«Η συμφωνία του καλοκαιριού του 2015 ήταν συμφωνία ελιγμών και όχι στρατηγικού χαρακτήρα ήττα», είπε ο Γ.Γρ. του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης, σημειώνοντας πως το αν η συμφωνία θα αποδειχτεί απλώς μια παράκαμψη ή αν θα μας εκτρέψει για πάντα από το δρόμο μας και θα ματαιώσει τον προορισμό μας, δεν εξαρτάται μόνο από την αντιμετώπιση των σκληρών αντιπάλων εντός κι εκτός συνόρων αλλά και απο μας τους ίδιους και εμείς οι ίδιοι αυτό το πράγμα δεν θα το επιτρέψουμε.

Ο κ. Πουλάκης χαρακτήρισε ιστορικό το συνέδριο. Είπε ότι «ερχόμαστε από πολύ μακριά και θέλουμε να πάμε ακόμα μακρύτερα» επισημαίνοντας ότι «είμαστε το μόνο κόμμα της αριστεράς που είναι στην κυβέρνηση, στην καρδιά της νεοφιλελεύθερης Ευρώπης, στις πιο δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα μεταπολεμικά». Τόνισε ότι ήρθε ο καιρός να γίνουμε η αριστερά όχι μόνο των αγώνων αλλά και της λύσης των προβλημάτων της κοινωνίας, η αριστερά της νίκης.

«Σαφέστατα δεν εΙμαστε ούτε αφελείς ούτε γενικώς και αορίστως αισιόδοξοι. Το συνέδριο μας δεν πρέπει να εκφυλιστεί σε μια αυτάρεσκη αυτοεπιβράβευση όσων καταφέραμε μέχρι σήμερα ούτε όμως σε μια μικρόψυχη ρητορική απογοήτευσης». Είπε ότι το βασικότερο που πρέπει να απαντήσει το συνέδριο είναι τι σημαίνει στις σημερινές συνθήκες αριστερή διακυβέρνηση στην Ελλάδα και πως οι προγραμματικές αιχμές που συζητώνται θα πρέπει να απαντούν στα σημαντικότερα κοινωνικά αιτήματα.

Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη νίκη του αιτήματος της απλής αναλογικής. Είπε ότι η γραφειοκρατία είναι πολιτικό και όχι τεχνικό πρόβλημα και πως η αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας και η δημιουργία σύγχρονων και αποτελεσματικών δημόσιων υπηρεσιών είναι επαναστατική πράξη, γιατί αποτελεί επανάσταση του αυτονόητου.

Ο κ. Πουλάκης έκλεισε την τοποθέτησή του αναφέροντας ότι στην αντιπαράθεση του με τον Φόυερμπαχ, ο Μαρξ είπε ότι οι φιλόσοφοι απλά ερμηνεύουν τον κόσμο με διάφορους τρόπους. «Εμείς τον ερμηνεύσαμε, αλλά θέλουμε και κάτι παραπάνω που είπε ο Μάρξ, θέλουμε και να τον αλλάξουμε, και θα τον αλλάξουμε».