«Ουδέποτε ασχολήθηκα με την κοπή χρήματος είτε από το Νομισματοκοπείο, όπως κάποιοι συκοφαντικά διέδιδαν παλιότερα, είτε από τη Ρωσία» απαντά ο Παναγιώτης Λαφαζάνης σχολιάζοντας σημερινό δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, που τον εμφανίζει να ρωτάει μεταξύ σοβαρού και αστείου ρώσο τραπεζίτη αν μπορούν να τυπώσουν ξένο νόμισμα, κατά τις επαφές που είχε στη Ρωσία.

«Το δημοσίευμα της ΕΦ.ΣΥΝ όσον αφορά τις “πληροφορίες” για το πρόσωπο μου είναι ανυπόστατο, υποβολιμαίο και δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα», αναφέρει ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας και συνεχίζει:

«Ουδέποτε ασχολήθηκα με την κοπή χρήματος είτε από το Νομισματοκοπείο, όπως κάποιοι συκοφαντικά διέδιδαν παλιότερα, είτε από τη Ρωσία. Οι στόχοι αυτής της παραφιλολογίας είναι απόλυτα κατανοητοί από το λαό»..

«Όσοι διοχετεύουν αυτές τις δήθεν “πληροφορίες” και κατασκευάζουν σενάρια δεν θέλουν να πλήξουν, όπως κακώς πιστεύουν ότι πλήττουν, μόνο το πρόσωπο μου άλλα πρώτα απ' όλα και κυρίως το αίτημα που γίνεται όλο και πιο επιτακτικό για μετάβαση της χώρας μας στο εθνικό νόμισμα στη βάση ενός ριζοσπαστικού προγράμματος. Όπως θέλουν να πλήξουν και την ανάγκη να αποκτήσει η χώρα μας την εθνική της κυριαρχία και μια ανεξάρτητη πολυδιάστατη πολιτική διεθνών οικονομικών σχέσεων και εξωτερικών προσανατολισμών, πράγματα για τα οποία αγωνίζεται η ΛΑ.Ε., συναντώντας όλο και ευρύτερη λαϊκή απήχηση και δυναμική», συνεχίζει.

«Κάνουν λάθος, όμως, όσοι πιστεύουν ότι με βρώμικες μεθοδεύσεις μπορούν να ανακόψουν μια αναπότρεπτη, έξω από τη φυλακή του ευρώ, αντιμνημονιακή πορεία της χώρας. Να είναι βέβαιοι οι κύκλοι εκείνοι που διοχετεύουν δήθεν “πληροφορίες” σε μέσα ενημέρωσης, για να στήσουν προβοκάτσιες και παγίδες, πως θα είναι οι ίδιοι που θα πέσουν μέσα και θα τις πληρώσουν», καταλήγει ο κ. Λαφαζάνης.

Η Εφημερίδα των Συντακτών σε σημερινό της δημοσίευμα με τίτλο «Ο Πούτιν, ο Ολάντ, το τύπωμα δραχμών και ο... Λαφαζάνης» αναφέρεται μεταξύ άλλων στις επαφές που είχε ο Αλέξης Τσίπρας στην Αγία Πετρούπολη, συνοδευόμενος από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας έπειτα από μια συνάντηση, στις 18 Ιουνίου 2015,  με αντιπροσωπεία της νέας αναπτυξιακής τράπεζας των BRICS, οι έλληνες πολιτικοί και οι συμμετέχοντες έκαναν «πηγαδάκια» για λίγα λεπτά.

Σε ένα εξ αυτών,  σύμφωνα με το δημοσίευμα, συζητούν σε χαλαρό κλίμα οι Βλαντιμίρ Ντιμιτρίεφ (επικεφαλής της VEB-Vnesheconombank, κρατικής τράπεζας Ανάπτυξης και Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας) και Λαφαζάνης, ενώ προστίθεται ο Αλέξης Τσίπρας. Η κουβέντα πάει στις διαπραγματεύσεις, τα ζητήματα τίθενται ακροθιγώς, μέχρι που σε κάποια φάση ο τότε υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης ρώτησε τον τραπεζίτη: «Αλήθεια, μπορείτε εσείς να τυπώσετε χρήμα άλλης χώρας;»

Η παρέα «πάγωσε», αναφέρει το δημοσίευμα. Ο τραπεζίτης με αμήχανο ύφος αλλά χαμογελώντας απάντησε καταφατικά. «Και πώς το στέλνετε;» φέρεται να συνέχισε ο Π. Λαφαζάνης. Οι συμμετέχοντες γελούσαν πια κανονικά. «Και με γαϊδουράκια, μπορούμε» απάντησε ο τραπεζίτης. Η συζήτηση έληξε εκεί, αναφέρει το δημοσίευμα.