Συνέχεια στην σφοδρή αντιπαράθεση που πυροδότησε χθες βράδυ η αιφνιδιαστική κατάθεση τροπολογίας από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά για τα μη αδειοδοτημένα κανάλια αλλά και για το θέμα του ΕΣΡ δίνουν σήμερα αντιπολίτευση και κυβέρνηση με νέες ανακοινώσεις.

Την αρχή σήμερα έκανε η Νέα Δημοκρατία διαμηνύοντας στην κυβέρνηση να  «να εγκαταλείψει οριστικά κάθε σκέψη για «μαύρο» στα κανάλια»

«Η Κυβέρνηση Τσίπρα - Παππά είναι εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε με την πολιτική και τις επιλογές της και στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία και συνεχίζει: «Το Ε.Σ.Ρ. πρέπει να ανακτήσει τις αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα, γι' αυτό ο νόμος Παππά πρέπει να καταργηθεί».

Αυτή είναι η απαίτηση της κοινωνίας, καταλήγει.

Στο μεταξύ ο Νίκος Παππάς, ο οποίος χθες βράδυ ανακοίνωσε το «πάγωμα» της επίμαχης τροπολογίας μέχρις ότου ολοκληρωθεί η νέα προσπάθεια ανασυγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ρσδιοτηλεόρασης, μίλησε και πάλι σήμερα για συναίνεση.

Σε σημερινή συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Επικρατείας επαναλαμβάνει τη θέση του για εξάντληση όλων των περιθωρίων συναίνεσης σχετικά με τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, με σεβασμό στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

«Είμαστε εδώ πέρα για να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια συναινέσεων τόσο για τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης όσο βεβαίως και για το πέρασμα στη νέα τηλεοπτική πραγματικότητα, η οποία υπάρχει μετά και την ολοκλήρωση του διαγωνισμού» σημειώνει ο υπουργός.

Στο μεταξύ, απαντώντας το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού στη ΝΔ σχολιάζει ότι: «Η Νέα Δημοκρατία οφείλει να ανταποκριθεί στο θεσμικό της ρόλο και να μην εμπλέκει τη συγκρότηση του ΕΣΡ στις πολιτικές της επιδιώξεις».

«Η ΝΔ θέλει να συνεχιστεί το καθεστώς της διαπλοκής που η ίδια καλλιέργησε τις τελευταίες δεκαετίες», αναφέρει και συμπληρώνει: «Η ΝΔ δεν θέλει να δοθούν άδειες στα κανάλια για πρώτη φορά μετά από 27 χρόνια».

Ανεξάρτητα από τις πολιτικές διαφωνίες, οφείλει να ανταποκριθεί στο συνταγματικό της καθήκον και να συμβάλει ούτως ώστε να αποκτήσει η χώρα Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης με νόμιμη συγκρότηση», τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Ανταπαντώντας η ΝΔ σχολιάζει ότι: «η λειτουργία του ΕΣΡ περνά υποχρεωτικά από την ακύρωση του νόμου Παππά».

Σε νέα ανακοίνωσή της η ΝΔ σημειώνει ότι: «Η κυβέρνηση Τσίπρα- Παππά- Καμμένου περιθωριοποίησε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) παραβιάζοντας το Σύνταγμα για να ελέγξει τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης».

Χθες, μάλιστα, συμπληρώνει, «ομολόγησε τη διαπλοκή με τα συμφέροντα με την πραξικοπηματική απόπειρα να πέσει "μαύρο" στα κανάλια. Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να γίνει συνένοχη στο "μαύρο" και στο λουκέτο στα κανάλια, στην ενημέρωση και στην ανεργία χιλιάδων εργαζόμενων».

Πυρά εξαπέλυσε μεμονωμένα σήμερα και ο βουλευτής της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης κάνοντας λόγο για  «την πιο επικίνδυνη κυβέρνηση των τελευταίων δεκαετιών» που «οδηγεί τη χώρα σε αντιδημοκρατικό κατήφορο».

Σε δήλωσή του μίλησε για «πραξικόπημα Τσίπρα- Παππά», το οποίο όπως λέει «κορυφώνεται με άλλη μια αυταρχική πράξη που οδηγεί μέσα σε πέντε εργάσιμες μέρες σε κλείσιμο τα τηλεοπτικά κανάλια». Ο κ. Αυγενάκης επισημαίνει πως μπροστά στο φόβο των αντιδράσεων η κυβέρνηση υποχώρησε χθες αργά με τις νεότερες δηλώσεις Παππά.

ΣΥΡΙΖΑ: Θεσμική εκτροπή η άρνηση της ΝΔ για το ΕΣΡ

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει ότι «θεσμική εκτροπή η ρητή άρνηση της ΝΔ να συνδράμει στη συγκρότηση ΕΣΡ».

Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «το ΕΣΡ είναι συνταγματικά προβλεπόμενη αρχή» και ότι «η συγκρότησή του είναι συνταγματικό καθήκον όλων των κομμάτων». Σημειώνει ότι «η ρητή -πλέον- άρνηση της ΝΔ να συνδράμει στη συγκρότηση του ΕΣΡ συνιστά θεσμική εκτροπή».

«Η ΝΔ» υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ «οφείλει να αλλάξει θέση και να ανταποκριθεί στον θεσμικό της ρόλο. Ας σταματήσει να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της διαπλοκής, κόντρα στα συμφέροντα της κοινωνίας».

 «Ο ελληνικός λαός βλέπει και κρίνει» καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Τοποθέτηση στην κόντρα έκανε και ο γγ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος, μιλώντας στον ραδιοσταθμο "στο Κόκκινο" όπου υποστήριξε ότι η διαδικασία ρύθμισης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου είναι συνταγματική υποχρέωση και χαρακτήρισε παθογένεια του πολιτικού συστήματος την αδυναμία συγκρότησης του ΕΣΡ.

Απαντώντας παράλληλα σε όσους κάνουν λόγο για αναδίπλωση και υπαναχώρηση της κυβέρνησης στο ζήτημα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών, τόνισε πως «δεν υπάρχει υπαναχώρηση είναι πάγια θέση μας να συγκροτηθεί το ΕΣΡ και να γίνει αντικείμενο διαλόγου, το λέμε πάνω ένα χρόνο».

Ένωση Κεντρών: Τροπολογία απαράδεκτου περιεχομένου

Αιχμές για εκτροπή τονίζοντας την ανάγκη ανασυγκρότησης του ΕΣΡ και από την Ένωση Κεντρώων, η οποία σε ανακοίνωσή της επισημαίνει: «Έχουμε εδώ και καιρό συστήσει στον κ. Βούτση να προχωρήσει σε συγκρότηση νέου ΕΣΡ. Αντ' αυτού, αργά το βράδυ χθες κατατέθηκε από τον υπουργό Επικρατείας τροπολογία απαράδεκτου περιεχομένου, η οποία υπό βάρος της πραγματικότητας αποσύρθηκε».

Η Ένωση Κεντρώων κάνει ύστατη έκκληση για επανασύσταση του ΕΣΡ και η εξέταση όλων των φακέλων των τηλεοπτικών αδειών να γίνει από αυτό το αρμόδιο κατά το Σύνταγμα όργανο.

Οτιδήποτε άλλο συνιστά εκτροπή και θα επιφέρει διχασμό στην κοινωνία, καταλήγει.

Είχαν προηγηθεί τα πυρά του Ανδρέα Λοβέρδου και του Ευάγγελου Βενιζέλου εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ.

Βενιζέλος: Θεσμική εκτροπή

Για «θεσμική εκτροπή» που «παροξύνεται» έκανε λόγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Ενώ διεξάγεται η διάσκεψη του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του νόμου που αφαίρεσε από το ΕΣΡ την αρμοδιότητα που έχει εκ του Συντάγματος και περιόρισε τεχνητά τον αριθμό των αδειών, η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία που προσβάλλει ευθέως το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο, επιχειρώντας να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα στο τηλεοπτικό τοπίο πριν την έκδοση της απόφασής του», αναφέρει στη δήλωσή του ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Βενιζέλος προσθέτει ότι με την «εσπευσμένη απόσυρση της τροπολογίας με το προσχηματικό επιχείρημα ότι θα επιδιωχθεί πρώτα η συναινετική συγκρότηση του ΕΣΡ» «συνομολογεί την αντισυνταγματικότητα της υφαρπαγής από το ΕΣΡ της πιο κρίσιμης αρμοδιότητάς του που είναι η αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών» και καταλήγει:

«Τέτοιου είδους δήθεν επιδείξεις ισχύος μετατρέπονται σε μπούμερανγκ και δείχνουν τη νευρικότητα αλλά και το αδιέξοδο μιας κυβέρνησης που προκάλεσε βαθειά κρίση του κράτους δικαίου. Γιατί το μόνο που καταφέρνει είναι να επιτείνει την ανασφάλεια ως προς τη νομιμότητα του τηλεοπτικού τοπίου και να εκτίθεται, ακόμη περισσότερο, ως επικίνδυνη για την ανεξαρτησία και το κύρος της Δικαιοσύνης».

Λοβέρδος: Mία μόνο λέξη ταιριάζει: ΦΑΣΙΣΜΟΣ»

Τοποθέτηση  επί του θέματος της τροπολογίας έκανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος εξαπολύοντας τα πυρά του στον υπουργό Επικρατείας:

«Για την νέα νομοθετική απρέπεια Παππά μία μόνο λέξη ταιριάζει: ΦΑΣΙΣΜΟΣ»