current views are: 13

17 Οκτωβρίου 2016
Δημοσίευση11:04

Ο Ερντογάν τα θέλει όλα! Θεσσαλονίκη, Κύπρος, Μοσούλη και νησιά Αιγαίου «στην αγκαλιά της Τουρκίας» – Σκληρή αντίδραση Αθήνας (Βίντεο)

”Απασφάλισε” πάλι ο Ερντογάν και ξεδίπλωσε τα σχέδια του για την Τουρκία όπως εκείνος την φαντάζεται, με αφορμή την υπόθεση της Μοσούλης, σε ομιλία του στην γενέτειρά του, την πόλη Ρίζε, τονίζοντας ότι ”Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία”, ότι είναι καθήκον της χώρας να ”ενδιαφέρεται για το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη και την Κριμαία.

Δημοσίευση 11:04’

”Απασφάλισε” πάλι ο Ερντογάν και ξεδίπλωσε τα σχέδια του για την Τουρκία όπως εκείνος την φαντάζεται, με αφορμή την υπόθεση της Μοσούλης, σε ομιλία του στην γενέτειρά του, την πόλη Ρίζε, τονίζοντας ότι ”Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία”, ότι είναι καθήκον της χώρας να ”ενδιαφέρεται για το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη και την Κριμαία.

”Απασφάλισε” πάλι ο Ερντογάν και ξεδίπλωσε τα σχέδια του για την Τουρκία όπως εκείνος την φαντάζεται, με αφορμή την υπόθεση της Μοσούλης, σε ομιλία του στην γενέτειρά του, την πόλη Ρίζε, τονίζοντας ότι ”Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία”, ότι είναι καθήκον της χώρας να ”ενδιαφέρεται για το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη και την Κριμαία.

Με αφορμή την επίθεση στην ιρακινή πόλη Μοσούλη, ο Ερντογάν τόνισε ότι  «Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία» και είπε πως η Τουρκία «εκτός από τα 79 εκατομμύρια των πολιτών της, φέρει ευθύνη και απέναντι στα εκατοντάδες εκατομμύρια αδέλφια μας στη γεωγραφική περιοχή με την οποία μας συνδέουν ιστορικοί και πολιτισμικοί δεσμοί».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ερντογάν έκανε λόγο και για τη «Δυτική Θράκη».

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο:

Είναι καθήκον, αλλά και δικαίωμα της Τουρκίας να ενδιαφέρεται για το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη, την Κριμαία, το Καραμπάχ, τη Βοσνία και τις άλλες αδελφές περιοχές. Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία», υποστήριξε ο Ερντογάν σε ομιλία του στη Ρίζε και πρόσθεσε: «Η στιγμή που θα παραιτηθούμε από αυτό, θα είναι η στιγμή που θα χάσουμε την ανεξαρτησία μας και το μέλλον μας.

Η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Σαμπάχ, για το περιεχόμενο του «Εθνικού Συμβολαίου και στo σημείο αναφορικά με τη Δυτική Θράκη αναφέρει: «Και το νομικό καθεστώς της Δυτικής Θράκης, το οποίο εναπόκειται στην ειρήνη που θα γίνει με την Τουρκία, θα πρέπει οριστεί, με κατάλληλο τρόπο, ως αποτέλεσμα δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί ελεύθερα. Ορισμένοι ιστορικοί θεωρούν πως τα σύνορα του εθνικού συμβολαίου περιλαμβάνουν επίσης την Κύπρο, το Χαλέπι, τη Μοσούλη, το Αρμπίλ, το Κιρκούκ, το Μπατούμι, τη Θεσσαλονίκη, το Κίρτζαλι, τη Βάρνα, και τα νησιά του Αιγαίου».

Αυτά που είπε ο Ερντογάν σύμφωνα με ανακοίνωση στον ιστότοπο της τουρκικής προεδρίας έχουν ως εξής:

«Η Τουρκία δέχθηκε με ανοιχτές αγκάλες όλους τους καταπιεσμένους και τα θύματα και ποτέ δεν άφησε τους ομοεθνείς της μόνους», τόνισε ο πρόεδρος Ερντογάν και πρόσθεσε: “Τα φυσικά σύνορα είναι διαφορετικά από τα σύνορα της καρδιάς μας. Θα πρέπει να τα διαχωρίσουμε. Εμείς, βέβαια, εκφράζουμε το σεβασμό μας για τα φυσικά σύνορα, αλλά δε μπορούμε να χαράξουμε σύνορα στην καρδιά μας, ούτε θα το επιτρέψουμε. Κάποιοι μας ρωτούν “γιατί ενδιαφέρεστε για το Ιράκ, γιατί ενδιαφέρεστε για τη Συρία”. 

Μας ρωτούν “γιατί νοιάζεστε για την Γεωργία, την Ουκρανία, την Κριμαία, το Αζερμπαϊτζάν, το Καραμπάχ, τα Βαλκάνια, τη Βόρειο Αφρική”. Αυτά τα ερωτήματα μπορούν να επεκταθούν. Πάντως, παρατηρείστε ότι κανείς δεν ρωτά τις χώρες που έρχονται σε εμάς από απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων “τι δουλειά έχετε εκεί”. Κανένα από αυτά τα μέρη για τα οποία μας ρωτούν “τι δουλειά έχετε εκεί” δεν είναι ξένα σε εμάς. Σας ρωτώ για την Ριζούντα, αγαπητοί μου αδελφοί. 

Πώς είναι δυνατόν να διαχωρίσουμε την Ριζούντα από το Μπατούμι; Πώς μπορούμε να σκεφτούμε την Ανδριανούπολη από τη Θεσσαλονίκη ή το Κάρτζαλι; Πώς μπορείτε εσείς να θεωρήσετε ότι το Γκαζιαντέπ και το Χαλέπι, το Μαρντίν, τη αλ-Χασάκα, ή τη Σύρτη και τη Μοσούλη ότι είναι μέρη που δεν έχουν καμία σχέση το ένα με το άλλο; Βλέπετε κάτι από εμάς σε κάθε χώρα της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής, μεταξύ της επαρχίας Χατάι και του Μαρόκου. Σίγουρα συναντάτε τα ίχνη ενός από τους προγόνους μας σε κάθε βήμα σας (κατά τα εδάφη που εκτείνονται) από τη Θράκη στην Ανατολική Ευρώπη».

Υπουργείο Εξωτερικών: Η Θράκη είναι ελληνική – Οποιαδήποτε άλλη σκέψη είναι αδιανόητη

Σκληρή απάντηση στις προκλητικές σημερινές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί ”δημοψηφίσματος” για το νομικό καθεστώς της ”δυτικής Θράκης” έδωσε το υπουργείο Εξωτερικών, τονίζοντας ότι ”η Θράκη είναι ελληνική, δημοκρατική και ευρωπαϊκή και οποιαδήποτε άλλη σκέψη είναι αδιανόητη και επικίνδυνη”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου:

Η Θράκη είναι ελληνική, δημοκρατική και ευρωπαϊκή. Οποιαδήποτε άλλη σκέψη είναι αδιανόητη και επικίνδυνη.

Το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει, εξάλλου, στην ανακοίνωση ότι «η δημόσια ανακίνηση ιστορικών και ειδικά συνοριακών ζητημάτων που η Συνθήκη της Λωζάννης έχει ρυθμίσει οριστικά και αμετάκλητα, διαμορφώνοντας αντικειμενικά δεδομένα δεσμευτικά για όλους, είναι προκλητική και υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα». 

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται, επίσης, ότι «ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών επιβάλλει τη διατύπωση υπεύθυνων θέσεων μακριά από παρωχημένους αναθεωρητισμούς». 


σχετικα αρθρα