Μέσω διαρροών απάντησαν κύκλοι του Γιάννη Στουρνάρα στα πυρά που εκτόξευσε εναντίον του ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Σχολιάζοντας το άρθρο του πρώην υπουργού Οικονομικών στην «Εφημερίδα των Συντακτών» συνεργάτες του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας επισήμαναν πως «Ότι είχε να καταθέσει ο κ. Στουρνάρας το κατέθεσε ενόρκως στη Βουλή. Αν θέλει ο κ. Βαρουφάκης, ας πάει κι αυτός να καταθέσει».

Ο Γ. Βαρουφάκης, δίνοντας συνέχεια στην μεταξύ τους αντιπαράθεση, και απαντώντας στα όσα του καταλόγισε τις προηγούμενες ημέρες ο Γ. Στουρνάρας, τον κατηγόρησε για ουσιαστική υπονόμευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Στο σημερινό άρθρο του εξηγεί μάλσιτα τους λόγους για τους οποίους θεωρεί ότι πρέπει να απομακρυνθεί άμεσα από το τιμόνι της ΤτΕ ενώ σε κάποιο σημείο αναφέρει ότι την 1η Φεβρουαρίου του 2015 όταν συναντήθηκε ανεπίσημα με τους κ. Τόμσεν, Μοσκοβισί και Κερέ στο Παρίσι τους είπε ότι “ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να προσποιούμαστε ότι το ελληνικό κράτος είναι φερέγγυο, να αποδεχθούμε ότι είναι πτωχευμένο και να προχωρήσουμε στην αναδιάρθρωση του χρέους. Την επόμενη ημέρα στις συναντήσεις στο Λονδίνο με τραπεζίτες και χρηματιστές ο τότε υπουργός Οικονομικών εξήγησε, όπως γράφει στο άρθρο του, την πολιτική της νέας κυβέρνησης: Επίσημη παραδοχή του κοινού μυστικού ότι το κράτος είναι πτωχευμένο, επιδίωξη αναδιάρθρωσης χρέους και βαθιές μεταρρυθμίσεις. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Γ. Στουρνάρας στην Εξεταστική Επιτροπή  είχε δηλώσει το εξής: «Πήγε ο Βαρουφάκης στην ΕΚΤ και τους είπε: Είμαι υπουργός Οικονομικών μιας χρεοκοπημένης χώρας. Μπήκε και είπε ότι είμαι υπουργός μιας χρεοκοπημένης χώρας! Τους είπα: Μην τον πιστεύετε. Και μου απάντησαν: είναι ο υπουργός Οικονομικών σας δεν μπορούμε να μην τον πιστέψουμε!».

Απαντώντας, σήμερα ο Γ. Βαρουφάκης, λέει μεταξύ άλλων ότι όπως ο ίδιος (σ.σ ο Στουρνάρας) ομολόγησε στην Επιτροπή Διαφάνειας και Θεσμών της Βουλής, την εποχή που η κυβέρνηση διαπραγματευόταν με την ΕΚΤ και τους άλλους θεσμούς την αναδιάρθρωση δημόσιου χρέους, που προαπαιτεί την παραδοχή ότι το κράτος είναι πτωχευμένο, ο κ. Στουρνάρας εισηγήθηκε στον πρόεδρο της ΕΚΤ «να μην ακούει» τον υπουργό Οικονομικών!