current views are: 7

16 Οκτωβρίου 2016
Δημοσίευση17:46

Στους ρυθμούς της β’ αξιολόγησης – Εργασιακά, αποκρατικοποιήσεις, μεσοπρόθεσμο στο τραπέζι

Στους ρυθμούς της β’ αξιολόγησης και με ζητούμενο να ανοίξει επιτέλους η συζήτηση για το χρέος μπαίνει από αύριο, Δευτέρα, η κυβέρνηση καθώς καταφτάνουν στην Αθήνα τα τεχνητά κλιμάκια των θεσμών.

Δημοσίευση 17:46’

Στους ρυθμούς της β’ αξιολόγησης και με ζητούμενο να ανοίξει επιτέλους η συζήτηση για το χρέος μπαίνει από αύριο, Δευτέρα, η κυβέρνηση καθώς καταφτάνουν στην Αθήνα τα τεχνητά κλιμάκια των θεσμών.

Στους ρυθμούς της β’ αξιολόγησης και με ζητούμενο να ανοίξει επιτέλους η συζήτηση για το χρέος μπαίνει από αύριο, Δευτέρα, η κυβέρνηση καθώς καταφτάνουν στην Αθήνα τα τεχνητά κλιμάκια των θεσμών.

Έτσι οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν σε αυτό το επίπεδο καθώς οι εκπρόσωποι των θεσμών Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) και οι υπόλοιποι Ντεκλαν Κοστελο (ΕΕ),  Φρ. Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικολά Τζιαμαριόλι (ESM) αναμένονται προς τα τέλη της εβδομάδας.

Στο υπουργείο Οικονομικών πάντως η μικρή αυτή καθυστέρηση στην έλευση των επικεφαλής δεν φαίνεται να δημιουργεί ανησυχία.

Σε κάθε περίπτωση όμως στόχος της Αθήνας είναι να «τρέξει» γρήγορα η αξιολόγηση και οι συζητήσεις να έχουν ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο προκειμένου να συζητηθεί το θέμα του χρέους.

Για να γίνει αυτό όμως έχει «αγώνα δρόμου» μπροστά της η κυβέρνηση προκειμένου να εκπληρώσει μια λίστα με 33 προαπαιτούμενα που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν το ακανθώδες θέμα των εργασιακών.

Οι κινήσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση κινούνται σε τέσσερις βασικούς άξονες:

Ψήφιση Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος

Για να ολοκληρωθεί θα πρέπει να συμφωνηθούν η χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, καθώς και το ύψος των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2019 και μετά. Επίσης, θα πρέπει να ολοκληρωθεί και η αναδιάρθρωση των ειδικών μισθολογίων και το νέο καθεστώς να τεθεί σε ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2017.

Αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις

Η ευθυγράμμιση με τις πρακτικές της Ε.Ε. του καθεστώτος ομαδικών απολύσεων, συλλογικών διαπραγματεύσεων και του συνδικαλιστικού νόμου αποτελούν τα θέματα που θα απασχολήσουν τις διαπραγματεύσεις. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει και στη νομοθέτηση του νέου συστήματος κοινωνικής πρόνοιας.

Εδώ οι διαπραγματεύσεις αναμένονται σκληρές, παρά το γεγονός ότι σε βασικά αιτήματα της ελληνικής πλευράς η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων έχει τοποθετηθεί είτε ομόφωνα θετικά (απεργίες, λοκ άουτ) είτε κατά πλειοψηφία (Συλλογικές Συμβάσεις).

Η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ευελπιστώντας να επαναφέρει σε ουσιαστική ισχύ τις κλαδικές συμβάσεις και την δυνατότητα των κοινωνικών εταίρων να ρυθμίζουν τις αμοιβές τόσο για τον κατώτατο μισθό, όσο και σε κλαδικό επίπεδο.

Στο επίμαχο θέμα των ομαδικών απολύσεων το βάρος πέφτει στην απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, ωστόσο κατά πλειοψηφία οι εμπειρογνώμονες της Επιτροπής απέκλεισαν μια αύξηση του ισχύοντος ποσοστού, προσθέτοντας ωστόσο πως το ισχύον σύστημα προληπτικής διοικητικής έγκρισης θα μπορούσε να καταργηθεί ή να αντικατασταθεί από άλλο, ενώ έθεσαν και θέμα “μειωμένου ωραρίου” σε αντιστάθμισμα των επιπτώσεων.

Βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος

Θα πρέπει να προχωρήσουν η απελευθέρωση του επαγγέλματος των μηχανικών, η υιοθέτηση της νομοθεσίας σχετικά με τις αδειοδοτήσεις, η εφαρμογή της υπηρεσίας «μιας στάσης» για τις επιχειρήσεις και η εφαρμογή των υπολοίπων μέτρων που αφορούν ανταγωνιστικότητα, επενδύσεις, αδειοδοτήσεις, γραφειοκρατία, και προετοιμασία απολογισμού επιπτώσεων.

Παράλληλα, θα πρέπει να ολοκληρωθούν και οι δράσεις στην αγορά ενέργειας που έχουν ήδη ξεκινήσει.

 Αποκρατικοποιήσεις

Η κυβέρνηση θα πρέπει να συμφωνήσει με τους θεσμούς τη διαδικασία καθορισμού των εναπομεινάντων ΔΕΚΟ και ακίνητης περιουσίας που θα μεταφερθεί στο νέο Ταμείο, καθώς και εκείνων των περιουσιακών στοιχείων που δεν θα ενταχθούν στο νέο υπερταμείο. Παράλληλα, θα γίνει αξιολόγηση από το ΤΑΙΠΕΔ των περιφερειακών αεροδρομίων και λιμανιών που έχει στο χαρτοφυλάκιό του και όσα αποφασίσει ότι δεν θα τα αξιοποιήσει θα πρέπει να τα μεταφέρει στο νέο Ταμείο.


σχετικα αρθρα