«Οφείλουμε να οικοδομήσουμε ένα κόμμα οργανικά δεμένο με την κοινωνία, όχι ένα κόμμα στελεχών, όχι ένα κόμμα των εσωτερικών διευθετήσεων, αλλά ένα κόμμα ζωντανό στην τοπική αυτοδιοίκηση, στα συνδικάτα, ζωντανό στα κινήματα, σε κάθε μικρό ή μεγάλο αγώνα» τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ομιλία του στο 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το 2ο συνέδριο δεν είναι ιδρυτικό, είναι ένα συνέδριο συνέχειας μιας ριζοσπαστικής Αριστεράς, η οποία έρχεται από πολύ μακριά και θα πάει πολύ μακριά. Είναι το συνέδριο μιας ριζοσπαστικής Αριστεράς, η οποία κατάφερε να είναι σήμερα η πρώτη αριστερή κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ενωση μέσα από τα λάθη της, μέσα από τις αντιφάσεις της, μέσα από τα παράδοξα της, μέσα από τα σωστά και τα λάθη της» είπε ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε: «Ηταν τα ερωτήματα τα οποία εμείς θέσαμε, με αυτό τον στρεβλό, πολλές φορές, τρόπο, που μας έφεραν μέχρι εδώ, αλλά και οι ειδικές απαντήσεις τις οποίες δώσαμε. Με αυτή την έννοια αυτό το συνέδριο δεν μπορεί παρά να είναι ένα συνέδριο τομής μέσα στη συνέχεια. Δεν μπορεί παρά να είναι ένα συνέδριο ανσυγκρότησης και στρατηγικού σχεδιασμού για τη μεγάλη σύγκρουση η οποία είναι σήμερα παρούσα και είναι ενεργή».

Ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές και παρατήρησε:

«Πολύς λόγος έχει γίνει για τη διαπραγμάτευση, αν το αποτέλεσμα της ήταν νίκη ή ήττα για τις δυνάμεις της Αριστεράς. Νομίζω ότι αυτός ο τρόπος τοποθέτησης του ερωτήματος δεν βοηθά ούτε εμάς, ούτε το κόμμα, ούτε τη στρατηγική συζήτηση την οποία οφείλουμε να κάνουμε όχι μόνο σε αυτό το συνέδριο, αλλά διαρκώς. Νομίζω ότι πρέπει να δούμε το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης σαν μια συμβιβαστική διευθέτηση που είχε το χαρακτήρα προσωρινής ανακωχής με τους πιστωτές, όχι όμως προσωρινής ανακωχής με το εσωτερικό σύστημα διακυβέρνησης, με το εσωτερικό σύστημα εξουσίας, οικονομικής και πολιτικής, με το οποίο αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε διαρκή και ανοιχτή σύγκρουση. Κι αυτή η ανακωχή με τους δανειστές παρά το γεγονός ότι ήταν επώδυνη, παρά το γεγονός ότι μας μάτωσε, παρά το γεγονός ότι μας πλήγωσε, αφήνει ακόμα το μέλλον ανοιχτό. Και το αφήνει ανοιχτό διότι είμαστε ακόμα εδώ. Στόχος του ευρωπαϊκού κατεστημένου, της ευρωπαϊκής οικονομικής και πολιτικής ελίτ δεν ήταν αυτός ο πολιτικός και οικονομικός συμβιβασμός. Δεν ήταν η ανακωχή. Ήταν η απόλυτη εξαφάνιση του εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ. Και σήμερα η σύγκρουση είναι ακόμα ενεργή γιατί έχουμε καταφέρει πληγωμένοι και ματωμένοι να είμαστε ακόμα όρθιοι και αυτό το καταλαβαίνει η ελληνική κοινωνία. Αυτό το καταλαβαίνουν οι 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστοι, το καταλαβαίνουν τα προσφυγόπουλα που μπορούν να πηγαίνουν στο σχολείο σε ολόκληρη την Ελλάδα, το καταλαβαίνουν οι αντισυνταγματικά απολυμένοι, οι σχολάρχες με τους οποίους συγκρουστήκαμε σκληρά για να μπορέσουμε να επιβάλλουμε άλλου τύπου εργασιακές συνθήκες στα ιδιωτικά σχολεία».