Μηνύματα προς το εσωτερικό και το εξωτερικό έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την δεύτερη ομιλία του, από το βήμα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός , επεσήμανε ότι το μήνυμα που προκύπτει από το Συνέδριο είναι ότι θα υπηρετήσουμε το σχέδιο μας και τις επιλογές μας με αποφασιστικότητα.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τις προθέσεις της κυβέρνησης για το πώς θα κινηθεί σε όλα αυτά τα μέτωπα που από επιλογή της έχει ανοίξει τώρα και ταυτόχρονα, όπως τόνισε.

Είπε ότι τρεις δύσκολοι μήνες βρίσκονται μπροστά -αλλά ξέρουμε από τα δύσκολα, ότι υπάρχει σχέδιο για να βγούμε από τα μνημόνια και την επιτροπεία και πως ο λαός θα κρίνει τα πεπραγμένα της τετραερτίας της κυβέρνησης το 2019 συγκρίνοντας με την «πενταετία της καταστροφής 2010-2015».

«Είμαστε βαθιά συνειδητοποιημένοι όλοι και όλες, δεν πετάμε στα σύννεφα γιατί γνωρίζουμε τις δυσκολίες και τους περιορισμούς. Αλλά δεν είμαστε απαισιόδοξοι», «είμαστε αποφασισμένοι και πιο έτοιμοι από ποτέ, να αντιμετωπίσουμε και τις μεγαλύτερες δυσκολίες», σημείωσε.

Διευθέτηση του χρέους άμεσα

Ανοίξαμε τα μέτωπα στο εσωτερικό, είπε, «για να μη γίνουμε κι εμείς κομπάρσοι και μαριονέτες της εγχώριας ολιγαρχίας και διαπλοκής όπως όλες οι προηγούμενες κυεβρνήσεις. Στο εξωτερικό γιατί είναι κρίσιμες οι διαπραγματεύσεις, για να φτάσουμε μια ώρα αρχύτερα στην κρίσιμη συζήτηση για τα μέτρα, για το χρέος και την ποσοτική χαλάρωση. Γιατί η κυβέρνηση δεν θέλει να αρκεστεί σε αυτό που έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. «Κι εμείς θα μπορούσαμε να κάνουμε το ίδιο», «να λέμε στον λαό κι εμείς σαξές στόρι, δεν χρειάζεται λύση για το χρέος». «Εμείς όμως δεν θέλουμε αυτό, θέλουμε η οικονομία να εχει τη δυνατότητα να απογειωθεί, σε πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης κι αυτή να τη μοιράσουμε με δικαιοσύνη, να κλείσουμε κοινωνικές πληγές που άνοιξαν τα 5 χρόνια της καταστροφής».

Σημείωσε ότι όπως τηρεί η Ελλάδα τη συμφωνία το ίδιο περιμένει κι από τους εταίρους, τονίζοντας ότι οι ολιγωρίες και οι μεταθέσεις «δεν θα γίνουν αποδεκτές». «Διεκδικούμε άμεσα όσα η συμφωνία προβλέπει», επισημαίνοντας ότι σε αυτή τη διαρκή μάχη έχουμε καταφέρει συμμαχίες και πως αυτοί που προβαίνουν στις ολιγωρίες είναι αυτοί που έχουν αρχίσει τώρα να νιώθουν μόνοι. Τόνισε ότι όλοι στην Ευρώπη, αλλά και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αναγνωρίζουν ότι το ζήτημα του ελληνικού χρέους πρέπει να επιλυθεί, όχι μόνο επειδή προβλέπεται από τη συμφωνία, αλλά επειδή είναι προς το συμφέρον της ίδιας της ΕΕ μπροστά σε μεγάλα αδιέξοδα και σε κρίσιμες εξελίξεις με τα δημοψηφίσματα, δεδομένης και της απειλής που προκύπτει από τη σημαντική αυξηση της Ακροδεξιάς.

Ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα ότι η επίλυση του χρέους θα δώσει προοπτική στην παγκόσμια και ευρωπαϊκή οικονομία και πως «ο χρόνος επίλυσης ενός προβλήματος είναι εξίσου πολύτιμος με τη λύση που θα βρεις». Απαντώντας στην «καλοπροαίρετη» κριτική περι βιασύνης, δεδομένων και των γερμανικών εκλογών, τόνισε ότι ο χρόνος επίλυσης του προβλήματος είναι κι αυτός μέρος της στρατηγικής, διότι, όπως είπε παραπέμποντας στο προσφυγικό και την οικονομική κρίση, «η τακτική της διαρκούς μετάθεσης έχει αποδεδειγμένα οδηγήσει σε αποτυχίες και τώρα διακινδυνεύει να οδηγήσει σε τραγωδία όλη την Ευρώπη».

«Πρέπει να υπηρετήσουμε και να πιστέψουμε όλοι το σχέδιο»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι παρά τις εύλογες κριτικές, αμφιβολίες, αγωνίες, «για να υπηρετήσουμε σωστά το σχέδιο πρέπει πάνω απ' όλα να το πιστέψουμε, όλοι μας». Σημείωσε ότι στην πολιτική και τη ζωή παίρνεις ρίσκα, η απόφαση είναι πάντα μια βουτιά στην άβυσσο της αβεβαιότητας, για να υπογραμμίσει ότι «όποιος ψάχνει για εγγυήσεις, ας περιμένει να αναλάβει όταν θα έρθουν τα εύκολα, εμείς είμαστε εδώ για να αγωνιστούμε στα δύσκολα και θα συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα. Για τον λαό μας, την αριστερά, τους εαυτούς μας».

«Αν επιχειρήσουν να ξαναμπλοκάρουν το ΕΣΡ, αναλαμβάνουν πλήρως μια τεράστια πολιτική ευθύνη»

«Το ίδιο ισχύει και για τις μάχες στο εσωτερικό», είπε και αναφερόμενος στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, είπε ότι ζούμε μια παρατεταμένη περίοδο ενός «ολοκληρωτικού πολέμου παραπληροφόρησης, μια μεταμοντέρνα μορφή μιντιακού πραξικοπήματος», μιλώντας για προσπάθεια εκ μέρους καναλαρχών και κομμάτων της αντιπολίτευσης να προστατεύσουν συμφέροντα και να ρίξουν την εκλεγμένη κυβέρνηση.

«Όσο εντείνουν τον πόλεμο λάσπης, παραπληροφόρησης, τόσο μας πεισμώνουν, δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε», «θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα», «ο νόμος θα εφαρμοστεί σε αυτή τη χώρα, για όλους, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται, και θα καταλάβουν οτι οι μέρες της αφθονίας τους και της ασυδοσίας τους είναι παρελθόν. Στο εξής ολιγάρχες και καναλάρχες θα αντιμετωπίζονται όπως όλοι οι άλλοι πολίτες. Κανένα χατίρι».

Έστειλε μήνυμα ότι οι πολιτικές πιέσεις και οι πιέσεις της οικονομικής ελίτ προς τους δικαστές πρέπει να τελειώνουν εδώ» και ζήτησε «να αφεθούν οι δικαστές να κάνουν την δουλειά τους». «Και να ξέρουν» τόνισε «όσοι το επιχειρούν ότι ούτε η δικαστική ούτε και η εκτελεστική εξουσία θα επιτρέψουν τη θεσμική εκτροπή γιατί τα παιχνίδια με του θεσμούς δεν αρμόζουν στη δημοκρατία και είμαστε εδώ να υπερασπιστούμε και τη δημοκρατία και τους θεσμούς».

Κάλεσε από το βήμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και την αξιωματική αντιπολίτευση να απαντήσουν αυτή τη φορά θετικά συμβάλλοντας εποικοδομητικά στη νέα προσπάθεια από τον πρόεδρο της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα για συγκρότηση του ΕΣΡ, ώστε να υπάρξει η μετάβαση στη νέα τηλεοπτική πραγματικότητα. Απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση, είπε ότι πρέπει να ξέρει πως αν και τώρα επιχειρήσουν να ξαναμπλοκάρουν το ΕΣΡ αναλαμβάνουν πλήρως μια τεράστια πολιτική ευθύνη. «Και να γνωρίζουν οτι η δημοκρατία δεν μπλοκάρεται, οι νόμοι του κράτους θα εφαρμοστούν» υπογράμμισε.

Το προσφυγικό

Ο πρωθυπουργός είπε ότι ταυτόχρονα με όλα η χώρα έχει να διαχειριστεί ζητήματα που αφορούν μια εύθραυστη κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή μας.

«Συνεχίζουμε να σηκώνουμε μεγάλο βάρος κι είμαι βέβαιος οτι θα βρούμε λύσεις» είπε για το προσφυγικό και επισήμανε ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, αν και ελλειμματική και δύσκολη, πρέπει να την υπεραπιστούμε γιατι είναι αναγκαία, γιατί μετά από αυτήν μειώθηκαν δραστικά και μηδενίστηκαν οι θάνατοι στο Αιγαίο. Επισήμανε το ρίσκο που πήρε, επέλεξε όμως την πολιτική της συνεννόησης πηγαίνοντας τρεις φορές στην Τουρκία, γιατί «μόνο μέσα από τον διάλογο ανάμεσα στις δυο κυβερνήσεις μπορούν να βρεθούν λύσεις προς όφελος των δυο λαών». «Όλα τα αλλά ειναι κορώνες που μπορει να οδηγήσουν σε τραγικά αδιέξοδα».