Για το προσφυγικό και το πως αναμορφώνει την Ευρώπη μίλησε σήμερα η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου στην έναρξη του Eurocities Social Affairs Forum με θέμα "Welcoming refugees: a city challenge", που συνδιοργανώνει από τις 17 ως τις 19 Οκτωβρίου ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, και το δίκτυο πόλεων EUROCITIES.

Στην παρέμβαση της, η Περιφερειάρχης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, πως πρόκειται για φαινόμενο που σήμερα αναμορφώνει την Ευρώπη, θέτοντάς την ενώπιον των ευθυνών της – το προσφυγικό / μεταναστευτικό.

Σύμφωνα με την περιφερειάρχη ''η συγκεκριμένη εκδήλωση αποτελεί σπουδαία πρωτοβουλία, η οποία ξεχωρίζει για δύο λόγους. Καταρχήν, για τον τρόπο που διατυπώνεται το θέμα της : "Welcoming refugees: a city challenge". Επειδή οι λέξεις κάθε άλλο παρά ουδέτερες είναι, η επιλογή του ρήματος welcome, και όχι κάποιου άλλου, ίσως πιο τεχνοκρατικού, εκπέμπει ευθύς εξαρχής ένα μήνυμα. Ένα μήνυμα από το Ελσίνκι ως την Αθήνα. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν είναι παρείσακτοι στις τοπικές κοινωνίες''.

Όπως υπογράμμισε ''πρόκειται για μια θέση στον αντίποδα των ξενοφοβικών και ρατσιστικών συμπεριφορών και είναι μια σαφής απάντηση στα κλειστά σύνορα και τους φράκτες.

Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο είναι σπουδαία τούτη η συνάντηση, είναι το γεγονός ότι εγγράφεται στη συλλογική προσπάθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης να ανταποκριθεί στις πολλαπλές προκλήσεις που θέτει επιτακτικά τα τελευταία χρόνια το προσφυγικό / μεταναστευτικό φαινόμενο.
Προκλήσεις που κατέδειξαν αδυναμίες, ολιγωρίες, καθυστερήσεις σε ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο. Ανέδειξαν όμως παράλληλα και το μεγάλο δυναμικό των τοπικών κοινωνιών, μέσα από τη συνεργασία των Τοπικών Αρχών με τους πολίτες, με τις ΜΚΟ, να δώσουν λύσεις, έστω και με πενιχρούς πόρους και λίγα μέσα, στις άμεσες ανάγκες χιλιάδων συνανθρώπων μας, σε ό,τι αφορά ζητήματα στέγασης, διατροφής, υγείας.

Έχουμε αποκτήσει αρκετή εμπειρία για να σκιαγραφήσουμε τα επόμενα βήματα. Τρία βήματα προς έναν στόχο : να καταστούν οι Τοπικές και Περιφερειακές Aρχές παράγοντες - κλειδιά για την οικοδόμηση μιας ευρωπαϊκής, κοινής προσέγγισης, με δίκαιη κατανομή των ευθυνών'' υπογράμμισε η περιφερειάρχης.