΑΣΟΚογενών και κυρίως, αναποφάσιστων.