Θέση στα μεγάλα επίδικα του Συνεδρίου πήρε πριν λίγο ο Αλέξης Τσίπρας. Όχι δεν μίλησε ο ίδιος (επί του παρόντος τουλάχιστον), αλλά ο διευθυντής του γραφείου του Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Έκανε έτσι λόγο για «προσωρινή ανακωχή» στο μέτωπο με τους πιστωτές, αλλά καμία ανακωχή στο εσωτερικό μέτωπο. Και το μέτωπο προς τους έξω, παρότι μας πλήγωσε, είναι ακόμη ανοιχτό, όπως τόνισε.

Θύμισε ότι ο πραγματικός στόχος των αντιπάλων τους είναι η εξαφάνιση του ΣΥΡΙΖΑ, όμως «μπορεί πληγωμένοι, μπορεί ματωμένοι, είμαστε όμως ακόμη όρθιοι και η κοινωνία το καταλαβαίνει».

Όπως το καταλαβαίνουν τα 2,5 ανασφάλιστων πολιτών, τα προσφυγόπουλα, οι αντισυνταγματικώς απολυθέντες. Το κατάλαβαν ωστόσο και κάποιοι ακόμη: οι σχολάρχες, καθώς και οι ολιγάρχες που «πέρασαν από το... ταμείο».

Ακόμη, ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα είπε ακόμη ότι συγκρούονται πολιτικές δυνάμεις και κοινωνικά συμφέροντα στο πεδίο των Μνημονίων. Για παράδειγμα στα εργασιακά, δεν θα συγκρουστούν επιχειρήματα ορθολογικού χαρακτήρα, αλλά τα συμφέροντα αυτά. Κατ΄ ουσίαν πρόκειται για τη σύγκρουση δύο διαφορετικών μοντέλων, πράγμα που εξηγεί εν πολλοίς και τη λυσσώδη επίθεση που δέχεται η κυβέρνηση, ανέφερε.

Όμως, ο Δ. Τζανακόπουλος, σε συνέχεια προφανώς όσων είχε πει την πρώτη μέρα ο Αλ. Τσίπρας, έδωσε βάρος στο νέο κόμμα που καλούνται να χτίσουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. «Χρειάζεται κόμμα οργανικά δεμένο με την κοινωνία, και όχι κόμμα στελεχών», σχολίασε δηκτικά.